Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург

България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург

България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург - winebg.info


Залите на „Мегавино“ – с имената на типични български сортове
София, 19 октомври 2017 г. Тази година България става почетен гост („guest of honour“) на най-голямото изложение за вино в Белгия, Холандия и Люксембург - „Мегавино“. То ще се проведе от 21-ви до 23-ти октомври 2017 г. в Брюксел. Официалното откриване е утре, 20-ти октомври, вечерта.

Страната ни е избрана за guest of honour, защото участва в изложението вече 11-та поредна година. България беше домакин и на Concours Mondial de Bruxelles, „Световното по вино“, през 2016г., а през 2018г. ще бъде домакин на Spirits Selection by Concours Mondial.

„Държавите, които са почетен гост, се радват на много възможности“, споделя Меглена Михова от Probegex, представителят на Concours Mondial за България. „През 2016 г. почетен гост на „Мегавино“ е Ливан - 6 месеца след изложението те увеличават продажбите си на вино в Белгия с 38%. Испания и Австрия, предишни почетни гости, отчитат 18% и 41% ръст за година. Надявам се след „Мегавино“ повече хора, които се интересуват от винен туризъм, да посетят България, а българските винопроизводители да увеличат значително своя износ за Бенелюкс“, допълва тя.

9-те винопроизводители, които ще ни представят на „Мегавино“, са: „Беса Валей“, „Бургозоне“, „Винекс Славянци“, „Винзавод Асеновград“, „Домейн Бойар“, „Едоардо Миролио“, „Катаржина“, „Логодаж“ и „Нера Гора“. Всички те имат златен или сребърен медал от Concours Mondial de Bruxelles.

България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург - winebg.info


Залите за дегустация на „Мегавино“ са „кръстени“ на типични български сортове – мавруд, рубин, мискет. 3 дни ще има мастъркласове за българските сортове (всеки ден - по 3). Ще се водят от белгийски дегустатори, посетили страната ни като домакин на Concours Mondial de Bruxelles през 2016 г. Партньор на всеки мастърклас е различна белгийска медия.

България ще бъде представена на най-големия щанд. Той заема 150 кв.м. и е централно разположен. На два ТВ екрана ще се прожектират филми за страната ни като производител на вино и за Пловдив като столица на културата през 2019 г.
На нашия щанд ще бъде и официалното откриване на цялото изложение. То ще започне с български народни танци. По-късно ще се сервират български сирена и местни продукти, а международният експерт Fillippo Baldan, член на журито на Spirits Selection by Concours Mondial, ще представи модерни коктейли с българска ракия.

На официалното откриване на 20-ти октомври 2017 г. ще присъстват г-жа Мая Добрева, Посланик на България в Беглия, представители на Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Министерство на външните работи, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия; директорите на Concours Mondial de Bruxelles, на Spirits Selection и на Probegex; посланици и дипломати от други европейски страни; българската общност в Белгия; водещи белгийски медии и търговци на вино от Белгия, Люксембург и Холандия.

Представянето на България като почетен гост на „Мегавино“ се реализира с подкрепата на Министерство на икономиката и от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Организатор е представителят на Concours Mondial de Bruxelles в България, Probegex, а партньори – Министерство на външните работи, Министерство на земеделието, Министерство на туризма и „Община Пловдив“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Cabernet Franc 2013 - Spiritus Sanctus, Топ 10 дестинации за винен туризъм, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, Creative wine arts - част 1, Slow Food гостува на DiVino.Taste, Отличниците на „Винария 2016“ представят България на световен конкурс, Лошата реколта вдига продажбите на бутилирано вино, Enigma Syrah 2014 - Malkata Zvezda, Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”, Коркът остава във виното, DiVino.Taste представя: какво ни очаква през новия европейски програмен период, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, Компоненти на дегустацията III: Вкусът, Чуждестранни лектори за тайните на местните винени сортове на ВИНАРИЯ 2017, Чаши за вино, 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Особености на консумацията на алкохол по света, Айсвайн или "Ледено вино", Дефиле "Вино и Гурме" 2016 / Wine and Gourmet Parade 2016, Над 4000 души посетиха третото издание на форума за българско вино DiVino.Taste!, Червено, бяло, розе, пенливо - кое вино е най-полезно, Electo Selection Cabernet Sauvignon 2012 Вила Любимец, Cabernet Franc 2013 - Gulbanis Wine, Mundus Vini даде 14 медала на български вина на лятната дегустационна сесия, Wine & Food Festival - за шеста поредна година, Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на ВИНАРИЯ 2017, С дъх на рубин под Трихълмието, AplauZ Chardonnay 2013 - Villa Melnik, Откриха „Световното по вино“ в Пловдив 10 пъти повече български винопроизводители ще борят вина от цял свят, Ползата от червеното вино била преувеличена, България ще бъде домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство, ПОСЕТЕТЕ V-ТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове