Jarava Winery

Винарска изба Four Friends

Винарска изба Four Friends

Философия на винарната 
Нашата философия е да се стремим към постигне на съвършенство с първокачествени вина чрез отделяне на особено внимание и усърдни грижи към всеки детайл: на лозята, в избата, във взаимоотношенията си с околната среда. Правим уникални вина за специални моменти със специалните ви хора!

Първи стъпки
2006 e първата година от историята на винарна “ Four Friends”,
но идеята за създаване на бутикова винарна, които да произвежда качест-
вено вино от Тракийската низина се заражда много преди това. През 2006
сa посадени първите лозови насаждения под зоркото око на екип от агрономи, специализирани в отглеждането на лозя. Подбират се най-добрите френски сортове, които са подходящи за природните условия в региона. Името и
логото на винарната изобразяват идеята на четирима приятели, които са обединени от общата си любов към виното и решават да възродят прекрасните винени вкусове в регион с дълбоки традиции в лозарството.

Модерна концепция 
Винарната представлява интересна комбинация от съвременно оборудване и технологии, които отговарят на всички европейски стандарти за качество, както и дългогодишни традиции и опит в изкуството „винарство“. Модерното оборудване за преработка на бяло и червено вино е гаранция за качеството на нашите вина.

История 
Наричат Тракийската низина люлката на винопроизводството на Балканите. Траките се прочули в целия древен свят като най-добрите производители на вино, за което свидетелстват и древните автори като Омир. Аристотел (IV в. пр. Хр.) разказва за митичните вина от Аркадия (Тракия), които били толкова гъсти, че задължително трябвало да се разреждат. Гроздето, лозята, бог Дионис са така дълбоко почитани от дедите ни, че те дори са ги изобразявали на своите монети. Близо до с. Горно Ботево лозовите масиви на винарната се смесват хармонично с пейзажа, който сякаш естествено е покрит с лозя, както е било преди хиляди години. Мястото, на което е изградена винарната носи духа на траките и пази техните традиции. Този дух е въплатен във всяка чаша от вино Four Friends. Опитайте нашето вино и усетете вкуса на древните традиции!

Климат 
Природните условия са особено подходящи за отглеждане на сортовете грозде – мек, умереноконтинентален климат и много слънчеви дни ( над 3000 часа слънчево греене, над 120 дни в годината). Слънцето помага на нашето грозде да натрупа захарност, която в комбинация с ниска киселинност и багрилна материя създава идеалният баланс на уникалния вкус на нашето вино.

Лозята 
Винарска изба Four Friends разполага с над 40 хектар лозови насаж-дения в най-подходящия за отглеждане на грозде регион в България – Тракийската низина. Имението е сгушено в землището на с.Горно Ботево, източно от град Стара Загора. Ние вярваме, че собственото производство на грозде е ключът към създаването на хубавото вино. Опитът, който имаме в отглеждането на лозя доказва, че за пра-вилното отглеждане на лозята и качествен добив са необходими много грижа и внимание. Всички лозя се наблюдават от опитен екип агрономи., които ръчно следят със-тоянията на масивите. Чрез пос-тоянният контрол се предотвратява изсушаване или пренапояване на насажденията.

Сортовете 
Благоприятните температури и подходящите горски и песъкливо-глинести почви са изключително благосклонни към сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пти Вердо. Произведените вина от тези сортове се отличават с интензивно обагряне, висока плътност, наситен аромат с топъл, южен характер и значителен потенциал за дългогодишно отлежаване.

Винификация 
Вината във винарска изба “ Four Friends“ се произ-веждат по класически технологии с преобладаващо ръчен труд. Общият капацитет на избата е 400 хил. литра вино, с възможност за производство на 300 000 бутилки годишно. Виното ферментира във ферментатори тип „каца“ и отлежава в дъбови бъчви. Те регулярно се доливат и се следи за качестве-ните промени, които настъпват, благодарение на контакта на виното с дъбовата дървесина. На всеки етап от производството се упражнява строг контрол, чрез постоянни лабораторни и дегустационни анализи. Избата разполага със съвременна модерно оборудвана лаборатория.
Отглеждаме нашите лозя по специална технология, която съчетава съвременните лозарски практики и ръчна грижа, най-добрата формула за високо качество на виното. Практиките, които обуславят по-доброто плододаване включват зелена резитба, промушване и привързване на леторастите, отстраняване на част от листната маса, зелена бетитба и др. Винените сортове грозде изявяват най-добре своя биологичен потенциал на формировка средностълбен Мозер.

Отлежаване 
Гроздето ферментира в специални ферментатори, които способстват за извличане на качествата му и след това отлежава в дъбови бъчви. Взаимодействието между виното и дъбовите бъчви допринася за нюансите във вкуса и аромата, все фактори гарантиращи пълно удоволствие на сетивата.


Кои сме ние… ?
Ние от „Four Friends“ вярваме, че качественото вино се прави от висококвалифицирани професионалисти, но дали квалификацията е
единствено достатъчна, за да се постигне желания ефект ? Не !
Ние работим с хора, които са доказали професионализма с времето и са превърнали винопроизводството в свой живот, в своя философия и са се посветили на идеята за производство на първокласно вино. Проследяваме целият процес – от насажденията до бутилирането на виното, като нашите агрономи и енолози следят стриктно за качеството на продукта чрез съвременната лаборатория на винарната.
Те са движещата сила, те са притегателната сила, те са магьосниците без които, нищо от това, което правим нямаше да има смисъл и желания резултат!
Отговорната мисия да създаваш вино, което хората обожават се реализира от енолога Петър Илиев и агронома Атанас Шидеров. На въпроса, който зададохме на нашия екип: „Кои са най- важните качества, които трябва да притежавате, за да създавате качествено вино?“ те почти едино- душно отговориха: Характер, отношение и любов към работата !Контакти

Винарна
6053, с. Горно Ботево, община Стара Загора
Е-мейл: [email protected]

Търговски офис и склад на едро
гр. София, бул. Брюксел № 1
Е-мейл: [email protected]
+359 89 554 10 36

Търговски представители
+359 893 39 16 16
+359 895 51 30 20

web site: www.fourfriends.bg
Facebook: www.facebook.com/Four.Friends.Winery

3.7/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ