Jarava Winery

Вила Юстина – отличие в бутилка

Вила Юстина – отличие в бутилка

Повечето от вас навярно вече са чували за Вила Юстина и вината, които избата предлага, но има и хора, които за първи път ги срещат. Следващите редове са предназначени за тях.

Вила Юстина е бутикова изба, която се намира на 25 км. от Пловдив и на час и половина от София, сгушена в китното селце Устина, в полите на Родопската яка. Мястото на избата е специално избрано, тъй като регионът има над 5000 годишна история и традиции в производството на вино. Мисията, с която през 2006 г. е създадена Вила Юстина, е да създава и развива тероарни вина от Родопската яка в съчетание с туризъм в регион с богато културно-историческо наследство и прекрасна природа. Към момента избата разполага с комплекс от 1000 дка като 400 от тях са отделени за парк-лозе, включващо специално селектирани лозови насаждения като совиньон блан, шардоне, траминер, алиготе, семийон, пино ноар, мерло, каберне фран и др. Вината, които избата предлага са плод на много ръчен труд, специално отношение и са направени с много любов и търпение. Като доказателство за качеството на предлаганите вина, са наградите и отличията, които те имат, както от български, така и от най-големите международни конкурси.

През 2013 г., вината на Вила Юстина бяха отличени с десетки международни награди. В Германия два представителя на избата (Монограм мавруд и рубин и Вила Юстина Руж), бяха отличени със златни медали, на един от най-големите конкурси в света – Mundus Vini, като Монограм мавруд и рубин грабна приза за Най-добро българско червено вино за 2013 с изключително впечатляващ резултат от 93 точки. На друг голям международен конкурс, какъвто е Selections Mondiales des Vins, провеждащ се в Канада, бялото вино от серия Вила Юстина, спечели златен медал.

Вината, предлагани от избата не бяха подминати и от Balkans International Wine Competition 2013, където бяха спечелени внушителните пет медала от пет изпратени мостри. Със златни медали бяха наградени Монограм мавруд и рубин и Монограм шардоне, докато Монограм каберне совиньон и Монограм мерло, се отчетоха със сребърни медали. Петият медал бе за Вила Юстина Розе, който взе бронзов медал. Конкурсът Винен индекс също оцени високо вината на Вила Юстина, където Монограм шардоне спечели приза Златна колекция, а Монограм каберне ссовиньон, бе отличено с престижните две награди Вино на сезона и ВИП Колекция.

На специализирания Rose Wine Expo розето от серия Вила Юстина спечели престижните награди Кавалер на розата и награда за Дебют. Успешната година за Вила Юстина е увенчана от награда Производител на годината на Винен индекс, дава увереност на бутиковата изба, че се работи в правилната посока на развитие.

През 2014 година, положеният труд и развитието на вината на Вила Юстина, продължават да дават своите резултати и да им носят международни награди с всяка следваща реколта. На един от големите азиатски конкурси – Korea Wine ChallengeМонограм мавруд и рубин грабна приза за Най-добро българско червено вино за 2014. Същото вино, бе оценено високо и от проведеният във Франция много престижен Vinalies Internationales, където спечели сребърен медал.

На ежегодния конкурс Vino Balkanika (конкурс за местни балкански сортове), виното бе отличено за четвърта поредна година. Като резултат от добрата работа на енолозите четири поредни реколти на Монограм мавруд и рубин вземат медал (три златни и един сребърен). Друг представител на вината от серията Монограм – Шардоне е отличен на Световното по шардоне – Chardonnay du Monde, провеждащ се във Франция, където взе бронзов медал.

Вината на Вила Юстина бяха оценени и на други международни конкурси – отново Selections Mondiales des Vins, където розето от серия Вила Юстина спечели сребърен медал. На провеждащия се във Великобритания Decanter World Wine Awards, Вила Юстина Руж грабна бронзовият медал.

Новата модерна визия на серия 4 Сезона, донесе на избата отличие и от проведения в София Balkans International Wine Competition, на който 4 Сезона Зима спечели златен медал, докато 4 Сезона Пролет бе отличен с бронзов медал.

През 2014, конкурсът Винен Индекс, оцени качествата на следните вина, предлагани от избата – Брут Вила Юстина4 Сезона Пролет и Вила Юстина Блан, като ги награди с отличие Златна колекция. Серия 4 Сезона, бе оценена и от международния конкурс International Wine Contest Bucharest, проведен в Румъния, като награди със златен медал 4 Сезона Лято. На ежегодния Rose Wine Expo, Вила Юстина Розе получи за втора поредна година, престижната награда Кавалер на розата.

За първа година Вила Юстина произведе и естествено пенливо вино, което бе високо оценено, както от конкурса Винен Индекс, така и от Balkans International Wine Competition, който награди със сребърен медал Брут Вила Юстина.

Признание за качествата на вината на Вила Юстина е и наградата Енолог на 2011 година, която главният технолог на избата – Васил Стоянов спечели след тайно гласуване от неговите колеги.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ