Американците пият повече италианско вино от самите италианци

Американците пият повече италианско вино от самите италианци
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Американците пият повече италианско вино от самите италианци, съобщава Ройтерс. Основната заслуга за тази тенденция отвъд Атлантика имат популярността на пенливите вина и предпочитанията на „поколението на милениума“.

Италианските вина заемат най-високата категория сред внасяните в САЩ, където е най-големият пазар за тази напитка, съощават от Italian Wine and Food Institute. Винарите, участващи във изложението Vinitaly в Ню Йорк обаче заявяват, че въпреки интереса към класическите Бароло, Брунело и Барбареско, пенливото просеко си остава фаворит. „Просеко движи в момента продажбите нагоре”, заявява Стиви Ким, управляващ директор на Vinitaly и добавя: „хората, които дърпат продажбите са представителите на поколението на милениума”, т.е. родените през и след 80-те. Американската Silicon Valley Bank, която обслужва много от винопроизводителите в Калифорния, отбелязва в последния си годишен доклад, че „поколението на милениума консумира повече вносно вино”. Същите тези хора обаче харесват и сладките вина. Продажбите на пенливо москато от Италия са отбелязали ръст от 26,3% в края на 2013, според данни на Nielsen.

Въпреки че Италия е най-големият износител на вино в света, италианците пият по-малко, за разлика от американците. „Повечето италианци пият по чаша вино докато ядат, споделя Микеле Антонио Фино от Университета за кулинарни науки в Поленцо. Те обаче не възприемат това като нещо необходимо, както е било преди 30 години”. Консумацията на вино в Италия е на най-ниското ниво от обединението на страната през 1861, според Coldiretti, най-голямата италианска фермерска асоциация. Въпреки че данните са неокончателни, през 2013 италианците са изпили средно по 40 л. на глава от населението, съобщават от асоциацията на италианските винопроизводители Assoenologi.