Jarava Winery

Винаги има още какво да се направи… между 42 градуса географска ширина и 25 градуса географска дължина.

Винаги има още какво да се направи… между 42 градуса географска ширина и 25 градуса географска дължина.

Ако има нещо, което да опише Мидалидаре, то това е, че там не спира да се твори история. Запустялото село Могилово не просто се върна на географската карта, винарната възроди лозаро-винарски район, известен с винопроизводство още от древни времена, и постави България рамо до рамо с най-авторитетните държави-винопроизводители.

Вече десет години Мидалидаре не спира да изненадва своите почитатели със синергията между традиция и иновация, страст и професионализъм, природа и човек. Тази синергия намира израз и в новата серия 42/25: тероарни вина, които с една глътка пренасят всеки, по всяко време и от всяко място до китното село Могилово. Сингъл винеярд вина, които отвеждат на незабравимо пътешествие и изпълват миговете с емоция. Вина модерни, достъпни и неустоимо подканящи към приключения.

За нас, потребителите и почитателите на доброто вино, остава само да вземем чаша, да изберем цвят и да поемем по пътя. Да пътуваме на чаша вино и да достигнем локацията: 42 градуса географска ширина и 25 градуса географска дължина.

Зеленият „Пин“ ни отвежда на трите най-източни лозя в лозов масив Шипката. Там се намират насажденията за 42/25 Совиньон Блан. Комбинацията от глинеста почва, която гарантира правилнoто развитие на лозите, подчертаният температурен диапазон, перфектното изложение и внимателно обмисленото иновативно лозарство осигуряват развитието на разкошни ароматни комплекси у гроздето и по този начин перфектни характеристики на виното. 42/25 Совиньон Блан разкрива разкошни аромати на прясно окосена трева, зелена ябълка и сочен лимон, елегантно обгърнати от бъзов цвят и нотки на прясна коприва. В устата е много свежо, тревисто-плодово, с фини нотки на бъз, цитрус и зелена ябълка. Вино с леко тяло, отличен баланс, средно продължителен финал и минерален послевкус.

Жълтият „Пин“ е поставен отново в източната част на лозов масив Шипката, където на три съседни лозя са засадени сортовете Шардоне, Вионие и Совиньон Блан. Белият бленд от серията 42/25 е разкошна комбинация, но тук освен специфичния тероар, голямо влияние оказва иновативното винопроизводство. Трите сорта се винифицират индивидуално и преминават през различни процеси, за да бъдат блендирани и представени на пазара като 42/25 Шардоне, Вионие и Совиньон Блан. Виното разкрива разкошен букет от плодови аромати на жълта ябълка, зряла круша, сочен лимон и червен грейпфрут, подсилени от пищни цветни нотки на бели цветя и елегантен ванилов тон, резултат от ферментацията в дъб. В устата виното е леко, свежо и минерално, отлично балансирано и с ясно изразен вкусов аромат на зрели плодове, прасковен цвят и дъбови нотки. Финалът е със средна продължителност, минерален, с маслено-цитрусов послевкус.

Розовият „Пин“ отново води на изток, но лозовият масив е Дабовец. И, разбира се, гроздето е Сира: най-ярката звезда измежду червените сортове в Мидалидаре. В 42/25 Розе от Сира се преплитат изключителен тероар и два уникални клона лози, които, подпомогнати от внимателно лозарство и правилно винифициране, разкриват големия потенциал на винарната. 42/25 Розе от Сира блести в разкошен сьомгово розов цвят с леки сиви оттенъци. Интензивен и многопластов, ароматът е доминиращо плодов. Атрактивни нотки на червени горски плодове – ягоди, малини и червени боровинки, се преплитат с тон на зелена ябълка, вишна и зрял лимон, обгърнати от свежи зелени билки и ягодов лист. Ароматът прелива в освежаващ плодов вкус, доминиран от зрели малини, вишни и цариградско грозде. 42/25 Розе е свежо, игриво и отлично балансирано в устата, с леко тяло и разкошен плодов финал.

Оставаме в очакване на хладните месеци от годината, за да разберем с какво още ще ни изненадат от Мидалидаре и къде ще бъдат поставени нови цветни „Пин“-ове.

Повече за уникалния тероар на лозов масив Дабовец: https://bit.ly/2zv5BKv

Повече за уникалния тероар на лозов масив Шипката: https://bit.ly/2yDtoHR

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии