Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург

България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург

България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург - winebg.info


Залите на „Мегавино“ – с имената на типични български сортове
София, 19 октомври 2017 г. Тази година България става почетен гост („guest of honour“) на най-голямото изложение за вино в Белгия, Холандия и Люксембург - „Мегавино“. То ще се проведе от 21-ви до 23-ти октомври 2017 г. в Брюксел. Официалното откриване е утре, 20-ти октомври, вечерта.

Страната ни е избрана за guest of honour, защото участва в изложението вече 11-та поредна година. България беше домакин и на Concours Mondial de Bruxelles, „Световното по вино“, през 2016г., а през 2018г. ще бъде домакин на Spirits Selection by Concours Mondial.

„Държавите, които са почетен гост, се радват на много възможности“, споделя Меглена Михова от Probegex, представителят на Concours Mondial за България. „През 2016 г. почетен гост на „Мегавино“ е Ливан - 6 месеца след изложението те увеличават продажбите си на вино в Белгия с 38%. Испания и Австрия, предишни почетни гости, отчитат 18% и 41% ръст за година. Надявам се след „Мегавино“ повече хора, които се интересуват от винен туризъм, да посетят България, а българските винопроизводители да увеличат значително своя износ за Бенелюкс“, допълва тя.

9-те винопроизводители, които ще ни представят на „Мегавино“, са: „Беса Валей“, „Бургозоне“, „Винекс Славянци“, „Винзавод Асеновград“, „Домейн Бойар“, „Едоардо Миролио“, „Катаржина“, „Логодаж“ и „Нера Гора“. Всички те имат златен или сребърен медал от Concours Mondial de Bruxelles.

България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург - winebg.info


Залите за дегустация на „Мегавино“ са „кръстени“ на типични български сортове – мавруд, рубин, мискет. 3 дни ще има мастъркласове за българските сортове (всеки ден - по 3). Ще се водят от белгийски дегустатори, посетили страната ни като домакин на Concours Mondial de Bruxelles през 2016 г. Партньор на всеки мастърклас е различна белгийска медия.

България ще бъде представена на най-големия щанд. Той заема 150 кв.м. и е централно разположен. На два ТВ екрана ще се прожектират филми за страната ни като производител на вино и за Пловдив като столица на културата през 2019 г.
На нашия щанд ще бъде и официалното откриване на цялото изложение. То ще започне с български народни танци. По-късно ще се сервират български сирена и местни продукти, а международният експерт Fillippo Baldan, член на журито на Spirits Selection by Concours Mondial, ще представи модерни коктейли с българска ракия.

На официалното откриване на 20-ти октомври 2017 г. ще присъстват г-жа Мая Добрева, Посланик на България в Беглия, представители на Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Министерство на външните работи, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия; директорите на Concours Mondial de Bruxelles, на Spirits Selection и на Probegex; посланици и дипломати от други европейски страни; българската общност в Белгия; водещи белгийски медии и търговци на вино от Белгия, Люксембург и Холандия.

Представянето на България като почетен гост на „Мегавино“ се реализира с подкрепата на Министерство на икономиката и от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Организатор е представителят на Concours Mondial de Bruxelles в България, Probegex, а партньори – Министерство на външните работи, Министерство на земеделието, Министерство на туризма и „Община Пловдив“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Todoroff Boutigue Rainbow Silver 2013, Viognier 2015 - Spiritus Sanctus, AplauZ Chardonnay 2013 - Villa Melnik, „Ожених се за веганка“ от Фаусто Брици, новата книга на издателство Gourmet Publishing, Катаржина пуска ново бяло вино - Соната от Шопен, Български совиньон блан, реколта 2012, AplauZ Chardonnay Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Винарска изба Брестовица, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, ДИРЕКТОРЪТ НА CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES ТОМА КОСТЕНОБЪЛ ЩЕ ВРЪЧИ ЛИЧНО НАГРАДИТЕ НА 18 БЪЛГАРСКИ ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛИ, Yamantiev’s Viognier Single Vineyard 2012, Вионие Ейнджъл - Анжелус Естейт 2014 / Angel Viognier - Angelus Estate 2014, Виното "Кианти" е прочуто от 300 години, първото контролирано наименование, Най-добрите дестинации за винен туризъм в света за 2014, Gulbanis Wine - Syrah 2011, Събират мостри на български ракии за престижен световен конкурс, Да поговорим за вино и храна, Les Nuits Blanches Gris 2015 - Katarzyna Estate, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", Bergule Melnik 55 реколта 2011, Божоле нуво - 2016, DiVino Guide Българските вина 2016 е в помощ на всеки любител на виното, Гроздовите семки са извор на здраве, Българското вино – дар от тракийските богове, София отново стана столица на българското вино с DiVino.Taste 2015, Ethno Chardonnay 2010, Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи, Българската Санта Сара вече си има своя винарна, 10 интригуващи предания и легенди за виното, La Bella 2015 - Rose Katarzyna Estate, 25 произведения от коркови тапи, Бъчвата като мебел и аксесоар, Пътят към по-добро здраве – чаша червено вино, DiVino.Taste отново представя най-доброто от българското вино!

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове