Jarava Winery

Балканският международен винен конкурс с партньорство с най-голямото винено изложение в света

Балканският международен винен конкурс  с партньорство с най-голямото винено изложение в света

За първи път Конкурсът гостува в Сърбия

С майсторски клас на международното търговско изложение ProWein в Дюселдорф започва тазгодишната програма на Балканския международен винен конкурс (Balkan International Wine Competition, BIWC). “Balkan Wine Stars – Trophy and medal winners from BIWC 2019” ще се проведе на 16 март от 12:15 ч. в DESA, Halle 15 B 03 и ще бъде воден от Род Смит, Master of Wine (MW), жури на BIWC 2019. С този майсторски клас започва и партньорството между BIWC и ProWein и от 2021 г., когато ще се проведе и десетото юбилейно издание на конкурса, той ще има собствен щанд на най-важното винено изложение в света.

Готов е и дигиталният каталог на отличените вина на BIWC 2019. Разпространен до 15 000 вносители от цял свят, каталогът продължава усилията на BIWC за промотиране и налагане на вината на Балканите.  За изминалите осем издания екипът на Kонкурса успя да създаде категория “Балканско вино”, което е олицетворение на качество и автентичност, и наложи местните сортове като най-голямото винено съкровище за региона.

“Започваме ротация на конкурсната част, като по този начин целим по-голяма интеграция на винарските изби  от всички балкански страни и по-доброто им налагане в региона и в Европа”, разказва управляващият директор инж. Галина Нифору. “Имаме покана от Лондон да организираме Балкански винен фестивал, която все още обмисляме. Брандът „Балканско вино” е в полза на всички винарски изби от региона, отчитаме засилен интерес от вносители и дистрибутори от целия свят. И тази година на Балканския винен фестивал ще присъстват  вносители и дистрибутори от САЩ, Канада, Япония, Белгия, Холандия, Великобритания и от съседните страни”, допълва тя.

Конкурсът, чийто домакин тази година от 28 до 30 май ще бъде сръбската столица Белград, се провежда за девета поредна година и избира най-доброто вино, произведено на Балканите. Престижното жури включва  четирима носители на титлата Master of Wine, първият български Mater Sommelier Светослав Манолев, който работи в Лондон, винени професионалисти и ескперти от целия свят. Председателят на BIWC Константинос Лазаракис MW споделя за тазгодишното издание на BIWC:

“Сърбия е страна, в която се консумира много вино и освен производител е и страна-вносител. След конкурсната част, планирана за 28-30 май,  с всички мостри от Конкурса ще организираме и  изложение на 30 май в хотел Фалкенщайнер в Белград, на което сме поканили ХОРЕКА сектора на Сърбия, винени любители, сомелиери. Неминуемо, доброто познаване на вината в региона и интеграцията между страните ще бъде само от полза на избите.“

През 2020 г. в сърцето на София отново ще се издигне “Виненото градче” на Балканския винен фестивал, за да ви срещне с най-интересните, любопитни и вълнуващи вина от Балканите и региона. От 11 до 13 юни на открито пред НДК жителите и гостите на столицата ще се насладят на изключителни вина в модерна, градска атмосфера, заобиколени от музика, приятели и различни атракции и забавления – неустоимо предложение за летните вечери в четвъртък и петък и за целия съботен ден. Балканският винен фестивал се провежда под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

Основната мисия на BIWCF е да популяризира балканските вина и винената култура както в България, така и по света. Със своите близо 1,8 милиона тона вино годишно, Балканите се нареждат на 5-о място в света, веднага след най-големите страни винопроизводителки Италия, Франция, Испания и САЩ. The Balkans International Wine Competition е събитието, което събира световния винен елит, за да види, да отпие и да открие богатството и разнообразието на балканските вина. Всяка година отличените вина се награждават на специална церемония и галавечеря, известни като “Балкански винени оскари”. Тази година това престижно събитие ще се проведе на 12 юни в София.

Деветото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал 2020 се осъществява с подкрепата на Столична община и Българска търговско-промишлена палата, както и с медийното партньорство на Exporter.bg, Hit-bg.com, WineBG.info, списание Твоят бизнес, ExpoWorld.bg, Agro TV, Аз чета, Жената днес, Winetours.bg, Арт Идея Бг, Bulgaria Wine Тours.

 

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии