Вашето вино може да има повече алкохол, отколкото е отпечатано на етикета

Вашето вино може да има повече алкохол, отколкото е отпечатано на етикета
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Етикетите на виното, особено тези на бутилките в САЩ, са изключително информативни. Те надлежно изброяват сортовете грозде, региона и реколтата, а някои от тях включват бележки за дегустация и предложения за консумиране с храни.

Един ключов компонент на етикета обаче е странно непрозрачен. Декларацията за обем на алкохола е обвита в юридически технически данни, което позволява на винопроизводителите да имат свобода до 1,5% алкохол.

Законът за виното изрично позволява на винарите да намалят количеството алкохол в техните вина. В американските винарни се разрешава разминаване от 1,5% за всяко вино с етикет 14% или по-ниско. Вината над 14%  могат да варират до 1% . Европейските закони са малко по-строги; ЕС позволява отклонение от 0,5% , като се има предвид, че повечето трапезни вина попадат в диапазона от 11,5% до 14,5% алкохол, тази гама всъщност е доста значителна.

Технически надбавката за ABV позволява на винопроизводителите да намалят или увеличават алкохолното съдържание. Изследване от 2015 г., публикувано в Journal of Wine Economics, анализира над 100 000 вина и установи, че етикетите на виното се разминават с истинското съдържание на алкохол, в едно вино от Новия свят с 0,45% ,и с 0,39% за вино от Стария свят.

Данъците са една от причините винопроизводителите да са склонни (законно) да изменят числата. Според американското законодателство вината с над 14% се облагат с по-висока ставка от тези с по-ниско алкохолно съдържание. По този начин, винарната вероятно ще маркира своите 14,5% на 14%, за да получи по-ниска данъчна ставка.

Приетия градус на едно вино също е фактор, когато става дума за процентите алкохол отпечатани на етикета. Докато по-топлите годишни температури и търсенето на по-богати, по-узрели стилове вина са довели до повишени средни нива на алкохол- например, средата на 60-те години в Напа, Каберне Совиньона е имал от 12% до 12,5%  – потребителите са свикнали с това все още очакват същия алкохолен градус и сега. Някои от тях могат да бъдат уплашени с 15% или 15,5%, така че винопроизводителите вместо това етикетират виното си с по-„приемливо“ съдържание на алкохол.

Следващият път, когато решите да се отдадете на любимата си бутилка от 13,9% алкохол, помислете за факта, че тя всъщност може да съдържа до 15,4%. Когато става въпрос за втора или трета чаша, тези 1,5% биха могли да ви докарат истинско главоболие.

Подобни статии