Jarava Winery

Винени събития през февруари

Винени събития през февруари

Ако се питате кой е най-виненият месец на годината, съмнения не трябва да има, това е февруари. Св.Трифон – Зарезан, денят на лозата и виното по нов стил на 1 февруари, а по стар – на 14-ти. На много места в България се чества празника както и на 1 така и на 14 февруари, но важното е да се лее вино и да има берекет и през тази година.
Ето някой предложения които може да се посетите:

„Празник на виното“ в Асеновград
31 Януари - 01 Февруари 2019/

Станимаката Винария се провежда в навечерието на празника Трифон Зарезан. Празненствата започват на 31 януари от чешмата при храм „Св.Богородица – Рибната“, откъдето вместо вода потича червено вино. Празникът започва с шествие на винопроизводителите, които се спират на чешмата и провеждат ритуала „Вино на чешмата“.

Празник на виното Bulgaria Mall 
2-3 февруари 2019

Bulgaria Mall кани всички любители на доброто вино на Празник на виното! Събитето организирано по повод любимия български празник Трифон Зарезан, ще се състои на 2 и 3 февруари на партера на Bulgaria Mall.

Богата палитра от винени вкусове ще бъде представена на всички желаещи да се включат в отворената дегустация. Гостите на събитието също ще имат възможност да развихрят своето въображение по време на артистичните винени активности, които сме подготвили.

партер, Bulgaria Mall
2 и 3 февруари, 13:00 – 19:00 ч.
Вход свободен

Sofia Wine & Spirit Fest
9-ти и 11-ти февруари 2019

Подгрейте настроението преди Трифон Зарезан или изберете най-доброто вино за Св. Валентин, като посетите Sofia Wine & Spirit Fest между 9-ти и 11-ти февруари в изложбената зала на ЦУМ.
Входът е 5 лв. на човек или при групи повече от 5 души по 4 лв. Любителите могат да дегустират разнообразие от български, френски, италиански, австрийски, германски, македонски и други вина.Освен вина на световно ниво, Ви очакват и други алкохолни и неалкохолни напитки, хранителни щандове(колбаси, шоколади и др.), а на щанд №9 можете да се повеселите с най-забавната парти игра правена някога – ALCOHOPOLY.
Очакват Ви и много изненади, томболи с награди, вкусни и привлекателни предложения, специални намаления и дегустации. Изложението е насочено както към крайни клиенти, така и към търговци и други професионалисти от бранша. Работното време е от 12.00 до 20.00 ч.

Празник на боговете на виното – с. Илинденци
02 Февруари 2019
В първата събота на февруари, под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин – в село Илинденци се провежда Празникът на боговете на виното, който обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност, но и с преклонение пред даровете на земята.
Обикновено гостите от страната и чужбина се посрещат с топла питка и глътка от божествения местен еликсир. Отслужва се тържествен водосвет за богата реколта. Следва появата на древните божества на виното – тракийският ЗАГРЕЙ, фригийският – САБАЗИЙ, гръцкият – ДИОНИС, римският –  БАКХУС и христянският светец – Свети ТРИФОН, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда – уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Струмяни по цял свят. Близо 3000 декара са засадените лозови масиви в района, като от тях стотици са с „Керацуда“. Тя е всепризнатата царица на вината (б.а.- в превод от гръцки кераца означава господарка).
Божествата изпъляват тракийския обред „Розалии”, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и  тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината. Боговете зарязват ритуално лозята, а след тях – кметът на община Струмяни, кметът на с. Илинденци и гости.
След това празникът се пренася на площада, където се организира дегустация на вина от лицензирани дегустатори и се провежда тържествената церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и коронясване на Цар на лозята, на когото се полага венец от лозови клонки и гроздове и се намята с царски плащ. Конкурсът е за най-добро червено вино, за най-добро бяло вино, за най-добро гостуващо бяло вино и за най-доброто гостуващо червено вино.
Градусите на настроението се вдигат не само от специално приготвените бъчви от организаторите, където всички гости имат възможност безплатно да дегустират божествената напитка на Илинденци, но и от богата концертна програма и народните танци на големия площад.

Фестивал на мелнишкото вино „Златен грозд“
09 - 10 Февруари 2019

Превърналият се в традиция „Златен грозд“ отново ще събере в Мелник ценители на вино от цяла България. Винопроизводителите от Мелнишкия регион ще представят най-доброто от своята продукция,а богатата фолклорна програма, поднесена от местни и гостуващи самодейни състави, ще превърне виненото изложение в истински празник. Специални гости на осмото издание на „Златен грозд“ ще бъдат Мъжка фолклорна група „Огражденска четворка“, и талантливите Светла Дукатева и Цветелина Веселинова, които завладяха сърцата на жури и публика на фестивала „Пирин Фолк“ през 2017 и 2018 г.

На 9 и 10 февруари производителите на домашно вино участват в традиционния конкурс, който се провежда в две категории – „Мелнишка лоза“ и „Букет“. Всеки, който желае да провери качествата на вината от реколта 2018 г. предоставя от продукцията си.

Фестивалът на мелнишкото вино „Златен грозд“ се провежда ежегодно в Мелник, като програмата на празника е богата, а дионисовата напитка е с неповторим вкус.

На фестивала може да очаквате да дегустирате разнообразни вина от избите в района.. Всички гости могат и безплатно да опитат от мелнишкото вино, от което дори Чърчил е пил някога. Може да опитате от уникалното за района грозде – Широка Мелнишка.

Заповядайте да опитате от най-добрите вина в района и да се насладите на фолклорна програма, която представя традициите в Мелник.

Дионисиеви празници „Калето“, Мездра
13 Февруари 2019

В навечерието на Трифон Зарезан десетки хора се събрат в археологически комплекс „Калето” край Мездра. Причината e съживяването на една древна традиция – празненствата в чест на Дионисий и преплитането им в делото на св. Трифон.

Трифон Зарезан е християнски светец, като е прието на негово име да се чества денят на лозарите и винарите. На този български празник успешно се преплита тракийското и древното.

Освен богата на танци и музика програма, за всички гости на празника се приготвя специално питие – греяно вино по стара древноримска рецепта за лекуване на разбити сърца с ароматни подправки, които остават тайна.

С пир, съчетаващ изобилие от питиета и ястия, приготвени по автентични рецепти в „Калето“ посрещат петото издание на Дионисиевите празници. Специалистът Петя Крушева, която от години изследва средновековната кухня, предходната година приготви имперски хляб с анасон и съкъз. Този хляб е бил любим на император Константин IV Погонат, живял в края на VI в., който е разгромен от хан Аспарух при Онгъла, като след тази битка е основана българската държава на Балканите.

„Трифониада“ – празник на виното и любовта, Златоград
16 Февруари 2019

Февруари в Златоград празнуват Трифониада – празник на любовта и виното! Дали защото виното разпалва страстта или защото любовта е по-сладка с чаша вино, празникът е двоен и вълнуващ.

И тази година в Етнографски комплекс Златоград ще посрещнем подобаващо най-романтичния двоен празник – на виното и любовта.  На 16.02.2013 г. (събота) – ще се проведе традиционната вече „Трифониада“. Традиционната „Трифониада” стартира на мегдана в Стария град. По време на „Трифониада“ се провежда конкурс на местни производители на винопредставят се винарски изби, има и народно веселие. Освен дегустация на вълшебната напитка, ви очакват безплатни отбрани мезета и много веселие с участието на местните фолклорни групи.

ІІІ Национален фестивал „Празник на любовта и виното“, Елин Пелин
16 Февруари 2019

На 16 февруари 2019 г. ще се проведе Третият Национален фестивал „Празник на любовта и виното“.Заповядайте от 11.00 часа в салона на НЧ „Елин Пелин 1896“ гр.Елин Пелин. Участват групи от цялата страна.

Очаквайте в края на месеца материал за Трифон Зарезан и Винарските изби в България!
Кой как празнува, програма, и настаняване на гостите по региони.

Използвани са материали от fest-bg.com

 

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ