Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Винарска Изба Тера Тангра

Винарска Изба Тера Тангра

Винарската изба Тера Тангра е създадена от двама българи, Робърт Станев и Емил Зайчев през 1998, които откриват златна мина в Сакар планина – изключителен тероар за производство на винен сорт грозде. С много ентусиазъм, следвайки традициите на дедите си, извеждат българското вино до ново световно ниво.

 

 

От 1998 до 2001 създават и засаждат 400 хектара собствени лозя от 15 различни сорта.
Лозята на избата са разположени по югозападните склонове на Сакар планина и поречието на река Марица в Тракийската низина. Избата е специализирана в производството на селектирани червени, розе и бели вина от различни сортове в ограничени бутикови серии.

2001 – се създава марката Тера Тангра. Още с появата си на международната винена сцена тя бързо получава признание за мощния и елегантен стил на вината си, отличени с много награди

През 2006 собствениците строят винарна и създават екип от млади и амбициозни енолози. Начело на екипа е Ксавие Миад – потомствен енолог и собственик на шата в Сент Емилион, Франция.

2007 е годината на наградите за Тера Тангра която получава най- високото отличие за вино в България – златен Ритон.
През същата година взима отличия и в Китай, Япония, Канада, Европа. Избата получава международно признание за качество и характер на продукцията си.
Следващите няколко години продължават да са успешни за Тера Тангра. Произвежда първото българско вино, направено от биологично грозде със сертификат от ЕС. Тера Тангра започва износ на вино за Япония, Китай и Европа.
Розе на „Тера Тангра” е официално вино и партньор на международния голф турнир Volvo World Match Play Championship. Тера Тангра е в топ 50 на най-добрите вина на света на „Винекспо” в Бордо, Франция.

Американски лайфстайл блогъри са покорени от характера на виното „Тера Тангра”. Модата на Розето идва и в България. Тера Тангра налага стил, качество и иновация с уникалната кристална капачка която не само краси блестящата бутилка Розе, но и запазва свежия и деликатен аромат на виното по-дълго време.

Натисни върху снимката за по-голям размер
2015 – кристална тапа за червено вино – предизвикателство за първи път прието от избата, което обаче прави вината и с уникален вкус, благодарение на различния начин на узряване им.
2016 – 95 точки за червено вино Органик на Тера Тангра от Германия. Виното с най- голям брой получени точки от престижната германска дегустация WINE System AG.

Лозята на Тера Тангра с площ от 400 хектара и са сертифицирани за производството на биологично грозде. Многото слънчеви дни в годината, постоянният вятър и оскъдните валежи заедно с южното изложение на лозовите масиви водят до създаването на изключителен продукт.

Вината Тера Тангра се произвеждат от селектирани бели и червени сортове, основните от които са червени: Мерло, Каберне Совиньон, Сира, Каберне Фран, Мавруд, Мелник, Рубин; – бели: Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Семион.

Лозята са под постоянно стриктно наблюдение, за да се определи точно датата за началото на гроздобера. Зреенето на гроздето се следи внимателно от екипа енолози и агрономи, като всеки отделен парцел се анализира самостоятелно и се изчаква достигането на оптимална зрялост. Гроздето се бере на ръка и в касетки, сортира се и се използват само здравите зърна. След като се изрони, всеки сорт се винифицира поотделно с традиционни техники: контрол на температурата на ферментация и на продължителността й, като интензивността и продължителността на обливанията се определят индивидуално за всеки съд.

Блендирането при Тера Тангра има две основни цели с равностойно значение – качество и идентичност, за да се направи най-доброто вино за всяка реколта. Качеството на крайния бленд е съвкупност от всичките му съставни части. Някои уж недоловими елементи от различни партиди разкриват своите забележителни качества само след добре премерено смесване в определени пропорции. В този „обреден“ процес взимат участие собствениците, майсторът винар и енологът на избата. Ферментацията е класическа с огромно внимание към детайлите и към запазването и извличането на естествените фенолни вещества от гроздето, които правят виното характерно, запомнящо се и полезно. Вината отлежават във френски дъбови бурета, тип барик, в продължение на 10 до 24 месеца, като периодично се премахват утайките. Бутилирането се извършва на място в избата, което позволява цялостен контрол на продукцията.

Сингъл Барел – вино с богата структура и атрактивен характер и с огромен потенциал за развитие в бутилка. Впечатленията се засилват дълго след първата глътка. Рото – вино, направено от пет сорта грозде – Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Сира, Мавруд. Виното се приготвя в специални 400-литрови френски бъчви, наречени „рото”, тъй като по време на винификацията се въртят ръчно за по-добро оформяне на ароматите. Старее от 16 до 20 месеца, дозряването му става в бутилки в продължение на три месеца. Гранд Резерва – с аромати на черни плодове и дива череша, виното съчетава най-добрите качества на Каберне, Мерло и Сира. Отлежава 16 месеца във френски дъбови бъчви.

Бляк Лейбъл. Гроздето се бере ръчно в касетки. Оронените зърна частично се премачкват и се поставят в 100 хектолитрови неръждаеми съдове. В първите няколко дни се поддържа ниска температура от около 6 – 7 градуса, за да имат достатъчно време гроздовите ензими да разградят и отделят във виното. Алкохолната ферменатция протича за около 10 дни, като през това време се осъществява пълен контрол на температурата. Затварянето става с кристални тапи. Всички вина от серията

Ятрус Червени – с мек вкус, идващ от зрелия плод. Цялостното впечатление е за богата стегната структура. Отлежава във френски дъбови бъчви в продължение на от 12 до 14 месеца. Ятрус Совиньон Блан – характерен аромат на прясно окосена трева. Красив бледожълт цвят със зеленикави оттенъци. Екзотичен завършек.

Органик – първото българско вино, направено от биологично грозде. Тъмен рубинен цвят, аромат на черни плодове. Много добра структура и дълъг послевкус. С всяка глътка се усеща тероара на Сакар планина. Тера Тангра Шардоне – сламенозлатист цвят, аромат на екзотични плодове, фино съчетани с благороден френски дъб и минерали.

Тера Тангра Червени – наситен рубинен цвят. Отлежава от шест до 10 месеца във френски дъбови бъчви. Тера Тангра Совиньон Блан&Семийон – сламен цвят, богат и свеж аромат с усещане за много цитруси и умерена свежест, плътно.

Розе – ефирен нежен цвят, завладяващ вкус с ненатрапващ се хармоничен аромат.

Съвременно развитие
Винарската изба Тера Тангра продължава да търси нови елементи за постигане на перфектно качество и да предлага на своите клиенти не само познатия вкус, но и нови още по-приятни усещания. Сертифицирането на лозята на Тера Тангра за производство на органично грозде и вино е в унисон с модерната за Европа концепция за биопродукти, която набира популярност през последните години като отзвук на отегчението от урбанизма и желанието на хората да се върнат към естествената, здравословна храна.

Контакти
България, 6450 Харманли, местност „Конлука“
тел: 0879966070
факс: 037388515
email: [email protected]
skype: terratangra
Повече за Тера Тангра
Facebook Тера Тангра

4.7/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ