Lozenitsa Estate

Августиада 2019 – “Алея на вкусовете”

Августиада 2019 – “Алея на вкусовете”

Остават само още два дни до Августиада 2019, с риск да не успеем да се засечем с организатора Галина Нифору, буквално в движение, тя отговори на въпросите ни бързайки за новото място на тазгодишното издание, а именно Етъра.

Г-жо Нифору, защо тази година Августида ще се проведе на Етнографски музей на открито „Етър“?

Тази година  Августиада ще гостува на 17-я Международен панаир на традиционните занаяти, който се провежда  в Етнографски музей на открито “Етъра”. Приехме поканата с голямо удоволствие, защото виното е също занаят и то древен. Вино се е правило по нашите земи от 7000 години. Мисля, че участието на Августиада, ще вдигне градуса и настроението  на Панаира, а ние от своя страна ще представим виното пред многобройна нова публика. Очакват се повече от 14 000 души да присъстват на събитието.

Етнографски музей на открито “Етър” празнува 55 –та си годишнина от създаването си, той е под закрилата на ЮНЕСКО, а на самия Панаир са поканени и специално избрани повече от 60 майстори на традиционни занаяти от 20 страни и три континента. Ще има майстори от Индия, Судан, Естония, Русия, Косово, Франция и др.  Ще има и много състезания, включени в програмата.

За тези три дни в “Етъра”  ще е истински празник –  хора, музика, танци, вино и отлично настроение! Очаква ни истински фестивал и празник  на сетивата!

Какъв е акцентът тази година ?

Акцентът е Виното – като Занаят и Магия. На осмото издание на Августиада участват изби от цяла България и това е много добра новина за всички винолюбители. Имаме участие и от Северна Македония, Молдова и Италия. Освен вино, Августиада ще представи и занаятчийски продукти  – козе сирене, месни специалитети, индийска кухня ще има също и молдовски сладкиши от плодове и шоколад, които са традиционни за страната.

Според вас фестивалът радва ли се на голям интерес от страна на винопроизводители и ценители?

За осемте години от своето същестуване, Фестивалът на виното и културното наследство Августиада се утвърди в календара на винените събития в България. Тази година с участието си на Международния панаир на традиционните занаяти , искаме да наблегнем и на културната част от фестивала, да разкажем на посетителите  за хубавото вино,  как се прави, защо е наше културно наследство и как искаме да го съхраним. Мисля, че симбиозата между двете събития ще е чудесна!

Понеже мястото на което ще се проведе Августида е различно, с какво ще ни изненадате?

Ще изненадаме посетителите с най-дългата винена улица  или с “Алея на вкусовете”, както колегите от Етъра я обозначиха. Всеки посетител ще може да дегустира вината и продуктите, да гласува за най-доброто вино според неговия вкус и така да определим и победителите от тазгодишното издание, които ще  получат Златна, Сребърна и Бронзова Августиада.
Всеки ще може да закупи вината, които му харесват на преференциални цени, специално за Фестивала.

Тази година всички участници ще могат да се представят от сцената на Панаира. Това е чудесен нов акцент в нашата програма и това ще допринесе още повече за полуляризирането на виното в България.

Смятате ли това да стане традиция, Августиада да се провежда всяка година на Етнографски музей на открито „Етър“?

Участието ни на Етъра е за първи път и не мога да кажа дали ще продължим и догодина. Сигурна съм, че за всички това участие ще е много полезно и ще допринесем за развитието на винената култура в България. Събитието се посещава от 14 000 души ежегодно, 80 % от България и 20 % от чужбина.  Какво по-добро място  за представяне?

През годините на провеждане на фестивала искали ли сте да направите нещо различно, а все още не сте успели?

Всички наши идеи се осъществяват на 100%, всяка година изненадваме  нашите почитатели с нови неща и се надяваме така да продължим и за в бъдеще.

Желая успех на осмото издание на фестивалът на виното и културното наследство Августиада 2019!

Заповядайте да вдигнем наздравица от “Етъра”!

Осмото издание на Августиада 2019 се организира от Оинорама Консултинг, съвместно с Търговско промишлената палата Стара Загора.

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии