Jarava Winery

Винарска изба Рупел / Rupel Winery

Винарска изба Рупел / Rupel Winery

Лозовите масиви на винарна „Рупел“ са разположени в най-югозападните части на България по склоновете на местността „Дурльовица” в землищата на с. Хърсово и с. Долно Спанчево /Санданско-Петричка котловина/.

Селата Хърсово и Долно Спанчево са възникнали през X век. Още по това време в землищата им се отглеждат около 1200 декара лозя – предимно памид и широка мелнишка лоза, а виното, добивано от тях, от хилядолетия разнася славата на региона по света. Тук са идвали търговци още преди 13 век от Дубровник. Известността на виното стигнала и до видния политик Уинстън Чърчил, който също си поръчвал от този местен винен еликсир.

Лозарството и винарството са традиционни за региона, а съвременните проучвания показват, че тероарът е уникален за България и е подходящ за отглеждане предимно на червени сортове грозде. Лозовият масив е защитен от всички страни с планински възвишения – Пирин, Беласица, Малешево и Огражден.
Мекият, сух климат и близостта на Бяло море осигуряват идеални условия за отглеждане на грозде.

„При гроздето и виното почвите и климатът решават ако не всичко, то почти всичко! Останалото е въпрос на труд и познания!”
Долно Спанчево е разположено на изток от град Петрич. С древното име „Спанча”, това селище все още носи духа на обитавалите го народи – траки, македонци, римляни, славяни, испански кръстоносци. Векове наред тук е имало грозде и вино, а по-късно районът се е оформил като естествен винен център в България, от който се е разпространявало виното към Горна Джумая, София, Гърция, Македония. Захранвани са пазарите в Драма, Берово, Пехчево, Солун, Серес, Демирхисар, и много други.

Вдъхновени от тази бунтовна земя, на Спартак и Самуиловите войни, от мястото събрало в себе си традиции, факти, историческо минало, народи, империи, те следват една тенденция с духа и заложеното в гените отношение към виното още от древни времена – да създават добри вина, с модерен стил и сетивно въздействие.
В този край рубиненият еликсир винаги е бил в изобилие, като и до днес се смята, че носи здраве и дълголетие. Те помнят дядовците си, ръцете им познават силата на земята, вкусът на виното от онова време, огромните дъбови бъчви и линове, историите за създаването на виното. А характерът на виното не зависи само от природните дадености, но и от начина на живот на хората, екологията, и от развитието на цивилизацията. Важно е разбирането за равновесието в природата, за това, че трябва да се щади земята и да се подхранва по подходящия начин, че трябва да са отговорни и последователни в начинанието си.

Направени проучвания на тероара и изследванията на почвите определят мястото на лозовите масиви. Климатът е изключително подходящ: сухо и горещо лято, продължителна и влажна есен, рядко задържане на снежна покривка, плодородни почви, формирани от речни наноси и примесени с вулканични отлагания от изгасналия в региона вулкан „Кожух“. Наличието на бигур в почвите, който задържа влагата и беломорския вятър, пронизващ се през Рупелския пролом, подсигуряват благоприятна среда за развиване на лозовите насаждения дори и в най-горещите летни месеци.

Винарска изба Рупел засажда своите лозя с площ от 260 дка. още през 2006-2008 г., в землищата на селата Долно Спанчево и Хърсово. Лозовите насаждения са създадени от препоръчани за района сортове, в лозаро-винарски район с едни от най-добрите почви и климат, напомнящ една малка Тоскана. При избора на сортовете се отдава значение на подходящия тероар за червените сортове: мерло, каберне совиньон, марселан, мелник 55, сан джовезе, небиоло. През 2017 г. се засаждат и сортовете Пино Ноар, Рубин, Верментино, Вионие и Сандански мискет.

Още от първата година на плододаване към лозите се подхожда внимателно, извършват се системни анализи и контрол. Години наред наблюденията продължават, както и в момента, търсейки повтаряемост от положителни резултати и определяне характера на лозето. Стремежът е към оптимален добив от декар, уточняват се технологиите на отглеждане на гроздето, както и пречистване на сортовете чрез премахване на примесите и засаждане на нови лози.

Гроздоберът започва при пълно зреене в края на август за ранните сортове, до началото на месец октомври за късните сортове. Гроздето се бере на ръка, транспортира се внимателно до избата, която е в непосредствена близост. С положените грижи, не се налага набраното грозде предварително да бъде сортирано преди винификация. Както се казва „Виното се прави на лозето!

Винарната

През 2015 г. се откриват модерна технологична база, изградена в близост до лозята – предимство от гледна точка за по-бързо, без стрес и качествено транспортиране на гроздето, с възможност за преработка на около 250 тона грозде и съдов капацитет 500 хиляди литра. Оборудването е италианско, големите иноксови съдове са произведени в България. Дъбовите бъчви за отлежаване на качествени вина са френски.

Всички съдове са оборудвани с охладителна система. Може да се охлажда или затопля, част от резервоарите могат да се загреят едновременно с охлаждането на други, всичко се контролира от управляващ панел.

Гроздето пристига в перфектно състояние и се изсипва в бункер, създаден специално за тази изба. От него, по гравитачен път гроздето попада в комбинираната машина за ронкане и мачкане. При нея всички настройки са регулируеми – скоростта на ронкане, степента на мачкане на зърната.

Избата е оборудвана с инсталация за производство на азот и всички съдове са свързани с нея, така че да се осигури защита от окисляване по време на всички етапи на процеса, включително и бутилирането.

Предвид важността на хигиената в тази област, винарната е оборудвана с рециркулационни системи за миене на съдовете, подовете са покрити със специална смола и оборудвани с канали, които позволяват поддържането на изключителна чистота, което е още едно важно условие за производство на качествени вина.
Избата разполага и със собствена лаборатория за извършване на важни и рутинни анализи.

В избата философията на производство е същата като на лозето, което означава, че „натуралното“ е на първо място, с минимални допълнения на сулфити, безупречна хигиена, произвеждане на вино по естествен начин. А високото съдържание на полифеноли, които имат вината е от важна терапевтична значимост.

Вината на Винарска изба Рупел

Тамянка

Розе Анита

Граматик Марселан

Граматик Каберне Совиньон

Граматик Мерло

Граматик Мелник 55

Граматик Екзарх

Дегустации в избата
Магазинът на Винарска изба Рупел в село Долно Спанчево лесно ще разпознаете, пътувайки по стария път за Мелник. Освен собствени вина на най-добри цени, тук можете да закупите качествени и различни продукти на местни производители. Магазинът е своеобразен информационен център за дестинацията на Долината на Струма. Предлагат се туристически карти, книги, сувенири.
За всички желаещи се организират дегустации, съпътствани от запознаване с технолигчната база на избата и разходка сред лозята.
Работно време всеки ден от понеделник до неделя:
През летния период: от 10:00 до 18:00 ч.
През зимния период: от 09:00 до 17:00 ч.
Телефон за информация: 0887 612 578

Винотека Рупел
ул.“Софийско поле“1-3
Телефон: 0884 005 439
Работно време: 11.00 – 19.00
Винотека „Рупел“ Facebook“

 

Винотека Рупел 2 
Женски Пазар
На входа от към ул. „Екзарх Йосиф“
Телефон: 0887 612 578
Работно време: 10.00 – 18.30

Контакти 
Мелник 2004 ЕООД
Винарска Изба Рупел
с. Долно Спанчево п.к.2869
тел: +359 2 87 32 480
моб. +359 887 612 578

Складова база вина „Рупел“
гр. София 1756
бул.“Климент Охридски“№65
моб. +359 887 612 578

Уеб страница: www.rupel-wine.com

Онлайн магазин: www.shop.rupel-wine.com

Facebook: Rupel Winery

 

 

 

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии