Jarava Winery

Вашето вино може да има повече алкохол, отколкото е отпечатано на етикета

Вашето вино може да има повече алкохол, отколкото е отпечатано на етикета

Етикетите на виното, особено тези на бутилките в САЩ, са изключително информативни. Те надлежно изброяват сортовете грозде, региона и реколтата, а някои от тях включват бележки за дегустация и предложения за консумиране с храни.

Един ключов компонент на етикета обаче е странно непрозрачен. Декларацията за обем на алкохола е обвита в юридически технически данни, което позволява на винопроизводителите да имат свобода до 1,5% алкохол.

Законът за виното изрично позволява на винарите да намалят количеството алкохол в техните вина. В американските винарни се разрешава разминаване от 1,5% за всяко вино с етикет 14% или по-ниско. Вината над 14%  могат да варират до 1% . Европейските закони са малко по-строги; ЕС позволява отклонение от 0,5% , като се има предвид, че повечето трапезни вина попадат в диапазона от 11,5% до 14,5% алкохол, тази гама всъщност е доста значителна.

Технически надбавката за ABV позволява на винопроизводителите да намалят или увеличават алкохолното съдържание. Изследване от 2015 г., публикувано в Journal of Wine Economics, анализира над 100 000 вина и установи, че етикетите на виното се разминават с истинското съдържание на алкохол, в едно вино от Новия свят с 0,45% ,и с 0,39% за вино от Стария свят.

Данъците са една от причините винопроизводителите да са склонни (законно) да изменят числата. Според американското законодателство вината с над 14% се облагат с по-висока ставка от тези с по-ниско алкохолно съдържание. По този начин, винарната вероятно ще маркира своите 14,5% на 14%, за да получи по-ниска данъчна ставка.

Приетия градус на едно вино също е фактор, когато става дума за процентите алкохол отпечатани на етикета. Докато по-топлите годишни температури и търсенето на по-богати, по-узрели стилове вина са довели до повишени средни нива на алкохол- например, средата на 60-те години в Напа, Каберне Совиньона е имал от 12% до 12,5%  – потребителите са свикнали с това все още очакват същия алкохолен градус и сега. Някои от тях могат да бъдат уплашени с 15% или 15,5%, така че винопроизводителите вместо това етикетират виното си с по-„приемливо“ съдържание на алкохол.

Следващият път, когато решите да се отдадете на любимата си бутилка от 13,9% алкохол, помислете за факта, че тя всъщност може да съдържа до 15,4%. Когато става въпрос за втора или трета чаша, тези 1,5% биха могли да ви докарат истинско главоболие.

3.3/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии