Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Музиката променя аромата и плътността на виното

Музиката променя аромата и плътността на виното

СПОДЕЛИПроизводител от Германия, който пуска класическа музика на виното в процеса на ферментация, твърди, че резултатът е напитка с по-голяма плътност и по-наситен аромат, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В продължение на един час всеки ден по време на 10-седмичния процес на ферментация виното на Кристиан Буц от Хохщад "слуша" класическа музика - от Приспивна песен на Брамс до Кармен на Бизе. Резултатите говорят сами - 25 доброволци, дегустирали вина със затворени очи, са предпочели ферментиралото под звуците на класическа музика. "Търсенето на музикално вино е голямо и то бързо се разпродава", казва производителят. Идеята да използва музика в процеса на ферментация на виното е базирана върху научни изследвания, според които звуковите вълни предизвикват промени във вегетативната нервна система и имунната система на човешкото тяло. "Ако честотите на звука влияят върху човешкото здраве, защо да не действат и върху виното?", се запитал 40-годишният Кристиан Буц.

Звуковата система, която винопроизводителят използва, е разработена от музиканта и здравен терапевт Дирк Колберг. Други винопроизводители в района вече са последвали примера на своя колега. Местна учени дори са направили проучване. Изследователите не са открили аналитични или сензорни доказателства за влиянието на звука върху виното. Те обаче са установили, че винените дрожди са много по-активни в началото на ферментационния процес, ако са стимулирани от звукови вълни. Причината не е научно обяснена, но някои винопроизводители смятат, че звуковите вълни от високоговорителите помагат за размесването на дрождите. Така на микроорганизмите не им се налага да изразходват собствената си енергия, за да се хранят със захар. Вместо това дрождите я съхраняват и влияят върху виното по други начини.

Източник: www.divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Бял коняк и екзотични напитки сред изненадите на Международната изложба „Винария 2018“, Три съвета за успешен винен тур!, DiVino.Taste 2014 за четвърти път представи най-доброто от българското вино, Виното като любовник, Виното като любовник, Петото юбилейно издание на Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал 2016 стартира със силна съпътстваща програма, Между по-кисело и по-сладичко вино, В салона на виното за 15-и път, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, Melnik 55 - Rupel Winery 2015, 12 от най-впечатляващите винарни по света, Новите лица на ризлинг, Пино Гриджо - с много лица, Как да разберем “Натуралните вина”, Ако сънуваш вино, Бяло вино с месо? Естествено!, Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба, Продукти на "Вила Юстина", Мегафорумът за агробизнес, вино и храни стартира с рекорд, Вино с марката Шалкенбош, 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“, Компоненти на дегустацията II: Носът, Бъчвата като мебел и аксесоар, Castellum - Cabernet Sauvignon 2013 - Carabunar Winery, Сотерн – Меката на френските десертни вина, БАТА АГРО - най-атрактивното събитие за агробизнес у нас, Топ 10 за 2015 на Wine Spectator, Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат, Рекордно слаба реколта очакват в Европа, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, 7-те грешки, които любителите на виното правят най-често, Rose Angelica 2016 - Chateau Copsa, Как да се насладим на истинското вино, Етикети за вино / Wine labels, С какви храни и ястия да поднесем Розе

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове