Jarava Winery

Винени региони: Бордо

Винени региони: Бордо

Бързо въведение във виното от Бордо

Всяко вино от обширния регион Бордо в югозападна Франция се нарича  вино Бордо, въпреки че терминът почти е станал синоним на червено вино в частност.

С над 120 000 хектара площ с лозя, Бордо е най-големият винарски регион във Франция – със сигурност си заслужава винената обиколка!

Регионът е разделен на две от устието на Жиронда, което се разделя на реките Гарона и Дордонь. Това разделя региона на три традиционни винарски зони – Левия бряг, Десния бряг и Entre-Deux-Mers.

Около 90% от производството на вино в Бордо е червен купаж, базиран на Каберне Совиньон или Мерло. Останалата част е бяло Бордо от Семийон и Совиньон Блан, както розе и пенливи вина.

Хилядолетната история на Бордо започва с римляните, които култивират гроздето Битурица през 1-ви век.

През 1152 г. Бордо става английска територия и лодки с вино се изнасят в Англия, украсявайки трапезите на кралете.

Търсенето се увеличава, лозята се разширяват, като Бордо установява монопол върху производството на вино и търговията с Англия. Това спира със стогодишната война, но не спра развитието на виното от Бордо.

През 17-ти век се използват стерилизирани бъчви и се въвежда нов френски кларет. Това става прототипът на модерната червена смес от Бордо. През колониалния период запушените и запечатани бутилки заменят бъчвите за транспортиране на вино.

Класификацията от 1855 г., която идентифицира най-добрите регионални производители, помогна за по-нататъшни подобрения в качеството на виното.

В крайна сметка виното от Бордо става известно по целия свят благодарение на близостта си до голямо пристанище за лесен износ. Резници от историческите лозя на Бордо са си проправили път през континентите, така, че благодарение на Бордо можете да се насладите на изобилието от сортове което има навсякъде по света.

Каква е разликата между вина от Бордо и Бургундия?

Бордо и Бургундия са два различни винарски региона във Франция и произвеждат престижни червени и бели вина. Разликата е в използваното грозде и стиловете на виното.

Вина Бордо са предимно Каберне и Мерло, базирани червените  блендове , а Burgundy вината обикновено са  едносортови като  Пино Ноар червено и  Шардоне  от белите вина.

По-топлият климат на Бордо произвежда вина със сладки плодови нотки, като най-добрите са категоризирани като Premier Cru Classé.

Бургундия е по-хладна, нейните вина са с повече землисти нотки, подправки и с насищане на червени плодове. Най-добрите му вина са озаглавени  Premier Grand Cru Classé.

Сортове грозде от Бордо

 • Каберне Совиньон
 • Мерло
 • Каберне фран

Блендовете могат да включват и тези спомагателни червени грозде:

 • Пти Вердо
 • Малбек
 • Карменер

Ляв бряг Бордо бленд има тенденция да доминира Кабернето, докато Десният бряг Бордо е базиран повече на Мерло.

Основните сортове грозде за бяло Бордо са:

 • Семийон
 • Совиньон блан
 • Muscadelle

Семийон и Совиньон Блан са основата на дълготрайното сладко вино Сотерн. Друг сорт грозде за бяло вино:

 • Совиньон грис
 • Юни блан
 • Коломбар

Сега нека разгледаме методите за производство на вино в Бордо.

Лозарство и винопроизводство в Бордо

Винарският регион Бордо предлага отличен тероар ​​за отглеждане на грозде и е усъвършенствал лозарството и винопроизводството си през вековете.

Лозарство

Благоприятна за лозята варовикова основа, с пръст от чакъл, пясъчен камък и глина, са общи характеристики на почвата в Бордо.

Лозите обикновено се обучават в двоен или единичен гайот, като ръчното бране се предпочита от повечето престижни винопроизводители. Валежите и влажността могат да представляват предизвикателства по време на вегетационния сезон, така че реколтата е важно да се бране на ръка.

Винопроизводство

Концепцията за тероар ​​играе жизненоважна роля. Вината, които идват от лозя разположени едно до друго, могат да имат доста различен вкус.

Методите за производство на вино варират в различните стилове на Бордо, но те започват с прибиране на гроздето, сортиране и пресоване. Шампанизацията е разрешена и е доста често срещана.

Гроздовият сок ферментира, често във вани от неръждаема стомана, след което се прехвърля в „barriques“ (225-литрова дъбова бъчва) за отлежаване. Отлежаването в бъчви обикновено продължава една година.

В зависимост от винопроизводителя, смесването на виното може да се случи по всяко време между пресоването и бутилирането. Вината обикновено претърпяват още един период на отлежаване след бутилиране, преди да бъдат пуснати за продажба.

Шестте винени региона на Бордо

Трите традиционни винени региона на Бордо са допълнително разделени на шест.

1. The Médoc

Винарският регион Médoc се намира на левия бряг на река Жиронда, добре известен с чакълестите почви и графитните характеристики на своите блендове от Каберне Совиньон.

Вината Médoc са едни от най-смелите и с най-много танини в Бордо, отлични за отлежаване.

Мощните червени вина на Margaux носят нотки на малина, череша и касис, докато тези от Pauillac са богати и плътни с аромати на женско биле, черна череша и creme de cassis.

Други престижни наименования включват Haut-Médoc, Saint-Julien и Saint-Estèphe.

2. Graves and Sauternais

Graves и Sauternais се намират на левия бряг на Гарона, на юг от Медок. Този регион на Бордо произвежда прекрасно червено Каберне, но вероятно е по-известен със своите невероятни бели вина.

Сухото бяло вино от наименованието Pessac Leognan е сложно и интензивно, има нотки на акация, праскова и лешник и отлежава добре.

Сотерн и Барсак лежат покрай доста влажна част от река Гарона, с мъгливи сутрини, които насърчават растежа на гъбичките Botrytis. Това води до достойно за възраст, елегантно десертно вино Barsac и Sauternes .

3. Blaye & Bourg 

Подвижните лозя на Blaye и Bourg произвеждат млади, закръглени червени и сухи бели вина.

Този регион на Бордо на десния бряг понякога се пренебрегва, тъй като няма Grand Cru, но въпреки това прави отлични вина, които могат да бъдат плодови и свежи, или меки, танинови и балансирани.

4. Libournais

Червената глинеста почва на този винарски регион на десния бряг произвежда сладкото червено вино Бордо, което обикновено е на основата на Мерло. Тези вина са смели и сочни, но имат по-мек, по-рафиниран танин, по-нисък алкохол и киселинност.

Най-известните наименования са Pomerol и Saint-Emilion, като и двете са много изискани и отлежават добре.

5. Entre-Deux-Mers

Entre-Deux-Mers буквално означава „между две морета“, което е подходящо, тъй като този регион се намира между реките Гарона и Дордонь.

Наименованието Entre-Deux-Mers се отнася единствено за сухи бели вина, въпреки, че в този регион също се произвежда червено вино и сладки бели вина.

Cadillac и Loupiac, например, са дом на сладките ботритизирани бели вина. Междувременно наименованието Graves de Vayres обхваща както червени, така и бели вина.

6. Bordeaux and Bordeaux Supérieur

Регионите Бордо и Бордо Супериор се припокриват с останалите пет региона. В йерархията на вината от Бордо, категорията AOC Бордо предлага хубави  вина от региона, създадени да се насладиш на младостта им и плодовите характеристики. Те обикновено не отлежават толкова дълго в бъчва.
Bordeaux Supérieur, както подсказва името, обещава да предложи превъзходна версия на вина от Бордо AOC. Това идва от по-високите стандарти за качество, към които лозарите и винарите трябва да се придържат, за да имат Supérieur на етикета си за вино.

Източник vinovest.co
Снимка: forbes.com

4.8/5.0 Article rating
6 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
 1. ЕКСТРА
 2. СУПЕР
 3. ДОБЪР
 4. СТАВА
 5. ЛОШ

Подобни статии