Вила Мелник

Вила Мелник
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Винарска изба „Вила Мелник” ООД – производител, чиито вина се помнят

Винарска изба „Вила Мелник” ООД е семейна фирма, продължител на лозарски и винарски традиции с повече от два века документирана история. Лозовите насаждения са в два масива в околностите на най-винарския район на България – град Мелник, известен в цял свят и присъстващ във всички световни енциклопедии на виното.

Около двеста декара са разположени в местността МИНДАЛО в землището на с. Виногради, на около четири-пет километра южно от град Мелник, на хълмовете по левия бряг на река Мелнишка, другият масив с площ около сто декара, е разположен на около километър в съседство – в местността БЕЛИ БРЕГ, в землището на добре известното за любителите на виното с. Хърсово, с чието име е регистрирано вино с контролирано наименование за произход.

През пролетта на 2004 год. бяха засадени първите висококачествени лози от най-добрите местни и чужди сортове: Широка Мелнишка лоза, Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), Каберне совиньон – представен с четири от най-добрите си клона, Мерло – представен също от четири клона, Сира, и един от най-старите тракийски сортове – Мавруд. Засадените около 30 декара с Мавруд са единственото за сега промишлено насаждение от този сорт в района. През следващите три години към насажденията бяха добавени още червени сортове – българският сравнително нов сорт Руен, още един клон на Сира, Пино ноар и Санджиовезе. Засадени бяха и три бели сорта – класическите Шардоне и Совиньон Блан, както и придобиващият все по-голяма популярност сорт Вионие, за да може да се гарантира качествено вино за всички сезони и вкусове.

През 2007 год. лозята дадоха първата си реколта, от която все още се пази за ценители неголяма партида от купаж от сортовете Мелник и Каберне совиньон с марка „БЕРГУЛЕ” в бутилки по 0.750мл., както и купаж от три сорта – Мерло, Каберне совиньон и Мавруд. Вината са отлежали в български дъбови бъчви, които добавят танини и още по-силно подчертават плодовите нотки на виното.

От реколта 2008 год. на пазара бяха пуснати бутилки с марка „БЕРГУЛЕ” от купаж Каберне совиньон и Мавруд, както и превъзходно бяло вино „БЕРГУЛЕ Шардоне”, което вече е напълно изчерпано.

През 2009 год. започна сътрудничеството с новопостроената винарна „СИНТИКА” на „КОС Сандански” ООД където под ръководството на техноложката Валерия Стоева висококачественото грозде от лозята ни се превръща в уникално вино с незабравим вкус. Реколта 2009 год. даде превъзходно грозде, което се превърна в прекрасни вина под марката ВИЛА МЕЛНИК – СЕЛЕКЦИЯ 2009 – 100% Каберне Совиньон, отлежало 6 месеца в дъбови бъчви БАРИК, и ФАМИЛНА СЕЛЕКЦИЯ – купаж от 60% Каберне Совиньон и 40% Мерло в който преобладават плодови аромати.

Марката МЕЛЕНИК даде начало на наши вина от средният сегмент, които балансират качество с по-достъпна цена. Предлагат се и боксове от 3 литра със сортови вина – Широка мелнишка лоза, Мелник 55 („Мелник от подбрано грозде”), Каберне совиньон, Мерло, и купаж от двата местни сорта – Широка Мелнишка лоза и Мелник 55 под названието „Мелнишко предание”, както и белите вина Совиньон Блан, Шардоне и купажното ТАМЯНКА. За ресторанти и други заведения за хранене се предлагат опаковки с обем от 5 и 10 литра.

Реколта 2010 ни донесе първите медали. „КОС Сандански” ООД, където се произведоха вината ни, представи четири наши вина на международното изложение ВИНАРИЯ 2011 в Пловдив, които донесоха четири медала – два златни – за едносортовото „Сира за Вила Мелник“ и за купажното „Сира и Мерло“, както и два бронзови медала – съответно за „Мерло за Вила Мелник“ и за „Розе от Мерло и Сира“. Най-добрите бъчви, след отлежаване в продължение на 9 месеца, бяха бутилирани и пуснати на пазата под марката AplauZ.

Вината от реколта 2011 вече привършват ферментацията си и очакваме да зарадват почитателите както на по-свежите млади вина, така и тези, които предпочитат отлежали и добре оформени вина от най-високо качество.

През есента на 2011 год. започнахме изграждането на неголяма модерна винарна с капацитет около 250 т грозде, предназначено за висококачествени вина непосредствено до лозето в местността Бели брег в с. Хърсово, която очакваме да стане готова за реколта 2012 година. Това ще ни даде възможност още повече да повишим качеството на предлаганите от нас вина и да започнем да посрещаме посетители, които на място да се запознаят с агротехническия и технологичен процес обединяващ лозата и виното.

Виртуална разходка из винарска изба ВИЛА МЕЛНИК

11 Април, 2013

Винени турове и дегустации във винарска изба ВИЛА МЕЛНИК

30 Януари, 2013

Винарска изба ВИЛА МЕЛНИК Ви кани на турове и дегустации в света на виното.
Великолепната природа, легендите и омаята на виното ще направят престоя ви при нас незабравим.
Винарната е отворена за посещения всеки ден, за предпочитане с предварителна заявка.

Винарска изба Вила Мелник:
с. Хърсово, Община Сандански
GPS: 41˚28ˈ24ʺ N; 23˚23ˈ19ʺ E
e-mail: market@villamelnik.com; rumyanas@villamelnik.com
tel: +359 (0) 888 230 305; -(0) 888 007 266; – (0) 882 756 444;

Винени турове и дегустации

За предварително запознаване с винарната, моля разгледайте клипа:

Предлагаме следните пакети за гости на винарната:
1. Посещение на винарната с чаша вино за „добре дошли“ 30 мин – 0 лв на човек
2. Дегустация на 3 вина /1 бяло и 2 червени/ 50 мин – 8 лв на човек
• Хляб
• Вода
3.Вертикалана дегустация за познавачи/ 4 червени вина/ 1ч 10 мин- 10 лв на човек
• Хляб
• Вода
4.Дегустация на 5 вина /1 бяло и 4 червени/ 1ч 20 мин- 13 лв на човек
• Хапки
• Вода
5.Дегустация на 6 вина /1 бяло и 5 червени/ 1ч 30 мин- 15 лв на човек
• Хапки
• Вода
6. Разходка из лозето с представяне на местните сортове Широка мелнишка лоза и Ранен Мелник (Мелник 55), по избор и повече сортове 30 мин – 5 лв на човек

За групи от 4 до 20 души – отстъпка от 1% за човек. Максимална отстъпка за брой гости – 20%.

По договорка може да предложим и специализирани беседи и дегустации.

Работно време на Винарната:
Понеделник – Петък: от 09:00 ч. до 17:00 ч.
Събота и Неделя: от 10:00 ч. до 18:00 ч.
По договорка е възможно и друго време.

За контакти:
+359 – 888 007266; +359 – 888 230305;
e-mail: market@villamelnik.com
Повече информация на Официалната страница на Вила Мелник и Facebook

Подобни статии