Jarava Winery

Атанас Павловски – младия технолог на Вила Мелник

Атанас Павловски – младия технолог на Вила Мелник

Срещаме се с Атанас Павловски – младия технолог на Вила Мелник който от една година твори при Любка, Милица и Никола Зикатанови.

Наско е на 23 години. Родом от Стара Загора, там завършва и средното образование , след което се мести да живее и учи в Пловдив. Няколко години след това го грабва обаянието на Мелнишкият регион с приказните си пейзажи и български вина.

Кога разбра че искаш да бъдеш технолог на вино?

Като завърших 12 -ти клас си подадох документите към УХТ – Пловдив и бях записал само една специалност ,а именно Технология на вино и пиво, тъй като само това исках да изучавам как се правят всички напитки  и най-вече виното .

Харесва ли ти работата на помощник технолог и защо?

Смело мога да твърда, че ми харесва тъй като всеки ден научавам нещо ново и ново от главният ни технолог и от други колеги в бранша.

В кое вино си участвал на Вила Мелник и какви са ти спомените?

От една година работя в тази винарна и цялата гроздоберна кампания 2017 участвах и новите вина от тази реколта са и с мое участие. Беше невероятно като за първа години официално застъпил в длъжност и беше изпълнена със страхотни емоции и преживявания.

Ходил ли си на кампании в други винарски изби и какви са ти наблюденията от там?

Докато учех в университета съм бил на стажове в още две доста интересни винарни в региона на Пловдив. Това ме запали още повече към тази професия, гледах и се учех как други винарни в България правят невероятни вина.

Кое ти е по интересно правенето на бяло вино или червено?

Труден въпрос, но все пак може би червеното вино повече ми допада.

Имаш ли любим сорт и защо?

Един от местните сортове за региона на Мелник ме грабна още като бях на стаж във Вила Мелник . През 2016 за първи път се запознах със сорта Широка Мелнишка лоза и ми стана фаворит. Един древен сорт, които няма сходен на него .Допадна ми ,това че вината от този сорт са с характер ,но в същото време с доста леко тяло, билков и подправков вкус и аромат, а розетата от този сорт са доста ефирни, свежи и приятни.

Ще успеем ли да запазим българските сортове?

Силно се надявам да съхраним  и развием българските сортове. По нашите земи от стотици години се отглежда грозде и се правят вина, за който се носят древни легенди за Мавруд, Широка Мелнишка лозя, Гъмза и т.н. Все повече винопроизводители показват местни сортове и някои от тях позабравени дори, което ми вдъхва надежда ,  че все по – добре върви тази идея да показваме нашите си сортове на цял свят.

Каква се очаква да е реколтата тази година?

Макар и последните дни да е малко по –дъждовно лозята се развиват доста добре и се надяваме на силна година.

Какво би било виното което ти ще направиш сам?

Април месец показах първото си самостоятелно вино , наречено “Стела” близък за мене човек , което беше от българският сорт Тамянка в различна светлина като полусухо,  с по –слаб сортов аромат, но пречупен през призмата на друга гама аромати поради спонтанна ферментация. А за в бъдеще ми се иска да показвам в чист вариант Мелнишките сортове като –Широка Мелнишка лоза, Мелник 55, Мелник 1300 и Руен .

Какво правиш през свободното си време ?

Гледам да прекарвам повече време във винарната , но като не съм там обикалям и опознавам винените региони на България , чета книги , ходя по изложения и събития, излизам с приятели .

Благодарим ти Наско, ще се срещнем отново след няколко години 🙂

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии