Атанас Павловски – младия технолог на Вила Мелник

Атанас Павловски – младия технолог на Вила Мелник

Срещаме се с Атанас Павловски – младия технолог на Вила Мелник който от една година твори при Любка, Милица и Никола Зикатанови.

Наско е на 23 години. Родом от Стара Загора, там завършва и средното образование , след което се мести да живее и учи в Пловдив. Няколко години след това го грабва обаянието на Мелнишкият регион с приказните си пейзажи и български вина.

Кога разбра че искаш да бъдеш технолог на вино?

Като завърших 12 -ти клас си подадох документите към УХТ – Пловдив и бях записал само една специалност ,а именно Технология на вино и пиво, тъй като само това исках да изучавам как се правят всички напитки  и най-вече виното .

Харесва ли ти работата на помощник технолог и защо?

Смело мога да твърда, че ми харесва тъй като всеки ден научавам нещо ново и ново от главният ни технолог и от други колеги в бранша.

В кое вино си участвал на Вила Мелник и какви са ти спомените?

От една година работя в тази винарна и цялата гроздоберна кампания 2017 участвах и новите вина от тази реколта са и с мое участие. Беше невероятно като за първа години официално застъпил в длъжност и беше изпълнена със страхотни емоции и преживявания.

Ходил ли си на кампании в други винарски изби и какви са ти наблюденията от там?

Докато учех в университета съм бил на стажове в още две доста интересни винарни в региона на Пловдив. Това ме запали още повече към тази професия, гледах и се учех как други винарни в България правят невероятни вина.

Кое ти е по интересно правенето на бяло вино или червено?

Труден въпрос, но все пак може би червеното вино повече ми допада.

Имаш ли любим сорт и защо?

Един от местните сортове за региона на Мелник ме грабна още като бях на стаж във Вила Мелник . През 2016 за първи път се запознах със сорта Широка Мелнишка лоза и ми стана фаворит. Един древен сорт, които няма сходен на него .Допадна ми ,това че вината от този сорт са с характер ,но в същото време с доста леко тяло, билков и подправков вкус и аромат, а розетата от този сорт са доста ефирни, свежи и приятни.

Ще успеем ли да запазим българските сортове?

Силно се надявам да съхраним  и развием българските сортове. По нашите земи от стотици години се отглежда грозде и се правят вина, за който се носят древни легенди за Мавруд, Широка Мелнишка лозя, Гъмза и т.н. Все повече винопроизводители показват местни сортове и някои от тях позабравени дори, което ми вдъхва надежда ,  че все по – добре върви тази идея да показваме нашите си сортове на цял свят.

Каква се очаква да е реколтата тази година?

Макар и последните дни да е малко по –дъждовно лозята се развиват доста добре и се надяваме на силна година.

Какво би било виното което ти ще направиш сам?

Април месец показах първото си самостоятелно вино , наречено “Стела” близък за мене човек , което беше от българският сорт Тамянка в различна светлина като полусухо,  с по –слаб сортов аромат, но пречупен през призмата на друга гама аромати поради спонтанна ферментация. А за в бъдеще ми се иска да показвам в чист вариант Мелнишките сортове като –Широка Мелнишка лоза, Мелник 55, Мелник 1300 и Руен .

Какво правиш през свободното си време ?

Гледам да прекарвам повече време във винарната , но като не съм там обикалям и опознавам винените региони на България , чета книги , ходя по изложения и събития, излизам с приятели .

Благодарим ти Наско, ще се срещнем отново след няколко години 🙂

Подобни статии