Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Анна Дундакова: Българското вино е част от националното богатство на страната

Анна Дундакова: Българското вино е част от националното богатство на страната

Анна Дундакова, един от организаторите на Фестивала на виното и розето в Казанлък в интервю за предаването „Земята на Дионисий” на Радио „Фокус”.

Водещ: Г-жо Дундакова, разкажете ни повече за Фестивала на виното и розето в Казанлък, каква е целта му?

Анна Дундакова: Създадохме този форум, защото искрено вярваме, че българското вино, също като маслодайната ни роза е част от националното ни богатство и неговото място е тучно тук, в Казанлък, на празника на розата. А тракийската винена култура, с чиито изящни артефакти е осеяна долината ни, е неделима част от световното културно наследство. За това вече трета година ние се опитваме и успяваме сякаш да превърнем Казанлък в една истинска столица на виното и по-специално на виното розе. Защото това модерно като концепция и технология вино смятаме, че най-подхожда на розовата долина. Носи нейният цвят и олицетворява преди всичко красотата на духа, които живеят тук.

Водещ: До каква аудитория се опитвате да достигнете чрез фестивала на виното и розето?

Анна Дундакова: По време на фестивала ние също твърдо вярваме, че виното винаги е създавало култура и за това край себе си се опитваме да завихрим всякакви творци, изкушени от вино и винена култура. На сцената на нашия фестивал преди три години дебютира един известен иконописец Росен Дончев, когото убедихме да се опита да рисува с вино. И вече трета година той много успешно го прави наред с тази интересна техника. Знам, че тя има доста древен произход – винорел. Също така участва арт галерия „Винорето” в лицето на художника Ваня Запрянова, които всяка година правят уъркшоп на тема „Роза и вино”. Майсторят всякакви удивителни неща с коприна, хартия. Миналата година имахме дори картини с етерични и ароматни масла. Винаги на нашия форум сме давали и поле за изява на младите таланти в града. Мисля, че това трябва да бъде нашата аудитория. И са ни подкрепяли възпитаниците на Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн, възпитаниците на музикалното училище по сценични изкуства към Стара Загора. Техните лауреати винаги са изпълнявали произведения на нашия фестивал.

Водещ: Г-жо Дундакова, колко производители се включват във Фестивала на виното и розето през тази година? Повече ли са в сравнение с миналите две изложения и какъв е профилът на избите, които взимат участие?

Анна Дундакова: Да, разбира се. Горе-долу ние три години успяваме да поддържаме един хубав брой участници, което означава, че успяваме по някакъв начин да ги убедим в правотата на нашата кауза. Тази година също са представени 25 винопроизводителни предприятия, които са от всякакъв калибър. Тук са и едни от най-големите известни, три години подред те ни подкрепят. Винаги се включват между другото и много малки винопроизводители. Тази година участва едно сдружение на свободните винопроизводители от Харманли, в което са обединени 12 малки изби. Обхватът като региони на избите, които представляват кандидатите за проби, за оценка на розе, за това наричаме нашия конкурс национален, реално са от всички винени региони на страната. И на този конкурс наистина се оценява най-новата реколта розета от всички региони, което е ценно. През първите две години се опитахме да обхванем преди всичко винопроизводители от България, но тази година, посещавайки всички форуми, които има за вино в България разбрахме, че много македонски изби, няколко гръцки изби и една турска изба проявяват голям интерес да участват като гости на това събитие. И аз мисля, че ще стане една добра балканска среща. Дано догодина да успеем да го организираме, но аз се надявам, че ще успеем.

Водещ: Споменахте, че са застъпени във фестивала всички винени региони на страната, какво може да види и опита негово величество туристът по време на този фестивал? Казахте, че това не е изложение единствено и само за розе, а и като цяло за българско вино.

Анна Дундакова: Да, разбира се. Конкурсът, който правим, е специално за розе, защото мислим, че мястото на розето за оценка, за позициониране, идеята на този конкурс е не да квалифицира, а по скоро да оценява достойнствата на това вино, на този тип вино и да го позиционира правилно, за да може клиентът наистина да се ориентира в качествата и достойнствата на розето. Не знам дали сте запознати, но цветовете на розето са неизброими. И цветът на розето е въпрос на стил, който технологът избира, за да представи това свое вино. Но на търговското изложение, разбира се, избите трябва да представят цялата си продукция, за да придобият туристите и гостите, многобройните чуждестранни гости на града представа наистина за галерията на българското вино. Това е една витрина, изложение, която представя един продукт, който е сакрален продукт, виното. И ние искаме да дадем една пълна снимка на всичко, което се произвежда, защото винарските традиции в България са много стари. Трябва непрекъснато да позиционираме виното на подобни форуми, където се събират наистина гости на страната и от чужбина, защото това е едно красиво и модерно лице на България.

Водещ: Какво е значението на фестивали от рода на този, който се провежда днес и утре в Казанлък, за регионалното развитие на Долината на розите?

Анна Дундакова: Много важно е да се провеждат такива форуми, да отстояваме, да го провеждаме всяка година, защото демографският срив засяга неминуемо и красивата розова долина. А това е начин ние да покажем, че хората в този район имат необходимото желание да организират фестивален, да организират винен туризъм, да представят непрекъснато красотата и богатството на земята, красотата и уменията на своя труд. Защото какво е празникът на розата? Вече 110 години празнуваме тази година, ако това не е празник на земята и на труда на човека.
Водещ: Споменахте, че имате идея винени турове на нашата страна да започват именно от Долината на тракийските царе – долина, която през вековете е била родното място и най-подходящото място за производство на вино. Как се зароди тази идея? Имате ли подкрепа за изпълнението й, както от производителите, така и от държавата?

Анна Дундакова: Разбира се, Казанлък е отдавна център на националния и международен туризъм. И ние мислим, че едно по-правилно позициониране на виното като продукт, то заедно с розата е визитната картичка на нашата страна. Сигурно ще се съгласите с мен. Представлява голям интерес особено от страна на азиатските гости, които посещават, от Япония, от Китай все по-голям интерес има – и към красотата на долината, и към виното наистина. Но идеята ни е от тук, Казанлък е в средата на България, много изби са от Тракийската долина, от Дунавската равнина, ние, позиционирани сме правилно, и за да тръгваме от историческите, от тази древна, хилядолетна, която е тракийската винена история, и златният килипс, този изящен съд за пиене на вино от царе, е намерен точно тук от покойния г-н Китов. Така че мисля, че от тук наистина е мястото да тръгнем след историята. И да поведем гостите на нашата страна към онова модерно и ново нещо, което се нарича съвременното земеделие, съвременното виноделие, бих го нарекла, защото не знам дали си давате сметка колко много в последните години се промени технологичното оборудване на избите, изобщо концепцията за правене на вино.

Водещ: Позволете ми да ви попитам дали вие самата пиете вино и кое е любимото ви вино?

Анна Дундакова: Аз имам друга професия, но така или иначе животът ми се оказа свързан с виното преди 25 и повече години, но разбира се, че пия вино, защото аз мисля, че виното е такъв сакрален продукт, който съпътства човешкия живот. Човешкият живот от кръщенето до гроба. Така че не знам дали има хора, които не пият вино. Глътка вино се препоръчва от всички лекари или от всички радетели за красота, ако дамите се интересуват от това. Но преди всичко за мен виното и винената култура е част от един друг стил и начин на живот, който се опитваме да налагаме за съвременното поколение. То е част от нещо, наречено самоуважение – нещо, което много ни липсва. Не само на нашите поколения. Аз с болка виждам, че то липсва и на новите поколения, вероятно ние така сме ги създали. Ако човек не се научи да уважава себе си, ако не търси винаги да направи своя цивилизационен избор, то животът му вероятно би бил лишен от много цвят, аромат и красота.

Водещ: Г-жо Дундакова, аз съм ви изключително признателна, че намерихте време за нас и за нашите слушатели в едни такива напрегнато дни. Благодаря ви, че ни отделихте от ценното си време.

Анна Дундакова: Благодаря ви много изключително, защото това, което вие правите с популяризирането на подобни събития, което не е форум от такова голямо значение, национално и международно, но така или иначе вие спомагате наистина за нашата кауза. Подкрепа на идеята ни, че живот, туризъм и труд трябва да има в розовата долина години напред.

Радина ХРИСТОВА

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии