Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Български совиньон блан, реколта 2012

Български совиньон блан, реколта 2012

Яна Петкова

Година след като Ясен Бориславов написа, че „българските вина от совиньон блан леко напомнят за комедийния сериал Всички обичат Реймънд, както и за популярната сентенция на Козма Прутков, че всеки моден шивач си има свой възглед за изобразителното изкуство“, честта да обобщя резултатите и възгледите от последната ни дегустация на български совиньон блан се пада на мен.

Тук, на сайта ни DiVino.bg може да бъде намерена подробна информация за сорта – от енциклопедичния материал до статии от почти всеки един от моите колеги, писани по различен повод, така че нека маркирам само основните положения: родината на сорта е Бордо във Франция, където и до днес могат да ви покажат едно или две неща за него, особено за отлежаването му в дъб и потенциала му. Известен на ценителите совиньон бланът става чрез вината от Сансер и Пюи-Фюме от долината на Лоара, а на масовата публика – чрез тези от Нова Зеландия. В ароматния му профил се откриват две основни течения: зеленото – прясно окосена трева, чушка, коприва, аспержи, пресен грах и т.н., и жълтото – акациев цвят, липа, цвят от бъз, тропически плод. В който и профил да е издържано виното, отличителна характеристика за него е хрускава свежест. Вината от совиньон блан са най-свежите, звънтящи и сочни, които могат да ви попаднат, те са идеалните кавалери за салати, предястия и весели събеседници.

Малко по-различна е ситуацията в една бутилка български совиньон блан. Характерни за него, или поне за голяма част от винаta от дегустацията ни, се оказват: бледожълт цвят, по-скоро със сивеещ, отколкото зеленикав оттенък, дискретен нос с нотки на цитруси, цветя (индрише) и жълт плод; средни тела, които на моменти имат проблеми със свежест и горчивина. Оценките на комисията гравитираха около 85 точки, като само две вина получиха 87 точки (Minkov Brothers Sauvignon Blanc 2012 и Vinex Preslav Golden Age Sauvignon Blanc 2012). Не знам дали колегите ми са очаквали някаква изненада при вината, но лично аз се надявах на промяна в стила на българския совиньон блан в посока на повече чушка и по-малко рози в носа и повече свежест, отколкото обем в тялото. Явно моментът на преосмисляне все още не е настъпил.

Равносметката:

Сортовост на ароматите се откриваше във вината на доказали се в работата със сорта изби като Мидалидаре естейт, но не само – Санта Сара отново показа, че белите й вина са за онези, които имат търпение, а совиньон бланът на Едоардо Миролио се представи в очаквано атрактивен и сочен вид. Имаше прекалено скъпи за качеството си вина, които явно имат сигурен пазар, за да могат да си позволят подобна ценова политика (това е единственото обяснение, което аз имам за тези цени). Имаше и вина, които не впечатлиха с нищо особено освен с изгодната си цена и които като че ли са направени, за да се регистрира присъствие на пазара.
Определено совиньон бланът е един от любимците в момента на българския винен пазар, но всеки, който го прави, трябва да наблюдава отблизо конкуренцията. А тя, особено външната, не спи – при посещението ми в един от магазините на верига за вино, направено по повод писането на този дегустационен репортаж, открих по-голямо от когато и да било досега количество вносен совиньон блан, с особено силно присъствие на вина от Нова Зеландия. Цените на тези вина се движат все по-надолу и някои бяха по-евтини даже от някои български совиньон блани.

Ето кои бяха совиньоните на България от реколта 2012 в нашата дегустация:
Vinex Preslav Golden Age Sauvignon Blanc 2012, Винекс Преслав
Minkov Brothers Sauvignon Blanc 2012, Братя Минкови
Santa Sarah Bin 44 Sauvignon Blanc 2012, Санта Сара
Edoardo Miroglio Sauvignon Blanc 2012, Едоардо Миролио
Midalidare Silver Angel Sauvignon Blanc 2012, Мидалидаре Естейт
Salla Estate Sauvignon Blanc 2012, Салла Естейт
Santa Sarah Sauvignon Blanc 2012, Санта Сара
Terra Tangra Yatrus Sauvignon Blanc 2012, Тера Тангра
Tohun Greus Sauvignon Blanc 2012, Тохун
Domaine Boyar Quantum Sauvignon Blanc 2012, Домейн Бойар
Levent Sauvignon Blanc 2012, Винарска къща Русе
Santa Sarah Black C. Sauvignon Blanc 2012, Санта Сара
No Man’s Land Sauvignon Blanc 2012, Но менс ленд
Marash Winery Lenea Sauvignon Blanc 2012, Домейн Мараш
Dives Estate Sauvignon Blanc 2012, Дивес Естейт
Tohun Soroko Sauvignon Blanc 2012, Тохун
В дегустационната комисия бяха Вили Гълъбова, Ефросия Благоева, Юлия Костадинова, Яна Петкова, Емил Коралов, Ясен Захариев.

Източник: divino.bg

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ