Lozenitsa Estate

АНГАЖИМЕНТ И МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ОТНОСНО ЕНЕРГИЙНИТЕ СТОЙНОСТИ И ХРАНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ ЗА АЛКОХОЛНИ НАПИТКИ В БЪЛГАРИЯ

АНГАЖИМЕНТ И МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ОТНОСНО ЕНЕРГИЙНИТЕ СТОЙНОСТИ И ХРАНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ ЗА АЛКОХОЛНИ НАПИТКИ В БЪЛГАРИЯ

11 януари 2022 г. е знакова дата за сектор вино и спиртни напитки, когато спиритсБЪЛГАРИЯ и Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) дават официална изява на саморегулацията и поемат ангажимент да осигурят ясен и прозрачен достъп до подробна информация за продуктите с цел отговорна консумация на алкохол и опазване на човешкото здраве.

Двете професионални организации подписаха европейския Меморандум за разбирателство (МзР) за предоставяне на енергийните стойности на алкохолните напитки на етикета на бутилките, както и списък на хранителните съставки и спецификата на продуктите онлайн. С тази стъпка секторът надхвърля съществуващите законодателни задължения и отговаря на съвременните социални норми за информиран и отговорен избор на потребителите.

Меморандумът установява задълженията на подписалите го страни и определя специфични правила за предоставяната информация, която ще бъде разбираема, разпознаваема, сравнима и точна. Ангажиментът гарантира, че до края на 2022 г. всеки две от три бутилки (66%), пуснати на пазара в България и ЕС, ще показват калорийната стойност на напитката, съобразена с категорията, алкохолния градус и големината на разфасовката. Потребителят ще може да се запознае чрез визуални пиктограми колко и какви калории съдържа неговата напитка.

В допълнение, чрез QR код на всяка бутилка платформата U-Label визуализира дигитален етикет на всички европейски езици с пълна информация за суровините, технологията на производство и спецификата на всяка марка вино или дестилирана напитка. В България по-пълна и изчерпателна информация за енергийните стойности и хранителните съставки на спиртните напитки по категории е вече налична на сайта: https://konsumirai-otgovorno.bg

„Присъединяването на България към инициативата е демонстрация на открит диалог и отговорна комуникация. Чрез информиране, образоване и реална прозрачност ние отговаряме на очакванията на консуматорите в цяла Европа за напитки с гарантиран произход и превъзходни качества.“, казва Председателят на спиритсБЪЛГАРИЯ, г-жа Ралица Скорчева-Славова.

„Въпреки изключително трудната икономическа среда и огромните предизвикателства, нашата индустрията инвестира средства, време и усилия, за да информира по-добре своите потребители. Очаква се действията ни да имат значително въздействие върху целия икономически сектор и всички да последват добрия пример.“, споделя г-н Йордан Чорбаджийски, Председател на НЛВК.

С подписването на Меморандума, българските производители се присъединяват към партньорството с Европейската комисия и ще я уведомяват ежегодно за конкретните усилия, действия и резултати в изпълнение на ангажиментите.

  Изтеглете от тук – МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО

За контакти:

спиритсБЪЛГАРИЯ – Гергана Гевезова:  T +359 2 956 60 90 | M +359 878 641136 | [email protected]

НЛВК – Пресцентър: Т: +359 888 669 109 | [email protected]

4.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии