Jarava Winery
Lozenitsa Estate

България ще бъде представена в Меката на виното – La Cité du Vin – Бордо за три години

България ще бъде представена в Меката на виното – La Cité du Vin – Бордо за три години

На 21 април в световната столица на виното Бордо, Франция бе подписан 3 годишен договор за партньорство между „Fondation pour la Culture et les Civilisations du Vin“, която представлява най-големия интерактивен музей на виното в света La Cité du Vin, Бордо и Българската Асоциация на производителите и износителите на вино (БАПИВ).

„За мен беше чест и голямо вълнение да осъществим този проект, който подготвяме от януари 2023 – сподели от Бордо Галина Нифору, председател на БАПИВ. Като винен професионалист, завършил в престижното бизнес училище INSEEC Bordeaux, това е и голямо лично удовлетворение. В продължение на 3 години България ще бъде партньор на Музея на виното в Бордо, който годишно се посещава 1 милион професионалисти и любители на виното от целия свят. Ще представим 22 български изби и 43 вина от всички региони на България. В колекцията, която избите сами селектираха, са вина, както от местни български сортове, така и от международни. Екип от световно известни сомелиери от различни държави работи в Cite du Vin, като годишно българските вина ще се включат в различни майсторски класове и  презентации; ще бъдат представени и в комбинация  с храна. Лекции и филми за България ще се излъчват в постоянната експозиция, която се сменя всяка година и така посетителите ще могат да се запознаят с историята на Траките и връзката им с виното, както и с модерните български изби, които не отстъпват по нищо от световните стандарти.“

На церемонията по подписване на споразумението с България присъства г-жа Силви Каз, президент на „Fondation pour la Culture et les Civilisations du Vin“, собственик на Chateau Chauvin, Saint Emilion Grand Cru, съсобственик на Chateau Lynch Bages, Pauillac appellation Bordeaux и собственик на първия ресторант с три звезди Michelin във Франция , Chapon Fin Бордо.

Г-жа Флоранс Мафран, мениджър международни партньорства и г-жа Елоди Гратюз dipWSET – мениджър на сомелиерския екип на Cite du Vin също присъстваха на церемонията.

България ще бъде представена в Меката на виното – La Cité du Vin – Бордо за три години България ще бъде представена в Меката на виното – La Cité du Vin – Бордо за три години

„Фондацията за винена култура и цивилизации“ (Fondation pour la Culture et les Civilisations du Vin) е създадена през 2014 година с цел защита, насърчаване и споделяне на безбройните културни, исторически и символични аспекти на виното от целия свят. Целта й е да защитава, насърчава и предава културното и интелектуално измерение на виното. Фондацията се ангажира да направи това универсално и живо наследство достъпно за колкото се може повече хора, като предлага обновена и новаторска перспектива.

Фондацията създава уникалния „Cité du Vin“ – музей, място за изложби, представления, прожекции на филми и академични семинари на тема вино, разположен в Бордо, Франция на стойност 81 милиона евро, финансиран от големите шата на Бордо.

Cité du Vin е открит през 2016 година от френския президент Франсоа Оланд и кмета на Бордо Ален Жупе, под чието ръководство Бордо бе преобразен и обновен изцяло.

България ще бъде представена в Меката на виното – La Cité du Vin – Бордо за три години България ще бъде представена в Меката на виното – La Cité du Vin – Бордо за три години България ще бъде представена в Меката на виното – La Cité du Vin – Бордо за три години

4.7/5.0 Article rating
7 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии