Вила Мелник

Вила Мелник

Винарска изба „Вила Мелник” ООД – производител, чиито вина се помнят

Винарска изба „Вила Мелник” ООД е семейна фирма, продължител на лозарски и винарски традиции с повече от два века документирана история. Лозовите насаждения са в два масива в околностите на най-винарския район на България – град Мелник, известен в цял свят и присъстващ във всички световни енциклопедии на виното.

Около двеста декара са разположени в местността МИНДАЛО в землището на с. Виногради, на около четири-пет километра южно от град Мелник, на хълмовете по левия бряг на река Мелнишка, другият масив с площ около сто декара, е разположен на около километър в съседство – в местността БЕЛИ БРЕГ, в землището на добре известното за любителите на виното с. Хърсово, с чието име е регистрирано вино с контролирано наименование за произход.

През пролетта на 2004 год. бяха засадени първите висококачествени лози от най-добрите местни и чужди сортове: Широка Мелнишка лоза, Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), Каберне совиньон – представен с четири от най-добрите си клона, Мерло – представен също от четири клона, Сира, и един от най-старите тракийски сортове – Мавруд. Засадените около 30 декара с Мавруд са единственото за сега промишлено насаждение от този сорт в района. През следващите три години към насажденията бяха добавени още червени сортове – българският сравнително нов сорт Руен, още един клон на Сира, Пино ноар и Санджиовезе. Засадени бяха и три бели сорта – класическите Шардоне и Совиньон Блан, както и придобиващият все по-голяма популярност сорт Вионие, за да може да се гарантира качествено вино за всички сезони и вкусове.

През 2007 год. лозята дадоха първата си реколта, от която все още се пази за ценители неголяма партида от купаж от сортовете Мелник и Каберне совиньон с марка „БЕРГУЛЕ” в бутилки по 0.750мл., както и купаж от три сорта – Мерло, Каберне совиньон и Мавруд. Вината са отлежали в български дъбови бъчви, които добавят танини и още по-силно подчертават плодовите нотки на виното.

От реколта 2008 год. на пазара бяха пуснати бутилки с марка „БЕРГУЛЕ” от купаж Каберне совиньон и Мавруд, както и превъзходно бяло вино „БЕРГУЛЕ Шардоне”, което вече е напълно изчерпано.

През 2009 год. започна сътрудничеството с новопостроената винарна „СИНТИКА” на „КОС Сандански” ООД където под ръководството на техноложката Валерия Стоева висококачественото грозде от лозята ни се превръща в уникално вино с незабравим вкус. Реколта 2009 год. даде превъзходно грозде, което се превърна в прекрасни вина под марката ВИЛА МЕЛНИК – СЕЛЕКЦИЯ 2009 – 100% Каберне Совиньон, отлежало 6 месеца в дъбови бъчви БАРИК, и ФАМИЛНА СЕЛЕКЦИЯ – купаж от 60% Каберне Совиньон и 40% Мерло в който преобладават плодови аромати.

Марката МЕЛЕНИК даде начало на наши вина от средният сегмент, които балансират качество с по-достъпна цена. Предлагат се и боксове от 3 литра със сортови вина – Широка мелнишка лоза, Мелник 55 („Мелник от подбрано грозде”), Каберне совиньон, Мерло, и купаж от двата местни сорта – Широка Мелнишка лоза и Мелник 55 под названието „Мелнишко предание”, както и белите вина Совиньон Блан, Шардоне и купажното ТАМЯНКА. За ресторанти и други заведения за хранене се предлагат опаковки с обем от 5 и 10 литра.

Реколта 2010 ни донесе първите медали. „КОС Сандански” ООД, където се произведоха вината ни, представи четири наши вина на международното изложение ВИНАРИЯ 2011 в Пловдив, които донесоха четири медала – два златни – за едносортовото „Сира за Вила Мелник“ и за купажното „Сира и Мерло“, както и два бронзови медала – съответно за „Мерло за Вила Мелник“ и за „Розе от Мерло и Сира“. Най-добрите бъчви, след отлежаване в продължение на 9 месеца, бяха бутилирани и пуснати на пазата под марката AplauZ.

Вината от реколта 2011 вече привършват ферментацията си и очакваме да зарадват почитателите както на по-свежите млади вина, така и тези, които предпочитат отлежали и добре оформени вина от най-високо качество.

През есента на 2011 год. започнахме изграждането на неголяма модерна винарна с капацитет около 250 т грозде, предназначено за висококачествени вина непосредствено до лозето в местността Бели брег в с. Хърсово, която очакваме да стане готова за реколта 2012 година. Това ще ни даде възможност още повече да повишим качеството на предлаганите от нас вина и да започнем да посрещаме посетители, които на място да се запознаят с агротехническия и технологичен процес обединяващ лозата и виното.

Виртуална разходка из винарска изба ВИЛА МЕЛНИК

11 Април, 2013

Винени турове и дегустации във винарска изба ВИЛА МЕЛНИК

30 Януари, 2013

Винарска изба ВИЛА МЕЛНИК Ви кани на турове и дегустации в света на виното.
Великолепната природа, легендите и омаята на виното ще направят престоя ви при нас незабравим.
Винарната е отворена за посещения всеки ден, за предпочитане с предварителна заявка.

Винарска изба Вила Мелник:
с. Хърсово, Община Сандански
GPS: 41˚28ˈ24ʺ N; 23˚23ˈ19ʺ E
e-mail: [email protected]; [email protected]
tel: +359 (0) 888 230 305; -(0) 888 007 266; – (0) 882 756 444;

Винени турове и дегустации

За предварително запознаване с винарната, моля разгледайте клипа:

Предлагаме следните пакети за гости на винарната:
1. Посещение на винарната с чаша вино за „добре дошли“ 30 мин – 0 лв на човек
2. Дегустация на 3 вина /1 бяло и 2 червени/ 50 мин – 8 лв на човек
• Хляб
• Вода
3.Вертикалана дегустация за познавачи/ 4 червени вина/ 1ч 10 мин- 10 лв на човек
• Хляб
• Вода
4.Дегустация на 5 вина /1 бяло и 4 червени/ 1ч 20 мин- 13 лв на човек
• Хапки
• Вода
5.Дегустация на 6 вина /1 бяло и 5 червени/ 1ч 30 мин- 15 лв на човек
• Хапки
• Вода
6. Разходка из лозето с представяне на местните сортове Широка мелнишка лоза и Ранен Мелник (Мелник 55), по избор и повече сортове 30 мин – 5 лв на човек

За групи от 4 до 20 души – отстъпка от 1% за човек. Максимална отстъпка за брой гости – 20%.

По договорка може да предложим и специализирани беседи и дегустации.

Работно време на Винарната:
Понеделник – Петък: от 09:00 ч. до 17:00 ч.
Събота и Неделя: от 10:00 ч. до 18:00 ч.
По договорка е възможно и друго време.

За контакти:
+359 – 888 007266; +359 – 888 230305;
e-mail: [email protected]
Повече информация на Официалната страница на Вила Мелник и Facebook

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии