Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Американците пият повече италианско вино от самите италианци

Американците пият повече италианско вино от самите италианци

Американците пият повече италианско вино от самите италианци, съобщава Ройтерс. Основната заслуга за тази тенденция отвъд Атлантика имат популярността на пенливите вина и предпочитанията на „поколението на милениума“.

Италианските вина заемат най-високата категория сред внасяните в САЩ, където е най-големият пазар за тази напитка, съощават от Italian Wine and Food Institute. Винарите, участващи във изложението Vinitaly в Ню Йорк обаче заявяват, че въпреки интереса към класическите Бароло, Брунело и Барбареско, пенливото просеко си остава фаворит. „Просеко движи в момента продажбите нагоре”, заявява Стиви Ким, управляващ директор на Vinitaly и добавя: „хората, които дърпат продажбите са представителите на поколението на милениума”, т.е. родените през и след 80-те. Американската Silicon Valley Bank, която обслужва много от винопроизводителите в Калифорния, отбелязва в последния си годишен доклад, че „поколението на милениума консумира повече вносно вино”. Същите тези хора обаче харесват и сладките вина. Продажбите на пенливо москато от Италия са отбелязали ръст от 26,3% в края на 2013, според данни на Nielsen.

Въпреки че Италия е най-големият износител на вино в света, италианците пият по-малко, за разлика от американците. „Повечето италианци пият по чаша вино докато ядат, споделя Микеле Антонио Фино от Университета за кулинарни науки в Поленцо. Те обаче не възприемат това като нещо необходимо, както е било преди 30 години”. Консумацията на вино в Италия е на най-ниското ниво от обединението на страната през 1861, според Coldiretti, най-голямата италианска фермерска асоциация. Въпреки че данните са неокончателни, през 2013 италианците са изпили средно по 40 л. на глава от населението, съобщават от асоциацията на италианските винопроизводители Assoenologi.

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ