Jarava Winery

Българин в Топ 20 на винарите в Калифорния

Българин в Топ 20 на винарите в Калифорния

Миро Чолаков

Може и да не знаете името му, но вероятно сте чували и дори опитвали едно от творенията му. Мерлото VINI, реколта 2006, беше обявено за “Най-добро източноевропейско червено вино в света” от Beverage Testing Institute в Чикаго през 2009 г.

Това е и едно от най-продаваните български вина на американския пазар. Малцина обаче знаят, че макар и произведено в България, VINI е “заченато” в Калифорния и негов “баща” е българинът Миро Чолаков, който е обявен за един от топ 20-те най-добри винари в щата. Самият Миро се определя просто като “производител на вино, бизнесмен, търговец и избен плъх”.


Миро Чолаков дегустира вино на избата Trentadue.

Миро Чолаков е роден и израства в Троян. Дядо му прави сам виното си и Чолаков през цялото време е около него. В края на 80-те, след като минава през задължителната казарма, Чолаков завършва лозарство във Висшия селскостопански институт в Пловдив. През лятото на 1990 г. е избран между стотици кандидати да участва в програмата за обмен Future Farmers of America, която го отвежда в Напа Вали, Калифорния – американската Мека на виното. В Напа Вали Чолаков започва работа като стажант в беритбата на грозде в легендарната изба Dry Creek. Впоследствие той остава там цели девет години, като постепенно се издига от позицията на Cellar Master до Assistant Winemaker.


Лозя на винарната Trentadue през октомври.

През лятото на 1999 г. Миро Чолаков напуска Dry Creek за да стане майстор винар в избата Trentadue в Гейзервил, Калифорния. Той идва тъкмо навреме за гроздобера същата година, която се оказва една от най-добрите в историята на Trentadue. Вината от тази реколта получават множество награди, като едно от тях, The Sweepstakes, печели наградата за най-добро вино от сорта Зинфандел в конкурса West Coast Wine Competition.


Миро Чолаков налива току-що изцеден гроздов сок от сорта Мерло.

В следващите години Чолаков създава някои от най-популярните вина на Trentadue, които печелят множество награди. През 2001 г., паралелно с работата си в Trentadue, българинът основава своя изба, наречена Miro Cellars, и създава първото си собствено вино – Miro Cellars 2006 Petite Sirah.


Етикет на Miro Petite Sirah 2006, първото собствено вино, което Миро Чолаков започва да произвежда.

Само няколко седмици след като е пуснато на пазара, то е оценено с рекордните 90 точки от критика Робърт Паркър Джуниър в The Wine Advocate – едно от най-влиятелните списания за вино в света.

В следващите години Миро произвежда малки партиди собствени вина, които се радват на невероятен успех. В същото време Чолаков продължава да се грижи за първокласните вина на Trentadue. Според критиците в тях в най-голяма степен личат уменията му като майстор винар, който използва най-добрите лозови масиви на избата, за да създаде впечатляващи вина.

Мнозина определят подходът, както и вината, които Миро Чолаков прави, като класически.

”За мен лозята са най-важни. Най-важно е да познаваш лозята. Смятам, че познавайки ги и разбирайки техните възможности, е възможно да се извлече най-доброто от дадена реколта”, казва Миро Чолаков.

Източник: lifebites.bg

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ