Богата програма от майсторски класове на Gastronomix 2020

Богата програма от майсторски класове на Gastronomix 2020
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Богата програма от майсторски класове на известни шеф-готвачи очаква посетителите на четвъртото издание на Gastronomix 2020 – единствения по рода си у нас кулинарен форум за професионалисти. За поредна година форумът се провежда в рамките на изложението за хотелско и ресторантско оборудване – СИХРЕ.

Програма от майсторски класове включва:

Нулев отпадък; Креативни ястия със скромни продукти

Шеф Емил Минев, Кулинарен директор на Le Cordon Bleu Лондон

30 януари, четвъртък – 11:00 – 12:00

31 януари, петък – 11:00 – 12:30

Емил Минев e изключително успешен български шеф-готвач. От 3 години той е кулинарен директор на Le Cordon Bleu в Лондон – най-престижната школа за професионално готвене в Европа. Възпитаник е на Le Cordon Bleu в Лондон.  Шеф Минев се налага у нас през 2004-2005 като креативен и авангарден творец, след което продължава пътя си в луксозния хотел Jumeirah Emirates Towers в Дубай като шеф-готвач на изискания VU’S, а по-късно и като главен готвач на всички ресторанти в хотела. Последва период на Малдивите и в Токио, начело на кухните на Shangri-La. Завръща се отново в Лондон, за да участва в отварянето на хотел Shangri-La в британската столица, в прочутата сграда The Shard.

Емил Минев изповядва философията за работа с местни продукти, на малки фермери, за готвенето с нулев отпадък и като цяло за отговорното поведение в кулинарията към земята и околната среда – природна и социална.

Османско-турската кулинарна традиция в модерната балканска кухня

Доц. Д-р Йозге Саманджъ, завеждащ катедра по Гастрономия и кулинарно изкуство в Университет Йозйеин, Истанбул

30 януари, четвъртък – 12:15 – 13:15

Д-р Йозге Саманджъ е доцент, университетски преподавател с богат опит и завеждащ катедра Гастрономия и кулинарни изкуства в университета Ozyegin University в Истанбул. Тя е автор на многобройни публикации за Османско-турската кулинарна култура, като Вкусовете на Истанбул, Турска кухня и Кухнята на Истанбул през ХIX век (Франция, 2015). Нейните проучвания са фокусирани върху процеса на модернизиране на късната османско-турска кулинарна култура, османската дворцова кухня и историята на османско-турската храна. Д-р Саманджъ е част от редакционния съвет на специализирани списания като Food & History и Yemek ve Kültür (Храна и култура).

Традиционна кухня с био съставки в стил Finger Food

Шеф Нихад Мамеледжия, Fusion – Сараево, Босна и Херцеговина

30 януари, четвъртък – 13:45 – 14:45

Нихад Мамеледжия е сред най-утвърдените и успешни шеф-готвачи на Босна и Херцеговина, известен и в чужбина, с богат опит и завидна репутация на международната кулинарна сцена. Той е един от създателите на Асоциацията на шеф-готвачите в Босна и Херцеговина и е известна ТВ личност, водещ на множество кулинарни предавания. Има богат опит с италианската кухня, тъй като 10 години е бил главен готвач на посолството на Италия в Босна и Херцеговина.  Нихад изповядва философията на еко-гастрономическото движение Slow Food и помага за укрепване на мрежата от малки традиционни производители в страната си. Нихад Мамеледжия работи като шеф-готвач на ресторант The Fusion в сараевския Swissotel, където използва местни продукти на малки фермери и проповядва биоразнообразието в чинията.

Местните традиции и знания – основа на успешен модел за Slow Food агротуризъм и ресторант

Шеф Алтин Пренга, Мризи и Занаве, Фища – Албания

30 януари, четвъртък – 15:00 – 16:30

Алтин Пренга и брат му Антон са създали един легендарен ресторант за Албания и Балканите, наречен Мризи и Занаве – на 60 км северно от Тирана, задължителна спирка за гостуващи президенти, министри и филмови звезди от цял свят, гостуващи в западно балканската страна. Неслучайно преди няколко години Алтин Пренга беше обявен от италианския Vogue за един от четиримата най-нови революционери на храната.

На GastronomiX 2020 в София Алтин Пренга ще представи своята кулинарна философия и ще демонстрира как превръща фантастичните продукти от един селски район на Албания – както фермерски, така и от дивата природа, във вкусни и модерни авторски ястия, стъпили здраво върху местните традиции.

3*** Мишлен  Lasarte и околната му среда, нашият начин да бъдем и да готвим

Шеф Паоло Касагранде, Ласарте, Барселона (***Michelin)

31 януари, петък – 13:00 – 14:30

Шеф Паоло Касагранде е шеф-готвач на ресторант Lasarte Restaurant в Барселона, удостоен с 3 звезди Michelin. В началото на кариерата си той си проправя път като работи в няколко ресторанта в Италия.  По-късно продължава да усъвършенства кулинарните си умения в престижни ресторанти от най-висока класа в Милано, Лондон и Париж, където работи със световно известни шеф-готвачи като Ален Соливерес. През 2003 година Касагранде се установява в ресторант Martín Berasategui в Ласарте (Гипускоа, Испания). По-късно Мартин го поставя начело на известния ресторант Ritz-Carlton M. B. в Абама (Канарски острови), където печели първата звезда Мишелин за ресторанта. През 2012 година Паоло отново се присъединява към Мартин Берасатеги. Заради добрата им съвместна работа и взаимното доверие  Мартин слага Паоло начело на ресторант Lasarte в Барселона, който от 2017 е удостоен с най-високото признание в света на ресторантьорството – три звезди от гида Мишлен. От февруари 2016, под ръководството на Мартин Берасатеги, Паоло отново поема руля на целия гастрономически проект на хотел Monument – нов гранд лукс хотел, част от който са ресторантите Lasarte (3 звезди Мишлен) и Oria (1 звезда Мишлен).

Там, където се смесват турско-османската кулинария и балканската кухня

Шеф Умут Каракуш, Турция

31 януари, петък – 15:00-16:30

Шеф Каракуш е основател е на първата библиотека с подправки в Турция през 2017 и е носител на наградата „Най-креативен шеф-готвач на годината“ за 2017 и 2018. Преподава Турска кухня и подправки в няколко частни училища и университети. Ръководи и различни проекти за анадолска кухня и модерни разядки в Лондон. През последните 7 години той работи по темата за турските подправки и се занимава с нулевия отпадък в кухнята.

„Българското е на мода“ или как тренди бизнес модел се смесва със социална отговорност – (р)еволюцията на съвременната българска кухня

Шеф Георги Бойковски, р-ти Кармаре и Багри, София

31 януари, петък – 17:00 – 18:00

В България шеф Бойковски става известен с работата си в ресторант „Космос“, а по-късно отваря и своя ресторант „Кармаре“ – с впечатляваща кухня, съчетала традиционализъм и авангардизъм и изцяло посветена на най-качествените местни занаятчийски продукти, произведени с грижа от малки фермери и мандраджии. Той обединява усилия с екипа на „Багри“ – друг софийски ресторант, изповядващ религията на бавното хранене и местните сезонни продукти на малки производители. Преди да се върне в България е работил със самия Жорди Рока върху десертите в барселонския аутлет на братята Рока, ресторант RocaMoo, с една звезда Мишлен. Две години е и главен сладкар и част от креативния екип на DiverXo в Мадрид, ресторант с три Мишлен звезди на радикалния авангардист Давид Муньос.

Събитието във Facebook

Подобни статии