Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Ваня Костова: Искам да направя вино меко и нежно като кадифе…

Ваня Костова: Искам да направя вино меко и нежно като кадифе…

Кратко инфо за теб

Казвам се Ваня Костова (и не мога да пея!) на 25 години, родом от Сливен, но повече от 13 години живея в Пловдив. През 2020 г. завърших Технология на ферментационните продукти, степен магистър в УХТ Пловдив. Веднага след това започнах работа като технолог в изба Даробас, с. Песнопой.

Какво те мотивира?

Мотивира ме доброто вино и насладата, която носи, когато човек го пие.

Защо точно технолог на вино, защо не в туристическия бранш или пиар, например? Как избра професията си?

Професията си избрах още в училище. Просто така го почувствах. Хареса ми романтичната представа да създавам вино насред лозята, в спокойствие и тишина, далече от забързаното ежедневие на големия град.

Какви са особеностите на избата в която работиш ?

Даробас е малка бутикова изба, която разполага със собствени лозя и много голямо разнообразие от сортове грозде. Наблягаме на чисто сортовите вина, които изразяват и характера на гроздето. Поради това количествата, които произвеждаме са малки, но пък различни и интересни.

Защо според теб винарната в която работиш дава път на младите технолози през последните няколко години ?

Собственикът на избата вярва в младите хора, разчита на това поколенията да се учат взаимно и подкрепя развитието на технолозите с цел производство на все по – хубави български вина.

Към кои ваши вина има най-голям интерес и защо? (на винарната)

Най – търсени са италианския Мускат Джиало и испанското Темпранио. Хората искат да опитат нещо ново и да опознаят различни вкусове.

Ходила ли си на кампании в други винарски изби и какви са ти наблюденията от там? 

Ходила съм на стаж в две много различни изби. Едната е голяма изба близо до Сливен, където видях какво означава да имаш голямо производство и всеки ден да е голям екшън. Другата изба е малка семейна в южна Франция, близо до испанската граница. Ето там видях романтиката при правене на вино – малко курортно селце на брега на морето. Работата върви без стрес и напрежение, без бързане и с мнооого вино на обяд и на вечеря. Опита и от двете места е безценен.

Какво би използвала от практиката си в БГ/чужбина у нас?

Във Франция ми хареса това, че използват бъчвите за многократна употреба само като съдове за съхранение. Това е удобно от финансова гледна точка. Освен това в зависимост от начина им на употреба могат да се получат много различни стилове вина.

Кое ти е по-интересно правенето на бяло, розе или червено вино?

Всяко вино е интересно само по себе си. В зависимост от сорта грозде и стила вино обработката е специфична и индивидуална. Много обичам всяко вино, което е направено със стил, елегантност и умисъл. Според мен виното не трябва да е силно и натрапчиво, а напротив – трябва да е елегантно и добре балансирано.

Имаш ли вече любим сорт и защо?

Имам, да! Това е Пино Ноар. Харесвам го защото е подходящ както за тихи вина (бели, розе и червени), така и за пенливи. Труден за преработка сорт, но с правилна техника се получават много елегантни и стилни вина.

Като млад технолог, къде виждаш българското вино след 5 години?

Мисля, че българското вино е на много добро ниво и след 5 години ще постигнем още по – високо качество. В България има страхотни професионалисти и се надявам хората да оценяват подобаващо нашето вино.

Какво е виното което мечтаеш да направиш?

Искам да направя вино меко и нежно като кадифе, което е интригуващо и от което да пиеш и да искаш още. Ненаситността към удоволствието и опознаването на нови неща ми е в природата.

4.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ