Балканският международен винен конкурс издаде каталог с отличените изби

Балканският международен винен конкурс издаде каталог с отличените изби
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Балканският международен винен конкурс (BIWC), който се проведе в София през юни миналата година издаде каталог с избите, спечелили медали на първото му издание.

Каталогът ще бъде разпространен до повече от 800 вносители, дистрибутори, търговски агенти от над 100 страни, както и до повече от 200 международни винени медии. „Каталогът предизвиква много голям интерес и само за няколко дни имаме запитвания от Канада, Естония и САЩ за вината включени в него, сподели Галина Нифору, директор на BIWC. Целта на каталога, както и на BIWC е да фокусира вниманието на световната винена общност към региона на Балканите, регион с над 100 интересни местни сорта, които се явяват ниша в преситения винен пазар. Има интерес дори от страни като Франция и Италия. Виненият туризъм е също нещо, на което ще наблегнем, защото всички страни от Балканите си остават неоткрити съкровища“.

Със своите близо 1,8 милиона тона вино годишно, Балканите се нареждат на пето място в света, веднага след най-големите страни винопроизводителки Италия, Франция, Испания и САЩ . За последното десетилетие Балканите постигнаха огромен напредък в качеството на вината си и могат да заявят претенциите си за ключов играч на световната винена карта.