Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Българско вино в най-голямата търговска верига в света

Българско вино в най-голямата търговска верига в света
Нина Патронска

Българско вино ще се продава в най-голямата търговска верига в света – Walmart. Това съобщи Нина Патронска, изключителен представител за Европа и България на американската компания Grapes&Barley LLC (G&B Importers) и на създадения за популяризиране на българското вино в Америка бранд „Булгариана“. „Това е много голям успех и признание. Можем да кажем, че българският винопроизводител стъпва на световната винена карта. Усилията бяха сериозни, но си заслужаваше“, обяснява старозагорката. Във Walmart, верига с 5000 магазина в САЩ и още 7000 – в други държави, не можеш да влезеш без покана, нито пък сам да предложиш това, което произвеждаш и продаваш, само защото имаш желание. “Този успех е резултат от последователното прилагане на стратегията ни за налагането на българското вино на американския пазар”, казва Нина Патронска.

В началото са локалните винени магазини и ресторанти в Мериленд, Вирджиния и Окръг Колумбия. Следва позиционирането в Total Wine, Costco и Whole Foods. България е една от петте държави, които влизат в глобален винен проект на търговската компания. Одобреното българско вино е червен бленд между каберне и сира, произведен от екипа на „Кастра рубра“. В търсене на максимална печалба в много големи вериги има практика да се притискат производителите за по-ниски цени, което води до компромиси с качеството и падане на вината от рафтовете. “Избраното вино получава голям шанс, защото новата стратегия на Walmart е да изгражда свои брандове, за да гарантира на клиентите си високо качество на предлаганите продукти”, разяснява Патронска. Тази година българските вина са отбелязали сериозно присъствие чрез G&B Importers и в още една голяма верига в Атланта. Американският винен пазар е най-големият в света, консумацията на вино непрекъснато расте, а това поражда и голяма конкуренция. „Булгариана“ е вече национален бранд в САЩ и чрез него G&B Importers насочва погледа на американския консуматор към България. „Показваме страна от Стария свят, място, пълно с история, откъдето е тръгнало виното”, обяснява Нина Патронска. Специално за американския пазар е създаден и брандът Rough day („Тежък  ден“), особено популярен сред активно работещите млади хора, минаващи след работа през любимите си винени барове за чаша вино. Още с появата му на пазара виното е забелязано от в. „Вашингтон поуст“, който  му отделя специално внимание. Предлага се в три асортимента – розе, каберне и шардоне, работи се по четвърти.

По поръчка на G&B Importers тази година International Wine Review изготвят доклад за България като винена дестинация. Две седмици американските журналисти Доналд Уинклър и Майкъл Поташник се запознават с винарските региони, срещат се с представители на държавни институции, браншови организации, производители, дегустират най-добрите вина на българските производители. Докладът е достъпен на сайта на International Wine review. По-важно е обаче, че винените среди в САЩ получават много и интересна информация не само за българското вино, а и за България като туристическа дестинация, за българските традиции и култура, за българските сортове грозде, за биологичното земеделие, за традиционната българска кухня и обичаи. Докладът има важно значение за търговци, дистрибутори, импортьори, винени специалисти, дегустатори и е ключов за рейтинга на българското вино в Америка. Робърт Хайк, създател на Grapes & Barley е млад човек от финансовите среди, работил няколко години в България. Това е решаващо за идеята му да  работи с българското вино на американския пазар. Според него страната ни е изключителна и с огромен винен потенциал. „Стремежът му е да създаде национален бранд защото смята, че имаме уникални производители, но липсва обща стратегия и визия”, разяснява Нина Патронска. Впечатленията ѝ от световните изложения са, че производителите се представят чрез национални щандове. За българския винопроизводител участието доскоро е било много индивидуално. „Силата е в националното представяне, защото днес нито един производител няма  ресурсите да постига сам успехи на световния пазар на виното”, категорична е тя. И обяснява, че все повече винопроизводители, с които работят, се доверяват на философията им да правят  това, което харесва консуматорът, а не това, което смятат, че могат да правят. „Защото все повече започват да виждат ефекта от усилията, които влагаме заедно в този проект“, уверено твърди тя.

Нина Патронска е от Стара Загора. Завършила е ВИЗВМ, след това „Международни икономически отношения“ в УНСС, има и магистратура по психология. Била е директор на „Винпром“ – Чирпан, търговски и изпълнителен директор в „Менада“. От 2010 г. се занимава с износ на българско вино, основно в САЩ и Русия. В началото като консултант. В момента е изключителен представител за Европа и България на американската компания Grape&Barley и на създадения за популяризиране на българското вино в Америка бранд „Булгариана“. В края на 2016 г. получи отличие на НТС – Стара Загора, за износ на регионални вина в Америка и Русия.

Линк

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ