Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията…

Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията…

Дни преди шестия Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал, въпреки натоварения график г-жа Нифору беше така любезна да ни отдели известно време за няколко въпроса …

Г-жо Нифору, за шеста поредна година Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал ще е домакин на винарски изби от България и Балканите. Кои са основните партньори на форума през тази година? Има ли нови сред тях ?
Щастлива съм, че Балканския форум, който изградихме с много любов още от самото начало набира все по-голяма популярност. Тази година над 200 изби участват в конкурсната част, което е много голям ръст, участват много нови изби от всички Балкански и не само Балкански страни. Това говори, че сме си свършили добре работата за тези 6 години, наградите ни са ценни, защото дегустаторите са големи имена във винарския бранш. BIWC е единственото събитие в България, което кани Masters of Wine ( най – престижната титла в света на виното). Те са наши посланици, българските изби трябва да се възползват от контакта с тях по време на фестивала и на майсторските класове.

Разкажете ни повече за каузата против рака на гърдата, която върви по целия свят под мотото: #winelover against cancer
Тази година обвързваме нашето събитие с тази кауза, която беше създадена през 2015 година от Луиз Алберто, който журира на първото издание на BIWC 2012 и сега с голяма радост се завръща като панелен съдия на 6-то издание. Каузата е подкрепена вече от повече от 20 000 души в целия свят и за първи път ще се проведе в България. Направили сме специални фанелки, които могат да се закупят по време на фестивала, както и с част от приходите от билетите ще подкрепим жените страдащи от това заболяване. Искаме да прозвучим оптимистично – трябва ранна превенция, трябва да се шуми и говори за това заболяване защото една на всеки 8 жени страда или ще пострада от него.
Имаме подкрепата на Ауто Италия – нашият генерален спонсор, на Бра Клиник, които осигуряват ваучери, на sambg, които осигуряват специални ръкавици за ранна диагностика, както и на многобройните ни медийни партньори, които се включиха с нас в каузата и на които сме безкрайно благодарни.

Миналата година участваха над 45 винопроизводители, които представиха близо 400 вида вина. Какво да очакваме на шестото издание на фестивала ? 
Тази година на Фестивала ще участват 45 изби от България и 15 изби от всички Балкански страни – Румъния, Гърция, Хърватска, Македония, Турция, Словения – истинска Балканска винена фиеста ни очкава на 3 и 4 юни!

В предварителния разговор споменахте, че тази година очаквате 25 вносители ?
Това, което си бяхме поставили като цел още от самото начало е популяризирането на региона и на всички страни от Балканите. Тази година Фестивалът ще бъде посетен от 30 вносители от САЩ, Япония и Китай! Нещо нечувано за нито един винен форум в България. Много вносители и дистрибутори, ресторантьори и винени професионалисти от Европа ще дойдат на събитието – от Франция, Русия, Англия, Сърбия, Турция, Гърция. Мисля, че това е повече от отлично!

Какви са акцентите тази година, майсторски класове, съпътстваща програма и др.?
Интересът и към тази част на Форума е много голям и затова се стремим всяка година да обогатяваме знанията на нашите почитатели. Тази година ще има акцент към Тамянката – Балкански ароматен сорт ( от семейството на мускатите). Род Смит MW има особена слабост към сорта и ще представи вина от България, Сърбия и Македония.

Друг акцент – Ксиномавро от Гърция. За мен специално – любим сорт, а майсторския клас ще се води от председателя на журито на BIWC, Константинос Лазаракис MW – невероятен презентатор и специалист !

Кaролайн Гилби MW ще представи своите Балкански фаворити. Нека обърна внимание, че Каролайн е може би най-добре запознатия винен специалист в света, що се отнася до нашия регион. Нейния майсторски клас не е за изпускане!

Наблегнали сме и на местните български сортове – представени от Вили Гълъбова, един от водещите български винени специалисти. Винената ни идентичност ще разкрие Марин Атанасов, който от близо година промотира българските вина в САЩ много успешно.

Ще има и лекция за дизайн, както и за ползите от използването на системата Коравин и как тя влияе върху запазване качеството на виното.

На миналогодишната ни среща споменахте, че мястото за провеждане на фестивала не позволява повече от 50 винарски изби. Тази година изглежда, че избите може да са дори повече. Имате ли представа, или е рано все още за бъдещото място където ще се проведе седмото издание ?
Така е, и тази година доста от избите ще поделят маса, защото просто няма място. Със сигурност готвим много приятна изненада, както на изложителите, така и на посетителите за седмото издание, което ще е с нова локация, но нека не издаваме всичко.

Няколко изречения към хората които биха желали да посетят шестотo издание на Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал !
Уважаеми приятели и ценители на хубавото вино, заповядайте да празнуваме заедно, защото Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията, която ще ви подари, срещайки се с едни от най-добрите Балкански изби, ще ви остане за цял живот. Потопете се в предстоящата Балканска винена фиеста ! Очакваме ви на 3 и 4 юни в градината на Гранд Хотел София!

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии