Винарска изба Марян

Винарска изба Марян

 

 

През 2010 г. Илия и Светла – Иванови подтикнати от любовта си към виното и от сантименталност, породена от факта, че корените на Светла Иванова са в с. Марян решават да създадат Maryan Winery.

 

Селото се намира на 40 км от гр.Велико Търново и на 8 км източно от гр. Елена.
Кръстили избата на село Мяран, там където с много отдаденост правят вината си, а историята на селото е свързана с легендата за красивата Кера Тамара – дъщеря на Цар Иван Александър и сестра на Цар Иван Шишман – последният Български владетел.

Семейството проучило традициите и установило, че винопроизводството не е чужд поминък за този край.
Особеното климатично равновесие в Еленския балкан е подходящо за създаване на уникални вина. В с. Марян нощите са студени, а дните топли, което е енергийно добре и важно за ферментацията. Постоянните температури през зимата и пролетта осигуряват спокойно стареене и отлежаване на виното.
За вината си подбират най-доброто грозде от наблюдавани лозя.

Построена в пазвите на Стара Планина, избата съчетава най-добрите условия за създаване на уникални вина. Технологичното оборудване е произведено специално за избата в съответствие с класическата технология за червени и бели вина. Капацитетът е 60 000 бутилки годишно. Технологията предвижда купажиране на червените вина, и то така, че да се подчертае най-доброто за всеки сорт, и заедно с това сортовете да се допълват. Вината отлежават от 4 до 24 месеца в дъбови бъчви преди бутилиране.

“Най-хубаво е продаденото вино според икономиста, а за винаря най-доброто вино е изпитото” – не пропуска да отбележи технологът на избата Стефан Чоранов, по чийто проекти са засадени много лозя у нас.

Две години по-късно екипът на избата постига чудесни резултати, които им показват, че вървят в правилната посока. Гордост за избата е розето Sense of Tears rose 2011, което им донесе Сребърен медал на Балканския Международен Винен Конкурс, София 2012 (BIWC2012)

Награди:

За малкото време през което са на пазара, Maryan Winery спечели следните награди:
1. Sense of Tears Rose 2011 – сребърен медал от Балкански винен Конкурс София 2012 (BIWC2012)
2. Maryan Queen Elena Cuvée Single Vineyard 2011 – бронзов медал от Decanter (DWWA 2012)
3. Maryan Queen Elena Cuvée Single Vineyard 2011 – сребърен медал от Балканския винен Конкурс. (BIWC2013)
4. Kera Tamara Chardonnay Single Vinyard 2012 – бронзов медал Балканския винен Конкурс. (BIWC2013)
5. Kera Tamara Sauvignon Blanc Single Vinyard 2012 – бронзов медал Балканския винен Конкурс. (BIWC2013)

Всички вина на Марян носят отпечатъка на славното Второ Българско Царство:

Кера Тамара – Совиньон Блан, Кера Тамара – Шардоне,
Сенс от сълзи – Димят, Сенс от сълзи – Роза,
Кралица Елена – Кюве, Иван Александър – Гранд Сив

Легендата:

Кера Тамара била известна със своята хубост и благочестивост, както и с обичта на царя към нея. Именно затова султан Мурад поискал да му бъде дадена тя за жена в знак на примирие между двамата владетели.

Царят дълго отлагал тежкото решение, но накрая през 1378 г. Кера Тамара, която била наричана Мара, била принудена да замине при султана. Дълго се прощавала тя с любимите си места. Там, където стояла и плакала, от сълзите й поникнали лози и дали невероятно грозде.

Царкинята пътувала с група приближени и охрана, и пътят им минал през едно малко село в полите на Стара планина, където спрели да нощуват. Този манастир бил „Преображение на Св. Богородица“, и царкинята никак не бързала да тръгне от това място.

Когато все пак си тръгнала, оставила дарове и помолила : „Нека селото вземе моето име. Няма да я има вече Хубава Мара, друга ще бъда.“ От тогава селото се казва Марян, на името на една хубава и смела българка.

Галерия:

За контакти: 

Винарска Изба Марян
5084 Марян, България

Светла Иванова – управител
Тел.: +359 888 794449
maryan.wines@gmail.com
office@maryanwinery.com

Петър Иванов – маркетинг
Тел.: +359 889 528635
p.ivanov@maryanwinery.com

Стефан Чоранов – технолог
Тел.: +359 876 201938

Официална страница на Винарска изба Марян 
Страница във Facebook

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. СУПЕР
  2. МН. ДОБРО
  3. ДОБРО
  4. СТАВА
  5. ЛОШ