Lozenitsa Estate

Андон Бърдаров – моето призвание е технолог на вино!

Андон Бърдаров – моето призвание е технолог на вино!

Ние от winebg.info винаги сме имали интерес към младото поколение технолози и ще ви обясним защо! Повечето от вината, които пием в момента са  на утвърдени имена във винопроизводството, но след 5-10 години със сигурност ще пием вино на някой млад технолог, който в момента учи или е завършил. Един вид капсула на времето – да прочетете за него сега и след години, отваряйки бутилка с неговия надпис на етикета,  да препрочетете този статия отново. Какво ли ще е усещането тогава?

Днес говорим с Андон Бърдаров, който е на 34 години, завършил е средно специално образование „Лозаровинар“ в гр. Сандански и в момента следва 2-ра година висше образование в УХТ Пловдив-„Технология на виното и пивото“.

Андон Бърдаров - моето призвание е технолог на вино!

 Кога разбра, че искаш да бъдеш технолог на вино?

Веднага след като прекрачих прага на Винарска изба Рупел. И преди това съм работил кампанийно във винарни, но истински желанието се породи, озовавайки се сред съдовете с ароматно вино, бъчвите и модерната технология за производство. Започнах работа като техник, малко след това записах „Технология на виното“ в Пловдивския университет.

Харесва ли ти работата на помощниктехнолог и защо?

Работата много ми харесва, всеки ден научавам нещо ново за правенето на вино от  Главния технолог на винарната Спиро Стоянов(прочети повече…). Работим заедно, експериментираме, а резултатите, които получаваме, радват всички ни.

Андон Бърдаров - моето призвание е технолог на вино!

В направата на кои вина си участвал на Винарска изба Рупел и какви са ти спомените?

Все още не съм правил мое вино, но ще дойде и този момент, когато ще бъда достатъчно уверен в своите способности. Участвам в направата на всички вина в избата, а спомените ми винаги са свързват с кампаниите по гроздобер и приемане на гроздето за преработка. Еуфорията и вълнението са неописуеми, всички се трудим като пчелички, бдим денонощно над гроздето, внимаваме за всяка подробност, следим всеки детайл от процеса.

Андон Бърдаров - моето призвание е технолог на вино!

Ходил ли си на кампании в други винарски изби и какви са ти наблюденията от там?

Присъствал съм да. По време на тези капмании добивах обща представа за пътя на виното. Направи ми впечатление, че всеки производител на вино има своя собствена концепция и използва различни методи при производството, някъде ползват по-трудоемки технологии, някъде процесите са оптимизирани. Но в крайна сметка, важното е какво вино ще се получи накрая.

Андон Бърдаров - моето призвание е технолог на вино!

Какво би приложил от чуждата практика у нас?

Нямам много преки наблюдения, но освен традиционните практики, бих използвал и някои съвременни методи при производство на бели вина, розета и евентуално шампанизирани вина. Червените вина при нас са традиция, имат история, почти няма какво ново да вземем, освен технологично оборудване, което от друга страна към момента е на много високо ниво в Рупел. Може би в България е нужно да се обръща повече внимание на качественото вино и в тази връзка си мечтая да има внедрена система за качество, както е в Италия например, да има гаранции за действителното качество на виното.

Кое ти е по-интересно правенето на бяло, розе или червено вино?

Всичките вина са интересни сами по себе си. Обичам да експериментирам с бяло и розе, и да наблюдавам развитието на червените всеки изминал ден, особено в бариците.

Андон Бърдаров - моето призвание е технолог на вино!

Как минава един твой работен ден ?

Работният ми е ден е изпълнен с много работа най-вече. Имам доста задачи, за които да следя – от правилното технологично обгрижване на винарната, развитието на процесите, хигиената, до излизането на крайния продукт в бутилка или бег ин бокс. Денят минава прекалено бързо, улисан в тайните на винопроизводството.

Имаш ли любим сорт и защо?

Харесвам много сортове грозде, защото всеки си има определени достойнства. От лозята на Рупел, моите фаворити са родните мелник 55, сорт, от който правим розета, сладко вино, бариково вино, свежи не отлежали вина, самостоятелно или в купаж. Интересно е да се работи с този сорт. Сандански мискет, разбира се, защото това са сортове, който познавам още от детските си години. Особено интересни са ми санджовезе, марселан и небиоло.

Андон Бърдаров - моето призвание е технолог на вино!

Ще успеем ли да запазим българските сортове?

Да, задължени сме, защото това си е нашето минало, останало от нашите деди. Освен това сортове като тамянка, сандански мискет, мелник 55, рубин и други заслужават специално внимание, не само на българските, но и на световните пазари като нещо уникално и качествено.

Андон Бърдаров - моето призвание е технолог на вино!

Какви нови реколти ще пуснете скоро и от кои серии?

Съвсем скоро за поредна година на пазара ще излезе нашето младо вино, мерло реколта 2020. Подготвили сме и други изненади с местни сортове, засега ще ги запазя в тайна, за да са още по-впечатляващи за консуматорите на вино. Въпреки трудната година покрай Ковид-кризата, във нашата винарна собствениците създадоха такава организация на процеса, че да не почувстваме разлика от предходни години, а от друга страна с общи усилия успяхме да приберем една качествена реколта 2020 и съвсем скоро първите резултати ще бъдат налице.

Андон Бърдаров - моето призвание е технолог на вино!

Какво би било виното което ти ще направиш сам, и от какъв сорт?

Вероятно това вино ще бъде купаж от местен и чужд сорт, отлежало в барик, но не за много дълъг период от време. Имам някои налудничави идеи, надявам се скоро да имам смелостта и възможността да ги реализирам.

Какво правиш през свободното си време?

Чета много, изследвам сортовете, разхождам се в Пирин.

Как и къде виждаш себе си след  10-15 години ?

Технолог във винарска изба Рупел

Андон Бърдаров - моето призвание е технолог на вино!

Повече за Rupel Winery
Онлайн магазин – Rupel Winery
Rupel Winery Facebook

 

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии