Lozenitsa Estate

Богата програма от майсторски класове на Gastronomix 2020

Богата програма от майсторски класове на Gastronomix 2020

Богата програма от майсторски класове на известни шеф-готвачи очаква посетителите на четвъртото издание на Gastronomix 2020 – единствения по рода си у нас кулинарен форум за професионалисти. За поредна година форумът се провежда в рамките на изложението за хотелско и ресторантско оборудване – СИХРЕ.

Програма от майсторски класове включва:

Нулев отпадък; Креативни ястия със скромни продукти

Шеф Емил Минев, Кулинарен директор на Le Cordon Bleu Лондон

30 януари, четвъртък – 11:00 – 12:00

31 януари, петък – 11:00 – 12:30

Емил Минев e изключително успешен български шеф-готвач. От 3 години той е кулинарен директор на Le Cordon Bleu в Лондон – най-престижната школа за професионално готвене в Европа. Възпитаник е на Le Cordon Bleu в Лондон.  Шеф Минев се налага у нас през 2004-2005 като креативен и авангарден творец, след което продължава пътя си в луксозния хотел Jumeirah Emirates Towers в Дубай като шеф-готвач на изискания VU’S, а по-късно и като главен готвач на всички ресторанти в хотела. Последва период на Малдивите и в Токио, начело на кухните на Shangri-La. Завръща се отново в Лондон, за да участва в отварянето на хотел Shangri-La в британската столица, в прочутата сграда The Shard.

Емил Минев изповядва философията за работа с местни продукти, на малки фермери, за готвенето с нулев отпадък и като цяло за отговорното поведение в кулинарията към земята и околната среда – природна и социална.

Османско-турската кулинарна традиция в модерната балканска кухня

Доц. Д-р Йозге Саманджъ, завеждащ катедра по Гастрономия и кулинарно изкуство в Университет Йозйеин, Истанбул

30 януари, четвъртък – 12:15 – 13:15

Д-р Йозге Саманджъ е доцент, университетски преподавател с богат опит и завеждащ катедра Гастрономия и кулинарни изкуства в университета Ozyegin University в Истанбул. Тя е автор на многобройни публикации за Османско-турската кулинарна култура, като Вкусовете на Истанбул, Турска кухня и Кухнята на Истанбул през ХIX век (Франция, 2015). Нейните проучвания са фокусирани върху процеса на модернизиране на късната османско-турска кулинарна култура, османската дворцова кухня и историята на османско-турската храна. Д-р Саманджъ е част от редакционния съвет на специализирани списания като Food & History и Yemek ve Kültür (Храна и култура).

Традиционна кухня с био съставки в стил Finger Food

Шеф Нихад Мамеледжия, Fusion – Сараево, Босна и Херцеговина

30 януари, четвъртък – 13:45 – 14:45

Нихад Мамеледжия е сред най-утвърдените и успешни шеф-готвачи на Босна и Херцеговина, известен и в чужбина, с богат опит и завидна репутация на международната кулинарна сцена. Той е един от създателите на Асоциацията на шеф-готвачите в Босна и Херцеговина и е известна ТВ личност, водещ на множество кулинарни предавания. Има богат опит с италианската кухня, тъй като 10 години е бил главен готвач на посолството на Италия в Босна и Херцеговина.  Нихад изповядва философията на еко-гастрономическото движение Slow Food и помага за укрепване на мрежата от малки традиционни производители в страната си. Нихад Мамеледжия работи като шеф-готвач на ресторант The Fusion в сараевския Swissotel, където използва местни продукти на малки фермери и проповядва биоразнообразието в чинията.

Местните традиции и знания – основа на успешен модел за Slow Food агротуризъм и ресторант

Шеф Алтин Пренга, Мризи и Занаве, Фища – Албания

30 януари, четвъртък – 15:00 – 16:30

Алтин Пренга и брат му Антон са създали един легендарен ресторант за Албания и Балканите, наречен Мризи и Занаве – на 60 км северно от Тирана, задължителна спирка за гостуващи президенти, министри и филмови звезди от цял свят, гостуващи в западно балканската страна. Неслучайно преди няколко години Алтин Пренга беше обявен от италианския Vogue за един от четиримата най-нови революционери на храната.

На GastronomiX 2020 в София Алтин Пренга ще представи своята кулинарна философия и ще демонстрира как превръща фантастичните продукти от един селски район на Албания – както фермерски, така и от дивата природа, във вкусни и модерни авторски ястия, стъпили здраво върху местните традиции.

3*** Мишлен  Lasarte и околната му среда, нашият начин да бъдем и да готвим

Шеф Паоло Касагранде, Ласарте, Барселона (***Michelin)

31 януари, петък – 13:00 – 14:30

Шеф Паоло Касагранде е шеф-готвач на ресторант Lasarte Restaurant в Барселона, удостоен с 3 звезди Michelin. В началото на кариерата си той си проправя път като работи в няколко ресторанта в Италия.  По-късно продължава да усъвършенства кулинарните си умения в престижни ресторанти от най-висока класа в Милано, Лондон и Париж, където работи със световно известни шеф-готвачи като Ален Соливерес. През 2003 година Касагранде се установява в ресторант Martín Berasategui в Ласарте (Гипускоа, Испания). По-късно Мартин го поставя начело на известния ресторант Ritz-Carlton M. B. в Абама (Канарски острови), където печели първата звезда Мишелин за ресторанта. През 2012 година Паоло отново се присъединява към Мартин Берасатеги. Заради добрата им съвместна работа и взаимното доверие  Мартин слага Паоло начело на ресторант Lasarte в Барселона, който от 2017 е удостоен с най-високото признание в света на ресторантьорството – три звезди от гида Мишлен. От февруари 2016, под ръководството на Мартин Берасатеги, Паоло отново поема руля на целия гастрономически проект на хотел Monument – нов гранд лукс хотел, част от който са ресторантите Lasarte (3 звезди Мишлен) и Oria (1 звезда Мишлен).

Там, където се смесват турско-османската кулинария и балканската кухня

Шеф Умут Каракуш, Турция

31 януари, петък – 15:00-16:30

Шеф Каракуш е основател е на първата библиотека с подправки в Турция през 2017 и е носител на наградата „Най-креативен шеф-готвач на годината“ за 2017 и 2018. Преподава Турска кухня и подправки в няколко частни училища и университети. Ръководи и различни проекти за анадолска кухня и модерни разядки в Лондон. През последните 7 години той работи по темата за турските подправки и се занимава с нулевия отпадък в кухнята.

„Българското е на мода“ или как тренди бизнес модел се смесва със социална отговорност – (р)еволюцията на съвременната българска кухня

Шеф Георги Бойковски, р-ти Кармаре и Багри, София

31 януари, петък – 17:00 – 18:00

В България шеф Бойковски става известен с работата си в ресторант „Космос“, а по-късно отваря и своя ресторант „Кармаре“ – с впечатляваща кухня, съчетала традиционализъм и авангардизъм и изцяло посветена на най-качествените местни занаятчийски продукти, произведени с грижа от малки фермери и мандраджии. Той обединява усилия с екипа на „Багри“ – друг софийски ресторант, изповядващ религията на бавното хранене и местните сезонни продукти на малки производители. Преди да се върне в България е работил със самия Жорди Рока върху десертите в барселонския аутлет на братята Рока, ресторант RocaMoo, с една звезда Мишлен. Две години е и главен сладкар и част от креативния екип на DiverXo в Мадрид, ресторант с три Мишлен звезди на радикалния авангардист Давид Муньос.

Събитието във Facebook

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии