Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Видове алкохолни напитки

Видове алкохолни напитки

Консумацията на алкохол има отрицателен ефект върху състоянието на организма. Злоупотребата с алкохол може да доведе до непредвидими последици и сериозни патологии.

Но всички тези фактори не влияят по никакъв начин на популярността на тези продукти. Производството на алкохол е едно от най-големите в света.

Видовете алкохолни напитки се състоят от десетки позиции и не е възможно да се изброят всички марки, които съществуват днес. Тук сме обхванали по известните, много от тях може би даже не сте чували.

Класификация на алкохолни напитки

Алкохолът е верен спътник на всяко хранене. Сватбите, рождените дни, корпоративните партита и други събития не се провеждат без употребата на алкохолни напитки. Днес асортиментът е толкова богат, затова всеки може да намери напитка по свой вкус..

Богатството на избор води до проблема как да изберем напитка, която ще се хареса на всички. Има няколко начина за класифициране на алкохолни напитки. Първият начин е да класифицирате напитките по начина, по който са направени:

Напитки, които се произвеждат, използващи процедурата на ферментация.

Дестилирани напитки

Тази класификация ни позволява да разделим всички видове алкохолни напитки в няколко категории, които се различават по основните си компоненти. Ролята на такива компоненти може да бъде както плодове и зеленчуци, така и различни зърнени култури.

Вторият начин за класифициране на алкохола е да се разделят продуктите по следните три критерия:

напитки със средно съдържание на алкохол;

Категорията на слаб алкохол включва тези продукти, чиито процентът на съдържание на алкохол не надвишава осем процента. Тази категория включва сладки алкохолни напитки, бира и някои национални продукти. В списъка на безалкохолните напитки те са повече от десет.

Бира: Един от най-популярните алкохолни продукти в света. Историята на тази опияняваща напитка е на повече от няколко хиляди години. Държави като Германия, Русия и Чехия се считат за признати пивовари. Обикновено алкохолното съдържание на бирата е между 4% и 6%. Освен това бирата може да се произвежда както в безалкохолна форма, така и с много високо съдържание на алкохол. (прочети тук)

Брага: Основата на този продукт са зеленчуци и плодове. Брага се получава в резултат на ферментация и често действа като основен компонент при производството на лунен лъч (Аламбик).

Пунш: Произвежда се от сок от палми в южноамериканските страни. За производството на продукта се използва метод на ферментация.

Квас: Историята на тази напитка се връща много стотици години. Традиционният квас, приготвен от кисело мляко, съдържа около един и половина процента алкохол.

Сайдер: Силата на сайдер зависи преди всичко от страната, в която е приготвен. Във Франция сайдерът се прави с два процента алкохолно съдържание. В Германия този процент може да се увеличи до седем. Сокът от ябълки се използва за приготвяне на сайдер. Всички процеси на ферментация се основават на метод, който изключва добавянето на мая.

Пери: Пери е една от напитките, направени подобно на сайдер. За направата на Пери се използват сок от круша и захар. Силата на такава напитка варира от пет до осем и половина градуса.

Khuremge: Традиционната бурятска напитка се прави на базата на суроватка от краве мляко. В този случай серумът трябва да бъде ферментирал. Khuremge има много оригинален цвят – кално зелено. Алкохолното съдаржание обикновено варира от 2% до 8%.

Icewine-Ледено вино: вид десертно благородно сладко вино, произведено от грозде, което е замръзнало, докато все още е на лозата, и което се пресова в замръзнало състояние. Само няколко капки сок се получават от едно зърно грозде, но те са изключително богати на захари. Ледени вина се правят в Германия, САЩ и Канада. Получените вина има ярък, кехлибарен (от бели сортове) или оранжево-червен (когато е от червени сортове) цвят, висока захарност, плътност, алкохолното съдържание между 6% и 13% и изключителен плодов аромат на праскова, кайсия, мед, цитрусови плодове и карамел.

Togba: Тогба – алкохол, произхождащ от Непал и според легендата, той е лудо обожаван от Йети. Тогбата се прави чрез ферментиране на зърнени култури. Този алкохол трябва да се консумира горещ с помощта на сламка.

Handi: Ханди е алкохолик, родом от Индия. Само жените имат право да правят такъв продукт, а производственият процес протича по строги правила. Алкохолното съдържание на Ханди е осем градуса, а за нейното производство се използват ориз, билки и корени на някои растения.

Напитки, съдържащи малък процент алкохол, се абсорбират лесно от организма. Но прекомерната консумация на такъв алкохол може да доведе до тежка интоксикация и махмурлук.

Средноалкохолни напитки

Този вид алкохол включва напитки, съдържащи до тридесет процента алкохол. Тази категория включва следните продукти.

Медовина. Продуктът, получен чрез смесване на алкохол и мед.

Греяно вино: Този подтип вино се прави от плодове и подправки.

Вино: Една от напитките, която е най-богата на видове и стилове. Има повече от сто вида вина, които се различават по състав и начин на приготвяне. Алкохолното съдържание на виното може да достигне двадесет и пет градуса, като някои подсилени вина. (прочети още).

Саке: Вино, чието родно място е Япония. Този вид вино се прави от ориз, а силата му е около двадесет градуса.

Порт вино- Portwine: Още една разновидност на виненото семейство. Портото се произвежда от специален вид грозде и има съдържание на алкохол двадесет процента. Родина на това вино е Португалия. Обикновено е сладко червено вино, което често се сервира като десертно вино, въпреки че се предлага и в сухи, полусухи и бели сортове.

Мадейра: Друг вид вино от Португалия. Ал. съдържание на Мадейра е около двадесет градуса. Основната особеност на такава напитка е, че за да се направи, се използват високи температури.

Шери: Особеността на испанското шери е, че гроздето ферментира със специален вид мая. Алкохолния градус 20%.

Марсала: Продукт от семейството на виното. Алкохолния градус на Марсала наближава осемнадесет градуса. Марсала се счита за десертено вино, първоначално от Сицилия.

Малага: Този винен продукт получава името си от мястото на производство, испанската винарна Малага. Вината Малага се подсилват с алкохол, добавен след завършването на ферментацията, а специфичният характер на вината идва от добавянето на arrope – редуциран на топлина гроздов сок, много гъст и много сладък. Вината Малага в зависимост от технологията и вложеното грозде биват сладки и сухи, бели и кафяви.

Токайско вино: Виното е с произход от Унгария, което се счита за отделен продукт. Алкохолния градус на Токай е дванадесет процента. Основният компонент е специален вид мед.

Вермут: Според една от легендите вермутът е създаден от самия Хипократ през пети век преди Христа. Лечебните билки и растения се използват при приготвянето на вермут. Основният компонент на това обогатено вино е пелинът. Днес вермутът традиционно се прави в Италия и Франция.

Champagne: Виното което мнозина свързват с тържественост и мистерия. Винарите от малката провинция Шампан се занимават с производство на шампанско. Този френски продукт съдържа до тринадесет процента алкохол.

Сато: Сато е един от най-ярките представители на виненото семейство. Този тайландски вид вино се прави от оризови зърна. Съдържанието на алкохол в този алкохол е около десет градуса.

Synar: Италиански горчив люкьор, съдържащ смес от артишок, подправки, специални билки и седемнадесет процента етилов алкохол.

Campari: Ликьор, кръстен на създателя си Г. Кампари. За приготвянето на ликьора се използват плодове и билки с горчив аромат. Първоначално е бил оцветяван с карминово багрило, получено от смачкани кохинеални насекоми, което е придавало на напитката характерния червен цвят. През 2006 употребата на Carmine е прекратена.

Кумис: Родината на кумисите е Централна Азия. Тази напитка се прави от мляко, мая и алкохол. Има няколко варианта за приготвяне на кумис, различаващи се в алкохолния градус. Максималната сила на кумиса е четиридесет градуса.

Грог: През XVIII век на моряците от Кралския флот ежедневно дават порция ром. Първоначално грогът е въведен в Кралския военноморски флот на Великобритания на 21 август 1740 от вицеадмирал Едуард Върнън, известен с прякора „Стария грог“, заради навика си при лошо време да се разхожда по палубата с финото си непромокаемо наметало, което било направено от „грограм“ (тъкан от вълна, мохер и коприна). С цел икономии и намаляване на пиянските свади, адмирал Върнън се разпорежда вместо чист ром на моряците да се дава два пъти на ден ром, разреден в съотношение 4 части вода или чай към 1 част алкохол. Пак по негова идея започват да добавят и лимон (заради витамин С в него и предпазването от скорбут). За отмъщение моряците наричат новата напитка „грог“ по прозвището на неособено любимия им адмирал.

Pisco: Безцветна или жълтеникаво-кехлибарена ракия, произведена в винарските райони на Перу и Чили. Произведена чрез дестилиране на ферментирал гроздов сок и спирт,  разработена от испански заселници от 16-ти век като алтернатива на orujo, ракия от кюспе, която се внася от Испания.

Pulque: Мексикански продукт, получен от ферментацията на плодовете на агаве. Съдържанието на алкохол в този състав е около осемнадесет процента..

Силни алкохолни напитки

Консумация на алкохол с висок градус е опасна за здравето. Силата на такъв продукт може да достигне осемдесет градуса. Най-популярните спиртни напитки са:

ChaCha: Традиционна грузинска алкохолна напитка, вид ракия. Понякога чачата е представяна и като „грузинска водка“ или „водка от вино“.
Чачата се произвежда от неузряло и като цяло негодно за производство на вино грозде, от различни диви сортове или джибри, както и от други плодове или билки – смокини, мандарини, портокали, черница, естрагон и т.н. Чачата е светла на цвят и обикновено има до 40 % алкохолно съдържание, но при домашното производство може да достигне до 65 %.

Aquavit: Буквално преведено, името гласи „вода на живота“. Aquavit се произвежда в Норвегия от обикновени картофи. Съдържанието на алкохол в продукта е около 50%.

Арак: Аракът се прави традиционно само от две съставки, грозде и анасон. Думата арак идва от арабски ʿaraq ( عرق , което означава „изпотяване“). Родина на Арак – Централна Азия. Алкохолното съдържание е между 40–63% alc.

Pastis: Най-характерният провансалски аперитив, който завладява света по време на „лудите години“ (20-те години на XX век, когато богатите американци откриват Прованс, вървейки по стъпките на своите известни съотечественици – Хемингуей, Скот Фицджералд и др.). Характерната напитка се произвежда от стрити билки (зелен анасон, звезден анасон, женско биле и др.), киснати в алкохол 45%.

Мастика: Високоалкохолна анасонова спиртна напитка. Консумира се силно охладена. Съгласно българската нормативна база мастиката е „спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 47 об. %

Арманяк: Родното място на Арманяк е провинция Гаскон, намираща се във Франция. Нивото на алкохола в състава е около 40%. Техниката на производство се състои в дестилация на вино от грозде с добавяне на пресни плодове.

Грапа: На италиански: Grappa, е италиански дестилат, произведен от остатъчната каша на винопроизводството. В това отношение е близка до българската ракия. В миналото производството на грапа е било метод да се извлече още малко алкохол от гроздето. Резултатът често е бил напитка с лошо качество, с високо съдържание на оцетна киселина и без ароматни качества. Чак през двадесети век италианската напитка придобива благороден вид, бидейки направена от прясна гроздова каша с високо качество и отлежала в бъчви. Съдържанието на алкохол в грапата може да достигне петдесет процента.

Калвадос: На френски: Calvados) е ябълково бренди, получено чрез дестилация на сайдер, което се прави традиционно във френския регион Долна Нормандия. Калвадосът има алкохолно съдържание около 40%.

Kirshwasser: Бистро, безцветено бренди традиционно направени от двойна дестилация от тъмни череши morello. Сега обаче се прави и от други видове череши. Черешите ферментират напълно, включително с костилките. За разлика от черешовите ликьори и черешовите ракии, kirschwasser не е сладък. Кирш понякога се произвежда чрез дестилация на ферментирал черешов сок. Kirschwasser е произведен за първи път в Германия в началото на XVII век. Алкохолното съдържание на напитката е около 40%

Сливовица: Подвид на ракия със сила от четиридесет и пет градуса, направен от сок от сливи. Производството на този алкохол е установено в България и Сърбия..

Метакса: На гръцки : Μεταξά, и е кехлибарен спирт, създаден от Спирос Метакса през 1888 г. Вкусът му идва от комбинацията от мускатни вина от остров Самос, отлежали винени дестилати и средиземноморски билки. Съдържанието на алкохол в метакса е около 40%.

Шнапс: Вид алкохолна напитка, която може да приеме няколко форми, включително дестилирани плодови ракии , билкови ликьори и „ароматизирани ликьори“ направен чрез добавяне на плодови сиропи, подправки или изкуствени овкусители към неутрални зърнени спиртни напитки. Основните видове плодове, използвани за немски шнапс, са малини, ябълки, круши, сливи, череши и кайсии. Плодове, различни от тези шест, се използват рядко. Съдържа 40% .

Bourbon: Вид американско уиски което достига зрялост в дъбови бъчви и е направено предимно от царевица. Името в крайна сметка произлиза от френската фамилия Бърбън, въпреки че точното вдъхновение за името на уискито е несигурно; претенденти включват окръг Бурбон в Кентъки и улица Бърбън в Ню Орлиънс , и двете от които са кръстени на фамилия. Бурбонът се дестилира от 18 век. Името „Бурбон“ се прилага едва през 1850-те години, а етимологията в Кентъки е усъвършенствана едва през 1870-те. Въпреки че бърбънът може да се прави навсякъде в Съединените щати , той е силно свързан с американския юг и в частност с Кентъки. Алкохолно съдържание 45-50%.

Маотай:  Китайска силна алкохолна напитка, наречена на името на град Маотай (茅台镇) в провинция Гуейджоу. Прави се от ферментирало сорго. Алкохолното съдържание варира от 35% до 53%. ото място на напитката е Гърция. Съставът съдържа около петдесет процента алкохол.

Раки: Силен алкохол от Турция. Раки съдържа 40 % до 50% процента алкохол. Този алкохолен продукт е направен от дестилация на вино и анасон.

Tutovka: Дестилирана алкохолна течност, направена от ферментирали черници, традиционни в южен Кавказ. Тази напитка има уникален аромат, а силата й вече е осемесет градуса.

Най-правилната класификация на алкохола е класифицирането на напитките според силата им. Знаейки приблизителния състав и процент алкохол в течността, можете да изчислите не само правилната дозировка на това, което пиете, но и да се спасите от последствията от синдрома на махмурлука.

Източник: internet, wikipedia

4.7/5.0 Article rating
24 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ