Jarava Winery

ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ

ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ

Гроздоберна кампания 2015
Водосвет, празнична молитва за берекет, историческа ретроспекция за бране и мачкане на грозде на групата за исторически възстановки „Първи италийски легион“ ще сложат началото на тазгодишната гроздоберна кампания на 26 септември в родния град на Алеко Константинов, Димитър Ценов и още много бележити българи.
Събитието ще стартира в лозовите масиви на Винарна Свищов край село Совата, за да продължи маршрута си с обиколка във винарната, по пътя на виното, поглед върху процеса по преработка на гроздето, вкусване на прясната гроздова мъст.
Дегустацията на червени вина от реколта 2014 г. естествено ще се прелее в Третия есенен античен фестивал „Лозниците на Нове”. Защото какво са лозниците, ако няма шарапана, в която да отронят зрелите си гроздове?
В наши дни споменът за каменните антични виноделни и традициите на лозарството, засяти по този крайдунавски бряг от воѝните на Първи италийски легион, са прекрачили хилядолетията в един наистина амбициозен и даващ своите плодове проект на Винарна Свищов.
Затова и марката, духът и участието на Винарна Свищов са навсякъде в програмата на тазгодишния фестивал.
Ще ги откриете в Алеята на занаятите на 26 и 27 септември, когато на щанда на Винарна Свищов ще бъдат представени ритуалите по рязане и мачкане на гроздето от групата за исторически възстановки „Първи италийски легион“.
Ще ги признаете, както победителите от конкурса за домашно червено вино, излъчени от тричленното жури в състав маестро Федерико Ричи –главен енолог на Винарна Свищов и технолозите Гено Танев и Тихомир Петров. Победителите – майстори на домашното вино, които ще получат своите награди от продукцията на винарната.
Ще ги дегустирате с чашите червено вино, разливани от бъчвата, която по традиция Винарна Свищов всяка година щедро търкулва към площада, при закриването на празника, за да се почерпят жителите и гостите на града.
Няма съмнение, тази събота и неделя всички пътища не водят към Рим, а към Свищов, Нове – градът гарнизон на Първи италийски легион, градът пазител на хилядолетните традиции на виното.

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ