Lozenitsa Estate

Българските изби спечелиха 64 медала от международния винен конкурс Декантер

Българските изби спечелиха 64 медала от международния винен конкурс Декантер

Българските винопроизводители спечелиха 64 медала, като за първи път сред тях има 5 златни отличия, от международния винен конкурс „Декантер“ (Decanter) в Лондон. 27 вина са оценени със сребро, а 32 – с бронз, съобщиха от „Вила Ямбол“.

Със златен медал са две вина от сорта Рубин – на „Катаржина“ и на „Вила Юстина“ Розе. Високото отличие заслужиха и „Вила Ямбол“ с тяхното Kabile Сира Резерва 2016, Gorun Winery Каберне Фран 2020, както и Ppetroff Каберне Совиньон и Мерло 2021.

По брой отличия води „Вила Ямбол“. Освен златото тя добавя също един сребърен за Kabile Сира 2018 и пет бронзови – за Kabile Розе 2022, Kabile Шардоне и Совиньон блан 2022, Kabile Каберне Совиньон Резерва 2016, Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2019 и Vineyards Selection Трояново Совиньон блан и Шардоне 2022. „Катаржина“ и „Братя Минкови“ добавят по шест отличия в колекцията си.

Наградите от конкурса в Лондон са едни от най-ценните за колекцията на всяка изба. Системата на оценяване е много стриктна, като вината преминават тристепенен процес на дегустация. В двадесетото издание на „Декантер“ са тествани рекордните 18 250 проби от 57 държави. Те са оценени от 236 винени експерти, сред които 53-ма Master of Wine и 16-ма Master Sommeliers.

„Tова наистина е голямо признание за работата на технолозите и качеството на нашите вина и показва, че усилията ни да създаваме вкусни и балансирани продукти и то, бих казал, на много добра цена, отговарят на най-високите стандарти. За нас е чест, че българските вина достойно защитават своето място сред най-добрите в света“, коментира изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.

Новината за големия брой отличия от „Декантер“ идва съвсем скоро, след като виното на „Вила Ямбол“ Vineyards Selection Тенево стана най-високооцененото червено вино от всички изпратени проби на друг международен конкурс – Mondial de Bruxelles.

Източник:bta.bg

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ