Винена „Разходка“ с Катя Йончева

Винена „Разходка“ с Катя Йончева

Трифон Зарезан отмина и по нов (1 февруари) и по стар стил на 14 февруари, но вместо това да сложи край на отбелязването на празника на винарите, по-скоро сложи началото на множество събития в различни точки на страната, посветени на любимата ни напитка.

Едно такова мащабно и много добре организирано събитие за трета поредна година са Дните на отворени врати в Мелнишко 14-17 февруари 2019 година. Някои от участниците се включват за първи път, а тези, които не разполагат с изба, но винифицират грозде от собствени лозя на различни места, организират дегустация сред лозята. Компактното разположение на избите в този район и лесният достъп са прекрасна предпоставка за развитие на винен туризъм и винен маршрут, който обхваща китните села наоколо. Повечето участници са разположени на територия от 10-15 километра и не представлява усилие да бъдат посетени всичките в рамките на един ден, както и да бъдат опитани вината им – отлежали или млади и още неукротени, от последната реколта. Събота е най-удобният ден за посещение за повечето гости на региона и е най-изпълненият със събития. Това е и денят, за който ще опиша моите впечатления от тази винена „разходка“.

Идвайки по пътя от София, първата спирка е Винарска изба Синтика в град Сандански. Предлага се дегустация на вина и разнообразна музикална програма. Това е и избата с най-дълга история от всички участващи в тазгодишното събитие. Към нея вече има построен изискан хотел, с елегантен ресторант и разнообразна винена листа. Акцентира се естествено на собствените вина, като сред тях се откроява отскоро предлаганото реколта 2015 Sinti Reserve, която е още по-елегантна от предходната 2013.

Следващата спирка е Винарна Орбелия, намираща се на около 30 минути от района, в който са концентрирани другите изби. Тя и единствената разположена на запад от Е-79, но отклонението до нея си заслужава. Това е може би и най-южната изба на България. В дегустационната зала може да се дегустират вина от сериите Via Aristotelis и Orbelia, като сред тях приятно впечатление прави местният сорт Orbelia Melnik 55, 2017 – плодово и свежо. Из избата ни развежда технологът Надя Илиева.

 

Оттам маршрутът ни продължава в посока изток към Винарска изба Рупел. Избата е разположена на основния път на село Долно Спанчево и е отворена за посещение и дегустации. Предлага се посещение на винарната, представена от технолога Спиро Стоянов. Там могат да се дегустират всички вина от портфолиото на избата, като впечатление прави Philosoph Reserve 2015, което е отскоро на пазара и обещава да задоволи и най-високите очаквания. Единственото бяло вино, което предлагат, Тамянка, е вече от реколта 2018 и затвърждава мнението ми, че този сорт се отглежда успешно в България и води до производството на качествени сухи вина. Завивайки покрай избата, пътят ни отвежда на връх с приказно шато, където ни посрещат в екип – Анита и Павел Граматикови. Пред нас се откриват прекрасни гледки, а желаещите могат да зарежат лозята, да опитат отново вина или местни месни специалитети.

Следващата ни цел са вината на Аугео Фемили Естейт, които предвидливо са дали GPS координати във Фейсбук страницата на избата, защото вината им могат да бъдат дегустирани сред техните лозя, които са в района на село Враня, общ. Сандански. Това е една от най-младите винени марки на пазара. Гергана и Стоян Манолови, дъщеря и баща, предлагат дегустация на пълната гама вина, включително и най-новите, биосертифицирани. Сред тях впечатление прави Augeo Red Blend Reserve 2015, което остава дълъг кадифен послевкус. Дегустацията отново бе придружена от вкусни мезета, а народната музика събираше заедно на хорото гости от различни националности.

 

Само на няколко километра от с. Враня е и първата биосертифицирана изба в България – Орбелус. Изведнъж пред очите ви се открива огромна бъчва, вкопана в земята зад каменна ограда, което всъщност е сградата на самата изба. Към възможността да се дегустират вина там се прибавя и невероятното усещане да чуете Теодосий Спасов. Благой Русев ни кани да се върнем отново втората събота на месец май за третото издание на Балканския музикален-винен фест. Оглеждам се и си представям красотата наоколо, когато всичко е зелено и цветно, а отвисоко ни гледат все още белите върхове, и си мисля, че и това събитие не е за изпускане. Тяхната Ранна Мелнишка лоза – Orbelus Single 2016 е сред най-добрите вина за КА&ТА българско вино 2019.

В Златен Рожен имаме възможност да опитаме повечето от вината, произвеждани от избата, както и да посетим самата изба. Може да се дегустира и новата реколта 2018 на бялото от Широка Мелнишка лоза, което затвърждава мнението ми, че това е интригуващ прочит на този типичен за района къснозреещ сорт. За мен е радостна новината, че тази професионална дегустационна вече е отворена седем дни в седмицата за желаещите да я посетят и е само на пет минути от магистралата. Избата предлага и хотел, който са намира в село Рожен, в подножието на едноименния манастир сред уникалните Мелнишки скали.

 

Около Вила Мелник се налага да намалим скоростта, защото има значителен брой автомобили и хора. Избата е заобиколена от лозя, а в далечината са отново величествените планини със заснежени върхове. Имаме възможност да се потопим в атмосферата на истински празник с много музика, танци и разбира се… вино и мезета. Предлагат се и разнообразни земеделски продукти от малки местни производители. Избата е най-голямата от посетените през деня с максимално използване на гравитацията при производствения процес, както и на естествената постоянна температура за съхранение в скалния тунел дълбоко под земята. Технологът Момчил Миков ни показва избата, докато се разминаваме с различни групи, всяка водена от някой от членовете на семейство Зикатанови. Завършвам с дегустация на новите реколти на Aplauz розе и Aplauz Сандански Мискет, направени в елегантна стилистика. Виното, което запомням от тази дегустация обаче, е червената Градушка – в малки количества, с много потенциал и характер. Нямам търпение да го пуснат на пазара! Любопитно ми е как ще изглежда и след 10 години.

Последните две възможности за посещение са отново сред лозята и отново се включват за първа година. Има добре поставени знаци, насочващи ни към Либера Естейт и Капатово. И двете са собственици на лозя, продукцията, от които се винифицира в изби в региона.

Живко Енчев посреща гостите на Либера Естейт и разказва въодушевено за бъдещите проекти по засаждане и възстановяване на лозята. Предлагат възможност да се дегустират вина от 2018, които все още не са бутилирани – Сандански Мискет, който обещава да е ароматен и свеж, както и вина от предходни реколти на сериите Hotovo и Libera.

Лилия и Франц ни посрещат с усмивка в земята на Капатово, показват ни лозята и голямото разнообразие от овошки около тях и ни поднасят за дегустация Kapatovo реколта 2018 бяло и розе, които вече са бутилирани и се предлагат на пазара. Розето им не отстъпва по нищо на добрите провансалски еквиваленти.

Дни на отворени врати в Мелнишко 2019 година бе организирано много професионално и добре оповестено. Винарните бяха наистина отворили врати и се усещаше както желанието и страстта им да покажат най-доброто от себе си, така и неподправеното българско гостоприемство. Всяка изба бе заложила на атрактивна програма, изпълнена с различни събития, които понякога съвпадаха по време. Важното бе, че дори да не сте успели да присъствате на водосвет, да зарежете лозята, дори ако сте пропуснали Теодосий Спасов или друга част от програмата, през цялото време избите бяха отворени, достъпни за посещение и дегустация, което е в основата на този празник на виното. Разговорите със собствениците, технолозите или хората от екипа, които живеят с виното, оставят спомен, който те кара де се връщаш към тях отново и отново в ресторанта или на рафта в магазина и те правят поредния посланик на тази слънчева част на България. Бях приятно изненадана от чуждестранната реч сред посетителите и съм убедена, че събитието ще остане трайно в календара на региона, като близостта до няколко съседни държави ще засилва посещаемостта от чужбина и ще популяризира мелнишките вина по света. Фактът, че към края на съботния ден в повечето ресторанти и кръчми из региона бяха изчерпани много от ястията в менюто и не малко вина, показва само едно – Дните на отворени врати в Мелнишко 14-17 февруари 2019 година бяха истински успех за всички. За производителите и жителите на този район, които вадят своята прехрана от сухата мелнишка земя, и за нас, любителите на хубавите мелнишки вина, които имахме прекрасния шанс да се докоснем до първоизточника, да усетим аромата на земята, която дава началото на всяко добро вино и да видим усмивките по лицата на прочутите мелнишки винари, на които дължим възможността да се наслаждаваме на виното.

Катя Йончева –  КА&ТА

Използвани са снимки от Facebook

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. СУПЕР
  2. МН. ДОБРО
  3. ДОБРО
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии