Jarava Winery

Бъди аристократ, подправяй салата си с оцет от шампанско

Бъди аристократ, подправяй салата си с оцет от шампанско
Лекият, „криспи” оцет от шампанско, продукт на ферментация на пенливо вино, е идеален за дресинги и маринати. Наред с някои основни факти за шампанския оцет, Tastessence ни предоставя информация за рецепти с този оцет, приложения и заместители.

Знаете ли, че….?

Оцетът, обогатен с билки и подправки, е бил използван като консервант и овкусител от вавилонците още през 5000 г. пр. н.е. Успокояващите и лечебни свойства на оцета са дори споменати в Библията.

Както се предполага от името, шампанският оцет се прави от пенливо шампанско. Както знаете, шампанско, произведено извън Северна Франция, е прието да се нарича пенливо вино. Ето защо навсякъде другаде този оцет е описван като оцет от пенливо вино. Шампанските вина традиционно се произвеждат от сортовете Пино ноар (червен сорт), Пино Мюние (друг червен сорт, тясно свързан с Пино Ноара) и Шардоне (бял сорт). Много рядко за производството на шампански вина се използват другите 4 сорта – Пино гри, Пино блан, Пети Меслие и Арбан. Ето защо шампанският оцет е направен от споменатите по-горе сортове (основно от Пино гри и Пино Мюние)

Champagne VinegarТой е мек, с по-ниска киселинност от обикновенно използваните оцети, като този от бяло вино и ябълков сайдер. Ако мислите, че острият оцет силно повлиява деликатния вкус на салатата, можете да го заместите с шампански такъв. Вкусен е и прави страхотен дресинг. По-скъп е, но определено е по-добър от дестилирания оцет, направен от царевица или петролни деривати. В наши дни, ръчно направеният и отлежавал в бъчви оцет, е лесто достъпен на пазара по целия свят.

Основни факти за шампанския оцет

Във Франция шампанският оцет се произвежда изключително и само в областта Шампан, където се отглеждат специфични сортове грозде, от които се правят шампански вина. Шампанският оцет носи автентичния аромат на шампанското. Усещат се нотки на ванилия, които идват от дъбовите бъчви, в които виното съзрява. В САЩ и предимно в Калифорния, също се произвежда такъв оцет.

Той е считан за „кралят на оцетите” във Франция и често е описван като „течно злато”. Също както шампанското, оцетът от него има милиони фенове, не само във Франция, но и в много други страни. Процесът на производство на този продукт е уникален и включва внимателно му следене по време на отлежаване в малки дъбови бъчви.

Шампаният оцет се използва и за намаляване на калориите на салати, като се дава привес на количеството на използват оцет пред това на олиото, поради не толкова острия и в същото време мек вкус.

Оцетът е лек, с блед цвят и има деликатен аромат. Той е фин и нежен. Подходящ е за овкусяване на салати и зеленчуци с деликатен аромат и вкус ( като аспержи). Може да бъде лесно открит в магазини за здравословни храни.

Също както останалите видове оцет, шампанският лесно деградира при излагане на топлина, влага или ярка слънчева светлина. Ето защо трябва да бъде съхраняван в тъмни и хладни помещения дори и в специализираните магазини и складове. Веднъж отворен, той трябва да бъде изконсумиран в рамките на 6 месеца. Може да бъде направен винегрет от това течно злато, а дори да бъде закупен от близкия магазин. Съществуват различни салатени дресинги, които съдържат шампански оцет като шампанския салатен дресинг на Girard, който съдържа 65 % по-малко мазнини от стандартния шампански салатен дресинг. Изберете по-леката версия.

Как да изберете най-добрия шампански оцет

Шампанският оцет с добро качество е произведен от пенливо шампанско, направено от специфични сортове грозде. Трябва да има блед златист или кайсиево оранжев цвят, с водниста консистенция. Не трябва да бъде кафяв, зелен или тъмо червен като обикновения винен оцет. Трябва да бъде с по-ниска киселинност от белия винен оцет. Шампанските оцети с по-високо качество са съзрявали в бъчви за повече от 2 години. Те имат мек, но комплексен и благ вкус и аромат. Избягвайте оцет, чиито сорт грозде не е споменат на етикета.

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии