Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург

България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург

България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург - winebg.info


Залите на „Мегавино“ – с имената на типични български сортове
София, 19 октомври 2017 г. Тази година България става почетен гост („guest of honour“) на най-голямото изложение за вино в Белгия, Холандия и Люксембург - „Мегавино“. То ще се проведе от 21-ви до 23-ти октомври 2017 г. в Брюксел. Официалното откриване е утре, 20-ти октомври, вечерта.

Страната ни е избрана за guest of honour, защото участва в изложението вече 11-та поредна година. България беше домакин и на Concours Mondial de Bruxelles, „Световното по вино“, през 2016г., а през 2018г. ще бъде домакин на Spirits Selection by Concours Mondial.

„Държавите, които са почетен гост, се радват на много възможности“, споделя Меглена Михова от Probegex, представителят на Concours Mondial за България. „През 2016 г. почетен гост на „Мегавино“ е Ливан - 6 месеца след изложението те увеличават продажбите си на вино в Белгия с 38%. Испания и Австрия, предишни почетни гости, отчитат 18% и 41% ръст за година. Надявам се след „Мегавино“ повече хора, които се интересуват от винен туризъм, да посетят България, а българските винопроизводители да увеличат значително своя износ за Бенелюкс“, допълва тя.

9-те винопроизводители, които ще ни представят на „Мегавино“, са: „Беса Валей“, „Бургозоне“, „Винекс Славянци“, „Винзавод Асеновград“, „Домейн Бойар“, „Едоардо Миролио“, „Катаржина“, „Логодаж“ и „Нера Гора“. Всички те имат златен или сребърен медал от Concours Mondial de Bruxelles.

България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург - winebg.info


Залите за дегустация на „Мегавино“ са „кръстени“ на типични български сортове – мавруд, рубин, мискет. 3 дни ще има мастъркласове за българските сортове (всеки ден - по 3). Ще се водят от белгийски дегустатори, посетили страната ни като домакин на Concours Mondial de Bruxelles през 2016 г. Партньор на всеки мастърклас е различна белгийска медия.

България ще бъде представена на най-големия щанд. Той заема 150 кв.м. и е централно разположен. На два ТВ екрана ще се прожектират филми за страната ни като производител на вино и за Пловдив като столица на културата през 2019 г.
На нашия щанд ще бъде и официалното откриване на цялото изложение. То ще започне с български народни танци. По-късно ще се сервират български сирена и местни продукти, а международният експерт Fillippo Baldan, член на журито на Spirits Selection by Concours Mondial, ще представи модерни коктейли с българска ракия.

На официалното откриване на 20-ти октомври 2017 г. ще присъстват г-жа Мая Добрева, Посланик на България в Беглия, представители на Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Министерство на външните работи, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия; директорите на Concours Mondial de Bruxelles, на Spirits Selection и на Probegex; посланици и дипломати от други европейски страни; българската общност в Белгия; водещи белгийски медии и търговци на вино от Белгия, Люксембург и Холандия.

Представянето на България като почетен гост на „Мегавино“ се реализира с подкрепата на Министерство на икономиката и от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Организатор е представителят на Concours Mondial de Bruxelles в България, Probegex, а партньори – Министерство на външните работи, Министерство на земеделието, Министерство на туризма и „Община Пловдив“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Cabernet Franc 2013 - Gulbanis Wine, 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Mavrud Reserve 2012 - Villa Melnik, DiVino.Taste 2014 за четвърти път представи най-доброто от българското вино, Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат, Chardonnay Gorchivka 2013, Брад Пит показа лозята си във Франция, Световни дипломати и политици от Европейския парламент дегустират български вина в Брюксел, Бяло вино с месо? Естествено!, Търсенето на свежи и плодови вина засяга пазара на бъчви, Китайски винен тигър, Компоненти на дегустацията III: Вкусът, Summer.Taste ПРОСЕКО И ЗЕХТИН – лятно, ароматно и вдъхновяващо, Mundus Vini даде 14 медала на български вина на лятната дегустационна сесия, Любка и Никола Зикатанови за Вила Мелник, Катаржина пуска ново бяло вино - Соната от Шопен, Обзор на Августиада 2015, Изпращаме мостри за „Световното по вино“ през 2017г., Бордо на опашка за наши бъчви, Сотерн – Меката на френските десертни вина, Световни дипломати и политици от Европейския парламент дегустират български вина в Брюксел, Над 360 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2017, 5 магазинa за вино които ще ви изумят, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Музиката променя аромата и плътността на виното, Discover.Vino Южна Америка – 08 октомври 2015, Rose Anita 2016 - Rupel Winery, Какво е тероар ?, Фестивал утвърждава Варна като гурме дестинация, Виното помага и на бъбреците, Приключения по пътя на виното, Кърмит Линч, Rigid Elm Rose 2015 - Nisovo, Deja Vu 2015 - Minkov Brothers, Red Cuvee 2013 - Villa Yustina, Monogram Cabernet Sauvignon 2009 Villa Yustina

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове