Jarava Winery

Бутилки за вино във формат пластмасова колба

Бутилки за вино във формат пластмасова колба

Такава опаковка е по-удобна за транспортиране и намалява въглеродния отпечатък по време на производството. Но готови ли са потребителите за това?

Любителите на виното през последните години свикнаха да виждат различни иновации в опаковките на вино, независимо дали става дума за винтови капачки или кутии. Скоро на рафтовете може да се появи друга форма, но може да отнеме малко повече време, за да свикнете с нея.

Последната иновация в опаковането на вино прилича повече на колба, изработена от рециклирана пластмаса. Сантяго Наваро, главен изпълнителен директор и съосновател на базираната в Лондон Garçon Wines, планира да пусне своите 100% рециклирани плоски PET бутилки в САЩ тази пролет под марката Packamama. Компанията ще представи и собствена винена марка Flatworks, създадена в сътрудничество с винарна Sonoma Ron Rubin Winery.

Доскоро стъклото беше де факто единственият избор за бутилиране на вино. А по-тежките стъклени бутилки дори се свързват с първокласните вина. Но изменението на климата заплашва и винената индустрия – например пожарът и димът причиниха щети за милиони долари в долината Напа през последните години – и фермите по света тестват всяка стъпка от производството, за да намерят начини за смекчаване на въздействието върху околната среда . Стандартна стъклена бутилка за вино представлява 29% от общия въглероден отпечатък на виното.

Плоските бутилки Packamama не са първият опит за решаване на този проблем. През последното десетилетие много производители започнаха да правят бутилките по-леки, за да намалят разходите за материали и доставка.

През 2015 г. базираната в Калифорния Jackson Family Wine преобразува своите най-продавани линии Kendall-Jackson и La Crema в бутилки от 400 ml и веднага постигна 4% намаление на емисиите. Но ръководителите бяха загрижени за това как потребителите биха могли да възприемат тази промяна.

„Имаме патентован модел Кендъл-Джаксън, който всъщност е създаден от баща ми Джеси Джаксън“, казва Кати Джаксън, старши вицепрезидент по корпоративна социална отговорност. „Не искахме да променяме напълно формата, защото тя е свързана с марката от самото начало.

Промяната в дизайна не е очевидна на пръв поглед, но обърнете бутилката с главата надолу и вдлъбнатината (вдлъбнатина на дъното) е по-слабо изразена. Тези промени бяха направени тихо, като се провери дали някой от купувачите ще забележи дали ще има оплаквания. Когато новите бутилки бяха посрещнати с мълчание, компанията прие това като победа. По-леките бутилки спестяват на компанията 1 милион долара годишно от разходи за стъкло и 500 000 долара годишно за гориво. От 2015 г. компанията е намалила абсолютните емисии със 17% чрез по-леки бутилки и други инициативи за устойчивост.

Наваро иска да отиде по-далеч и казва, че винената индустрия се нуждае от значителна промяна, а не от постепенни иновации, ако иска да се бори с изменението на климата. За него по-леките бутилки не са достатъчни; това е лека корекция на стара идея. „Капачката на винт е значителна иновация“, казва Наваро. Бутилките се отварят по-лесно, капачките са лесни за рециклиране, а вината са по-добре запазени. „Ето защо винтовите капачки са толкова успешни, защото са отворили толкова много допълнителни предимства“.

Чрез пълно преосмисляне на бутилките, от материал към форма, Наваро казва, че неговите бутилки намаляват емисиите на CO2 с 50% в сравнение със стандартните стъклени бутилки.

Изисканият дизайн е не само по-добър за доставка, но и е необходим за хората да приемат нестъклени опаковки.

„Хората са толкова погълнати от промяната на формата на плоска бутилка, че това незабавно отвлича вниманието им от материала“, казва той.

Плоските бутилки Navarro вече са хит в Обединеното кралство и Австралия. Първоначално те трябваше да стартират в САЩ през февруари 2020 г., но COVID наруши плановете за разширяване. Той вярва, че американският пазар е особено отворен за промяна.

В подкрепа на тази гледна точка може да се посочи нарастващата популярност на вино в кенчета. Продажбите на консервирано вино са нараснали с 38% между 2007 г. и 2021 г.

Някои търговци на дребно също изглежда търсят промяна.

„Признавам, че бутилките, които не се побират на рафта ми, са мъка, но също така съм проектирал моите рафтове така, че да отговарят на повечето размери и форми“, казва Кевин ДеБернарди, генерален мениджър и купувач на магазин за алкохол VinVero в Ню Йорк. . „Размерът на бутилката има малко влияние върху моето решение, когато става въпрос за вино. Мисля, че влиянието на опаковките върху околната среда е по-важно днес.”

Темата за опаковането на вино е на интересен етап: винарните осъзнават, че са необходими промени, но купувачите не могат лесно да се откажат от обичайните формати, свързвайки яките бутилки с качеството. Образованието на потребителите ще играе ключова роля в пускането на нови формати.

Източкин: wine-mag.ru

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии