Jarava Winery

Австрия в бяло

Австрия в бяло

Изображение: © Grand Austrian Tasting

В началото на лятото – сезонът на винените фестивали, тейстинги, дегустации и нови реколти, един от тях се отличава с особена свежест и привлекателност – Grand Austrian Tasting, ежегодната дегустация на вина от Австрия, която тази година ще се проведе за седми пореден път на 19 юни на моравата пред хотел „Хилтън“ в София. Тематичните събития, посветени на продуктите от чужди страни производителки, са особено ценни, защото дават шанс да сверим часовниците и да преценим докъде точно е стигнала България по своя винен път.
А мъничката Австрия е висока летва и има на какво да ни научи.

Използвай предимствата си

Страната не е масов производител, но ценителите имат изключително високо мнение за австрийските вина, които за кратко време пожънаха феноменални международни успехи. Те се отличават с много високо качество, безукорен имидж и силна индивидуалност.

Австрия е пример за това как уникалните местни сортове могат да бъдат не само бутикова добавка в портфолиото, но и да те изстрелят до световни върхове. Нужно е обаче природните дадености да са съчетани с модерни технологии и стил, както и активна работа в сферата на маркетинга. За последното се грижи Австрийският винен маркетингов борд (Österreich Wein Marketing), който в последните години успява да позиционира австрийското вино и като лайфстайл продукт.

Друго предимство на страната, от което можем да се поучим, е това, че хиляди малки винопроизводители в страната смело залагат на по-авангардни технологии и на биодинамично производство. Австрия е номер едно производител на биовина в света, а това осигурява допълнителна устойчивост на имиджа на австрийското вино.


Изображение: © Grand Austrian Tasting

Звездите

Резултатът от всичко това: изключително качествени, модерни като стил и атрактивни за потребителите вина. А сред тях особено ярко светят двете бели австрийски звезди – грюнер велтлинер и ризлинг. В зависимост от региона те могат да са по-минерални и елегантно строги или по-сочни, с подчертана плодова свежест и пикантност, дори пищни. В последните години той се утвърди и като небрежно лятно питие в клубовете и баровете на мегаполиси като Ню Йорк, Лондон, Токио. Но грюнерът има и забележителен потенциал за стареене и може да бъде също и сериозно комплексно вино.

Ризлингът е другата емблема на модерното австрийско винопроизводство. Отглежда се в много малки количества, но пък качеството му е забележително. Той е по-сочен и плътен от немския и елзаския, с подчертано плодов характер, но в някои региони е и отявлено минерален.

Тези два сорта показват най-доброто от себе си в регионите Трайзентал, Вахау, Кремстал, Ваграм, Камптал и Вайнфиртел, северозападно от Виена. В Щирия пък се правят някои от най-добрите вина от совиньон блан и шардоне, както и от ароматния местен сорт велшризлинг.

На родна почва

Основан от Лияна Стоилова, Яна Петкова и Валтер Ватцин през 2008 г., Grand Austrian Tasting в България се подкрепя и от австрийската държава в лицето на Австрийския винен маркетингов борд. Изложението е продукт на решението на иначе конкуриращи се вносители и търговци да обединят усилия поне за ден в името на популяризирането на австрийската винена култура. „За няколко години успяхме да постигнем нещо трудно за нашите балкански ширини – да работим заедно за една обща цел“, казва Яна Петкова, която днес е двигателят на проекта.

И наистина – на изложението ще присъстват абсолютно всички фирми вносители на австрийски вина в България, които ще представят общо седемнайсет изби и над 50 вина от всички важни винени региони на Австрия – Бургенланд, Вайнфиртел, Карнунтум, Кремстал, Камптал, Щайермарк, както и легендарните лозя около столицата Виена.

Освен цялото многолико богатство на местния бял грюнер велтлинер и плодовата елегантност на ризлинга посетителите тази година ще могат да опитат интересни вина от по-стари реколти, както и биодинамични и занаятчийски пенливи вина.

„Привърженици сме на откритото, некомплицирано отношение към виното“, казват организаторите. Тяхното послание е, че виното не е напитка за сноби в костюми. То е за всички и от него няма нужда да се разбира, трябва само да се обича.


Изображение: © Grand Austrian Tasting

История за падение и възход

Историята на австрийското вино е колкото любопитна, толкова и поучителна – тя е пример за това как грешките могат да бъдат двигател на промяната. Винената култура на Австрия е стара почти колкото френската, но през 80-те години на миналия век славата й вече е поотшумяла. Въпреки това страната все още е била позната с хубавите си десертни вина. През 1985 г. обаче се разразява грандиозен скандал: светът случайно разбира, че някои австрийски винари добавят в десертните вина като подобрител диетиленгликол – вид антифриз. Макар това съединение да не е фатално за здравето, скандалът нанася тежък удар на индустрията – австрийското вино изчезва от магазините, избите изпадат в немилост.

След срама обаче идва и поводът за гордост. Вместо да опитат да ограничат щетите, австрийците избират друг подход – те запретват ръкави и започват да градят индустрията наново, за да създадат „австрийското винено чудо“. Приет е нов закон за виното, гарантиращ строг контрол на качеството, и стратегия за дългосрочно развитие на бранша. В следващото десетилетие избите се модернизират технологично и селектират сортовете.

Година след скандала е създаден и Австрийският винен маркетингов борд, чието финансиране се осигурява от държавата, от бюджетите на винените общини и от самия бизнес – производители и търговци. Той поема комуникацията и започва да работи методично за изграждането на нов имидж на винената индустрия с всички средства на маркетинга, рекламата и PR.

Усилията в последните години са съсредоточени към групата на младите, модерни градски хора и голяма част от дейностите, рекламните визии и дори визията на бутилките с разпознаваемите капачки в червено и бяло – цветовете на Австрия, са подчинени на тази стратегия.

Източник: capital.bg

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ