Lozenitsa Estate

Аугео Фемили Естейт – Вината им са отражение на името

Аугео Фемили Естейт – Вината им са отражение на името

Аугео Фемили Естейт е винен проект, основан през 2016 г. от Стоян Манолов и Гергана Манолова, дуо баща-дъщеря, продължаващи традицията на своите предци и се грижат за лози със средна възраст над 40 години с насаждения от предимно местни сортове. Те се намират в село Враня, на 12 км от Мелник, и се разпростират в Долината на Струма.

От латински Augeo означава да растеш, да се развиваш, да уважаваш – препратка към историята на семейството на основателите, в което се произвежда вино от над 120 години, а от скоро вината са достъпни и за по-широка аудитория. Вината са отражение на името си, тъй като значението му поставя началото и дава хоризонт за перспектива и растеж, а едновременно с това показва и уважение и почит към предците и към земята.

Те произвеждат изискани български вина в лимитирани серии, с високо качество и международни отличия от конкурси на три континента.

За тях постигането на баланс между най-доброто ръчно набрано грозде и утвърдените технологии, в комбинация със съвременните добри практики в сектора, е основна и най-важна цел.

 

Първото вино на Аугео Фемили Естейт Мелник 55 – 2016 е представено през октомври 2017, а само няколко месеца по-късно печели двоен златен медал на China Wine and Spirits Awards Best Value 2018 в Хонг Конг. Аугео Мелник 55 2016 е с характерен пурпурно червен цвят, интензивен и добре балансиран аромат, и нотки на зрели плодове, сушени плодове, билки, карамфил и цветни аромати, заедно с дъбовите нотки от деветте месеца отлежаване във френски бъчви се усещат и във вкуса на виното.

Новата реколта на Аугео Мелник 55 – 2017 не отстъпва по качества на предшественика си и върви по стъпките му като вече спечели бронзов медал с 86 точки от International Wine Challenge 2019 в Англия. Има хармоничен вкус, допълнен от акценти на костилка, тъмна вишна, сухи горски треви и нотки на тъмен шоколад. Аугео Мелник 55 2017 отлежава в български дъбови бъчви 9 месеца, които му придават приятни дъбови нюанси и нотки на тютюн, подчертаващи неговата зрялост и развитие.

Аугео Фемили Естейт Руен – 2017 е вино с тъмен виолетов цвят и приятен плодов аромат. Интензитетът на аромата е изявен, като се откриват аромати на червени и черни горски плодове, флорални нотки, стафиди и други сушени плодове, както и аромати на горски билки. Виното е отлежавало във френски дъбови бъчви 7 месеца, което придава на вкуса и леки нюанси на дъб. Тялото е плътно и сочно, с много меки и сладки танини с приятен послевкус.

Аугео Фемили Естейт Руен – 2017 е носител на медал Commended Winner на International Wine Challenge 2019 в Англия от ноември 2018 и на бронзов медал на от China Wine and Spirits Awards CWSA Best Value 2019 в Китай от януари 2019.

Руен е уникален български сорт, който е селектиран през 1964 година в град Пловдив след кръстоска между Широка мелнишка лоза и Каберне Совиньон. Зрънцата на грозд Руен обикновено са дребни, с плътна и здрава тъмночервена люспа, която дава богатия цвят на виното. Вината от сорт Руен са свежи, с хармоничен вкус и имат потенциал за отлежаване.

Аугео Фемили Естейт Розе – 2017 е купаж между Широка Мелнишка Лоза и Каберне совиньон и Сира. Виното е свежо с плодови и цветни аромати и средно тяло. Долавят се ягода, манго и масло, типични за сорта, отглеждан единствено в южна България.  Вкусовете са допълнени и от пикантни нотки и червени плодове. Аугео Фемили Естейт Розе 2017 спечели златен медал от China Wine and Spirits Awards 2018.

Сортът Широка Мелнишка носи това име заради широките листа на лозата, от която се получава гроздето, както и на Мелник, района, в който се отглежда. Няма аналог на сорта никъде в света. Гроздето от Широка Мелнишка идва от собствени лозови масиви, посадени през далечната 1955 година. Отличителни вкусове и аромати на вината, направени с Широка Мелнишка, са ягодите, червените плодове и билките, които могат да се открият в Аугео Фемили Естейт Розе.

Аугео Фемили Естейт Екскуизит Розе – 2017 има фантастичен наситен розов цвят и комбинира добре допълващите се сортове Сира и Каберне совиньон. Усещат се аромати и вкусове на бели цветя, череши, билки, червени плодове и по-специално боровинки. Тялото е плътно, а финалът е дълъг и приятен. Аугео Фемили Естейт Екскуизит Розе 2017 е в лимитирана серия от 2436 бутилки. Виното е носител на златен медал от Sélections Mondiales des Vins Канада от юни 2018.

Аугео Фемили Естейт Совиньон Блан – 2017 е елегантно бяло вино със средно тяло. Нежно и свежо вино с бледожълт цвят със зелени оттенъци. Направено по европейски стил от 100% совиньон блан, то напомня на вината от френския район Сансер заради ароматите на грейпфрут, маракуя, билки и личи. Могат да се открият и нотки на доматени листа и плодови аромати. Вкусовете също са комплексни с приятен баланс и свежест. Совиньон блан се комбинира добре със салати, пресни зеленчуци и бели риби. Аугео Фемили Естейт Совиньон Блан 2017 спечели сребърен медал от China Wine and Spirits Awards 2018.

Аугео Фемили Естейт Шардоне Барел – 2016 има приятен бледожълт цвят. Комплексните аромати на тропически плодове като ананас и портокалова коричка, кайсия и бели плодове се усещат веднага. Те се препотвърждават и във вкусовете, обогатени с приятен солен вкус и леки нотки на препечен хляб заради френските дъбови бъчви, в които виното е отлежавало в продължение на 6 месеца. Аугео Фемили Естейт Шардоне Барел 2016 е носител на бронзов медал от AWC International Wine Challenge във Виена.

Аугео Фемили Естейт Мерло Резерва – 2016 е с жив, много тъмен, индигов цвят с пурпурен отблясък. Има интензивни аромати на шоколад, ванилия, мока, карамел, зряла череша, черна боровинка и капина. Тялото е сочно и стегнато, виното е сухо с високи танини. Вкусовете са допълнени с нотки на сушени сини сливи и черен шоколад. Пищен и дълъг финал със сериозен потенциал за отлежаване. Аугео Фемили Естейт Мерло Резерва 2016 е златен медалист на престижния немски конкурс Мундус Вини и е част от DiVino Top 50 за най-добрите български вина за 2018.

Аугео Фемили Естейт Мавруд Резерва – 2016 има много интензивен, плътен, рубинен цвят. Ароматите са пикантни, като черен пипер, кардамон, мастило и катран. Виното е концентрирано със свежо и стегнато тяло, наситени вкусове на какао, касис, катран и орехова шума. То има изразен характер, дълъг финал и потенциал за отлежаване. Комбинира се добре със сирена, гъши дроб и патешко магре. Аугео Фемили Естейт Мавруд Резерва 2016 спечели сребърен медал с 90 точки на престижния английски конкурс Decanter.

В началото на 2019 дебютираха четири нови био червени вина. Аугео Фемили Естейт Каберне Совиньон Резерва 2015 е направено от грозде, отгледано по ‎биологичен начин в Долината на Струма. Заедно с Аугео Фемили Естейт Сира и Мерло 2016, био бленд, са златни медалисти на Balkans International Wine Competition. Аугео Фемили Естейт Ред Бленд Резерва 2015 е био купаж между 50% Каберне Совиньон, 35% ‎Мерло и 15% Мелник 55. Серията е лимитирана от 1829 бутилки.‎
През май 2019 спечели сребърен медал конкурса Мондиал ‎дьо Брюксел 2019‎. ‎Аугео Фемили Естейт Каберне Совиньон 2017 е био вино с концентриран вкус и кадифен ‎финал, носител на златен медал от CWSA Best Value 2019 в Китай.

Както името подсказва, те ще продължат да се развиват и да изпълняват мисията си да създават изискани български вина.

Контакти:
Аугео Фемили Естейт
Augeo Family Estate
с. Враня
+359 883 987 111
[email protected]
Официална страница
Facebook Augeo Family Estate

 

3.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ