Jarava Winery

Винените събития- носталгия и оптимизъм

Винените събития- носталгия и оптимизъм

Измина една предизвикателна, динамична, несигурна и трудна година за винения бранш и за всички организатори на винени фестивали. Създаденият в началото на годината Календар на винените събития за съжаление не успя да изпълни своята цел и често всяваше тъга след поставянето на поредния печат “Cancelled” (отменено) или Postponed (отложено) върху събитията. Някои дати се променяха многократно, а имаше и нови ивенти, които дори не фигурираха в първоначалния му вариант. Големите международни изложения, които всяка година голяма група българи посещават, бяха отменени. Някои от тях дори са отменени и за 2021. И докато големите туристически форуми преминаха на онлайн вариант, то големите винени никак не могат да се възползват от тази възможност.

Годината започна обещаващо с изпълнените февруарски събития и фестивали, някои по-успешни, други все така затихващи. Превърналият се вече в традиция фестивал “Дни на отворените врати в Мелнишко” привлече много туристи към изобилието от прекрасни винарски изби. Седмица по-рано столичани се насладиха на великолепни вина на избите от Българската асоциация на независимите лозаро-винари по време на Tour de Зарезан. За първи път Екстремният винен тур 4 х 4 в Сакар се проведе и в началото на годината, а Винария привлече повече производители и вносители на храни, отколкото винопроизводители. Но като се замисля колко малко събития се осъществиха, се радвам, че ѝ отделих цели 3 дни, защото и малкото български вина на изложението си заслужаваха.

Уви, без успех останаха “Sommelier Market” и премиерното “Premier Sommelier Market”, които вярвам всички очаквахме с нетърпение. Заедно с “Whisky, Rum & Wine” и “Rose Wine Expo /Фестивалът на виното розе”, те попаднаха в хватката на първата КОВИД вълна и наложената забрана за организирани събития. Надеждата, че все пак нещо ще се случи, дойде с обявяването на новите юнски дати на “Дефиле вино и гурме” в Пловдив. Въпреки съсипващата жега, улиците на Стария град бяха пълни със щастливо опиянени туристи, предимно местни, а чуждата реч, на която всички в Пловдив сме свикнали, се чуваше изключително рядко.

Летните винени събития бяха помилвани от пандемията, а по-упоритите организатори променяха няколко пъти датите, за да съхранят своите изложения. Фестивал “Вино и храна” във Варна, което за мен е топ изпълнението за тази година, бе отменен за началото на топлия юли и се проведе в Moonlight Bar & Restaurant, на плажа.

Бургаският винен фестивал се състоя традиционно в края на месеца, в Експозиционния център Флора. Другите 2 събития, предвидени за този месец- “Discover.vino World” и “ВарнаWineKend”, за съжаление не се осъществиха.

Друго винено изложение, чиито дати се променяха многократно, но за щастие с успех, бе Балканският винен фестивал в София. Но и тук Ковид даде своето отражение – липсваха ни вината на другите Балкански страни. За щастие опитахме прекрасни български вина и някои от наградените чуждестранни, а това засили носталгията.

Августиада”, със своята богата съпътстваща културна програма и Фестивал “Вино, храна и туризъм” Добрич се проведоха по план. Последните за тази година срещи с винопроизводителите бяха по време на “Салон на виното” и емблематичния за Пловдив Фестивал “Дефиле на младото вино”. С голям риск да бъде отменено, пловдивското събитие успя да пребъде и напук на вируса, беше добре посетено от винени любители. Това само доказа колко сме зажаднели за винени срещи.

Вярвам, че всеки, който чете статията, ще се съгласи, че липсата на “DiVino.Taste” е най-голямата загуба и това ясно пролича от носталгични постове от миналите му издания, които заляха социалните мрежи. Очакваме с трепет 10-то юбилейно издание, което ще се проведе на 26-28.11.2021.

Скоро настъпва 2021, а с нея и новите надежди за по-добри възможности. Всички ние все по-силно осъзнахме нуждата от такива фестивали и изложения. Всички винени любители зажадняха за нови винени приключения и събития, за среща с нови изби, за новите вина от реколта 2020, за среща с приятели. Подготовката на обобщения календар на винените събития в страната за 2021 тече изненадващо лесно, в сравнение с предходната година. Едва 4 от винените събития все още нямат обявени дати, а останалите с леко притеснение добавят “ако епидемиологичната обстановка го позволява”.  Освен ежегодните винени прояви, на сцената се появяват и нови: Wine&Spirits Show и Champagne & Sparkling wine fest. Последното беше предвидено за тази година, но стана поредното неосъществило се събитие.

През 2021 своя 10-ти юбилей ще празнуват 4 винени изложения, което доказва колко важни са били годините 2010 и 2011 за българската винена сцена. Августиада, Балкански винен фестивал, Фестивал на виното розе и отложеното 10-то издание на Divino.Taste ще честват своя юбилей, а всички участници и винени любители очакват още по-вълнуващи събития.

Колкото и критична да бе 2020 г., именно през нея се роди проектът Международен ден на мавруда. Предвиден да стартира през октомври 2021, организаторите Българска асоциация на винените професионалисти запалиха огъня в сърцата ни с предпремиерното му честване тази година. Изненадващо голям брой винени барове, специализирани магазини и изби, в рамките на броени дни, организираха винени дегустации на тема мавруд, за да подкрепят Денят на българските сортове. Време е всички ние заедно да работим целенасочено в популяризирането на местните български сортове, а събитието за 2021, чиято подготовка вече тече, обещава да бъде само началото на едно такова успешно партньорство. Какъв ще е Вашият принос за Деня на мавруда?

Ограниченията за физически срещи и събития, които пандемията наложи, ни отвориха очите към виртуалните пътувания и разговори. Въпреки че България изостава значително в това отношение, и тук започнахме да комуникираме виртуално на тема вино. Първи Bulgaria Wine Tours организираха виртуални обиколки из различните винарски региони, запознавайки своите чуждестранни туристи с местни сортове, традиции във винопроизводството, изби и забележителности. Sommelier.bg стартира серия от интересни срещи с винени специалисти в изданието Wine Talks, Apollowine редовно организират виртуални представяния на изби и вина, туроператори започнаха да предлагат виртуални дегустации като част от тиймбилдинга за служители в home office. Една впечатляваща изба вече се гордее със своя 3D виртуален тур. Въпреки че всичко това се приема с недоверие от мнозина, все повече хора започват да виждат позитивите и реалната възможност да се докоснат до места, които може би няма да могат да посетят скоро.  Все повече хора избраха да пазаруват своите вина онлайн и както се очертава, това е тенденция, която ще се запази и през следващата година.

Виртуално присъствахме на честването на Деня на вранеца в Северна Македония, както и на редица представяния на български вина от водещи винени авторитети, благодарение на The Old Cellar.

За да завърша оптимистично тази кратка ретроспекция на винените събития, ще посоча най-големия позитив, а именно всеобщия призив “да подкрепим българското вино”, който още в началото на годината заля социалните мрежи. Толкова обединени не сме били скоро! Надявам се това да не остане само в интернет пространството, а да изберем българско пенливо вино (Част 1, Част 2) за Новогодишната вечер, да посягаме към български вина на рафта, от избата или от онлайн магазина всеки път, когато ни се допие от този божествен елексир. Когато ресторантите отворят да се затрудняваме в избора от български вина във винените им листи. Защото българският винопроизводител има нужда от нашата подкрепа!

Винени събития 2021

Tour de Zarezan, София- 06.02.21

Дни на отворените врати в Мелнишко- 13.02-14.02.2021

Изложение ВИНАРИЯ, Пловдив 24.02-28.02.2021

Rakia & Spirit Fest 20.03.-21.03.2021

Wine &Spirits Show 25.03-27.03.2021

Whisky, Rum & Wine – Очакваме дата!

Premier Sommelier Market 09-10.04.21

Champagne & Sparkling wine fest 24.04-25.04.2021

Дефиле „Вино и гурме“ Пловдив 08.05-09.05.2021

Фестивал на виното розе, Казанлък 04.06-06.06.2021

Балкански винен Фестивал BIWC, София 17.06-19.06.2021

ВарнаWinekend 22.07-23.07.2021

Фестивал „Вино и храна Варна“ – Очакваме дата!

Бургаски винен фестивал, 23.07-25.07.21

АВГУСТИАДА- Очакваме дата!

Фестивал вино, храна, и туризъм, Добрич- Очакваме дата!

Международен ден на мавруда -26.10.2021

Салон на виното, София 10-13.11.21

DiVino.Taste, София 12-14.11.21

Дефиле на младото вино, Пловдив, 26-28.11.21

CASAVINO Selection 2021- 04.12.21

Christmas Sommelier Market, София 11.12.21

Автор: Красимира Кодукова – WineTour Maker.com

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии