Lozenitsa Estate

Винарска изба Златен Рожен

Винарска изба Златен Рожен

Историята на винарска изба Златен Рожен започва през 2009г. със закупуването на няколко малки лозови масива. Първите вина, получени от тях, собствениците Теодор и Маруся споделят с приятели. Бързо се влюбват във вкуса на местното вино и красотата на Долината на Струма. Откриват малък бутиков хотел в село Рожен, купуват още лозя и не след дълго започва и изграждането на модерна винарска изба. През 2014г. са бутилирани първите вина в собствената база в село Капатово, а през 2018г. е открита и дегустационна зала, която посреща целогодишно любители на виното.

С бавни, но и обмислени и последователни стъпки, както при правенето на хубаво вино, семейство Осиковски достигат до момента, в който днес могат да се похвалят с модерна производствена база, отлично обгрижваните лозя, доверен екип и стремежи, които надхрърлят личния успех. Вината, който се правят в Златен рожен, с уважение към земята, познаване на местния тероар, и в търсене на уникалния му почерк, целят да представят България и Долината на Струма по най-добрия начин.

Днес собствените лозови масиви на Златен Рожен са вече 800 декара разпределени в два големи масива. Край село Капатово се отглеждат Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мелнишки Рубин, Мелник 55, Широка Мелнишка лоза.  По склоновете край село Левуново зреят сортовете Пети Вердо, Каберне Фран, Санджовезе, Широка Мелнишка лоза и отново Сира, Каберне Совиньон и Мерло.

През 2018 са засадени Сандански мискет, Мускат, Вионие и Марселан, чийто плодове се очакват след няколко години.

Хотел Златен Рожен

Хотел Златен Рожен е изграден около три думи: Автентичност, комфорт, гостоприемство

Автентичност – за да се почувстват гостите уюта на региона, местния стил на къщите, топлината на ръчно напавените дървени мебели и под.

Комфорт – чист въздух, многобройни слънчеви дни, мек климат, но и внимание към всеки един детайл, с цел максимално удобство.

Гостоприемство –  ястия по домашни рецепти с подбирани продукти от малки локални производители и вина от Винарна Златен Рожен, които ви карат да отпивате отново и да се чувствате все повече у дома си.

  • Уникална дегустационна зала.
  • Механата с капацитет от 130 места.
  • 12 луксозни двойни стаи и един апартамент.
  • Спа зона със сауна, парна баня и джакузи.

За региона

Районът, в който е разположен хотелът, е богат на забележителности, които гостите могат да посетят. Наблизо са Национален парк „Пирин”, природният феномен Мелнишки скални пирамиди и един от най-големите и добре запазени манастири в България – Роженският. В близост е и местността Рупите, заедно с храм-паметник Света Петка Българска, както и националният парк-музей Самуилова крепост. И двете забележителности са включени в списъка на Стоте национални туристически обекта.

Официална страница: Винарска изба Златен Рожен
Официална страница: Хотел Златен Рожен
Facebook Zlaten Rozhen
Istagram Zlaten Rozhen Winery

 

5.0/5.0 Article rating
4 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии