Jarava Winery

Винарска изба Малката Звезда

Винарска изба Малката Звезда

Винарна „Малката звезда“ е основана през 2005-та година на място носещо името „Малка звезда“ близо до град Харманли в югоизточна България от д-р Стефан Ангелов и неговите партньори.
„Звездата“ представлява античен търговски кръстопът свързан с търговията на вино в древността. Историческата харизма на местността инспирира идеята за винарна у д-р Ангелов. Неговото решение е затвърдено в разговори с колеги зъболекари относно тежката атмосфера на работното им място и пълния със стрес работен ден и как едно добро вино би било идеален лечебен еликсир за гилдията. Друг стимул за него са контактите с монасите от българския манастир в Атон,Света Гора, които споделят с него желанието си за едно „чисто българско вино“.Така историята започва…

Още Омир пише, че траките са знаменити майстори на „магическо вино“. Винарна „Малката звезда“ е продължител на ортодоксалните традиции от миналото – на тракийската мистерия на виното, запазвайки уникалния характер на региона, финия стил и чар на местността, осигурявала в древността толкова качествени вина, че се превърнала в търговски кръстопът единствено и само по тази причина. 

Днес винарната следва традицията на древните майстори на виното по българските земи. „Малката звезда“ разполага с подземна изба за отлежаване и стареене на виното, бутилираща линия, лаборатория и дегустационна, както и с уникална атмосфера за гостите желаещи да почустват „магията на виното“.
Нашата винарна притежава висококачествени лозя , събиращи слънчевата светлина на Златна Тракия предпоставка и гаранция за хай-клас вина. Винените серии „Енигма“ и „Света Гора“ са перфектни.
Избата е екипирана с модерна технология за производството на елитни чевени и бели вина притежаващи стил и префиненост, произвеждани при строг контрол върху качеството на гроздето. Капацитета на винарната е в рамките на – 220-230 тона грозде и продуцира 130-150 хиляди бутилки вино годишно. Подземната изба помещава 400 бурета от френски, български и американски фин дъб. Винарна „Малката звезда“ е фокусирана върху производството на лимитирани серии вина с високо качество.

И професионалните дегустатори и любителите на виното могат да усетят във винените серии на винарна „Малката звезда“ цялата магия на винената традиция достигнала през хилядолетията до наши дни. Посетителите на винарната могат да преминат през целия процес – от подземието с аромат на дъб и хармония до вкусовата вакханалия на нашите вина в дегустационната. Натуралната избена влага, редовете бурета, подземното ехо са само част от една запомняща се обиколка из нашата винарна.

ВОНОПРОИЗВОДСТВО
Във винарна „Малката звезда“ се практикува строг контрол върху беритбата на гроздето във всеки един лозов участък и във всеки един времеви отрязък, още от началото на месец август. Беритбеният календар е детерминиран една седмица преди началото на зреенето и ежедневно се нанасят поправки за да се осигури оптимално узряване. 
Цялата реколта се бере ръчно.
Гроздето се сортира при беритбата и втори път при обработката във винарната, като всички набрани случайно неузрели гроздове се отделят. Само качествен и добре узрял материал поема пътя към ферментационните съдове. В зависимост от сорта гроздето се рони и пресова различно. През ферментационният процес целият комплекс фактори: температура, продължителност, честота на аериране също са подчинени изцяло на сортовата характеристика.

Отлежаване и стареене на виното

Процеса на стареене протича в рамките между 3 и 12 месеца оптимизиран спрямо сорта. Белите винени серии „Енигма“ престояват в дъбови бурета три месеца, поради чувствителността на белите вина към „пренатоварване“ с танини. Сериите „Енигма“ от червените винени сортове – каберне совиньон, мерло и мавруд контактуват с френски дъб в продължение на десет месеца. Елитните серии „Енигма Света Гора“, както и съставните партиди каберне и мерло за бленд-сериите имат честта да лежат в дъб една година. Чисто нови бурета – барик от френски дъб „приютяват“ избраните винени серии. На всеки три месеца виното се аерира и отдекантира. Преди финалното декантиране се избистря с албумин. Това осигурява на виното високи енологични характеристики преди бутилирането.
Веднъж бутилирани вината лежат нови три месеца за „една последна среща с корка“, след което се етикетират, пакетират по шест в каса и поемат към клиента.
Блендване на вината

 Нашата философия на блендване е съчетаването на вина равнопоставени по качество и с различия в нюансите. Ние считаме,че блендинга трябва да осигури не наличието на рязко разграничаващи се характеристики,а преливане във вкусовете и аромата на близки по звучене винени сортове. Идеята е да се осигури блендван материал,който да придобие след бутилирането хармонично единно тяло и поведението му да е еднакво във всяка една бутилка от серията вино. 
Качеството на финалния бленд е нещо повече от сумиране на всички качества на отделните съставки. Някои незабележими иначе „кръпки“ във вкуса и аромата на съставящите сортове „напомнят за себе си“ след блендването и дооформят комплекса на виното. Нашите блендове не търсят рязката изява на пикови сортови качества,а хомогенност, стабилност с годините и хармонично сливане на сорт със сорт.

 

Контакти

Изба Малката Зввезда

+359 893 39 25 73
Имейл: [email protected]

Tърговски представител Пловдив
Константин Ярославов:
Телефон: +359 894 543023
Имейл: [email protected]

Търговски представител София
Телефон: +359 894 54 30 24
Имейл: [email protected]

Търговски представител Стара Загора
Петър Иванов :+359 893 39 25 77
Имейл: [email protected]

Официална страница
Страница във Facebook

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии