Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Музиката променя аромата и плътността на виното

Музиката променя аромата и плътността на виното

СПОДЕЛИПроизводител от Германия, който пуска класическа музика на виното в процеса на ферментация, твърди, че резултатът е напитка с по-голяма плътност и по-наситен аромат, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В продължение на един час всеки ден по време на 10-седмичния процес на ферментация виното на Кристиан Буц от Хохщад "слуша" класическа музика - от Приспивна песен на Брамс до Кармен на Бизе. Резултатите говорят сами - 25 доброволци, дегустирали вина със затворени очи, са предпочели ферментиралото под звуците на класическа музика. "Търсенето на музикално вино е голямо и то бързо се разпродава", казва производителят. Идеята да използва музика в процеса на ферментация на виното е базирана върху научни изследвания, според които звуковите вълни предизвикват промени във вегетативната нервна система и имунната система на човешкото тяло. "Ако честотите на звука влияят върху човешкото здраве, защо да не действат и върху виното?", се запитал 40-годишният Кристиан Буц.

Звуковата система, която винопроизводителят използва, е разработена от музиканта и здравен терапевт Дирк Колберг. Други винопроизводители в района вече са последвали примера на своя колега. Местна учени дори са направили проучване. Изследователите не са открили аналитични или сензорни доказателства за влиянието на звука върху виното. Те обаче са установили, че винените дрожди са много по-активни в началото на ферментационния процес, ако са стимулирани от звукови вълни. Причината не е научно обяснена, но някои винопроизводители смятат, че звуковите вълни от високоговорителите помагат за размесването на дрождите. Така на микроорганизмите не им се налага да изразходват собствената си енергия, за да се хранят със захар. Вместо това дрождите я съхраняват и влияят върху виното по други начини.

Източник: www.divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

35 оригинални етикети за вино, С какви храни и ястия да поднесем Розе, Филип Харманджиев: биодинамичното земеделие е свобода и селянин, това звучи гордо!, Schalkenbosch Edenhof - Pinotage 2015, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Започна обратното броене до DiVino.Taste 2016, Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат, Градът на виното обединява агробизнеса и хранително-вкусовата индустрия, NEW WINES OF ANCIENT THRACE ще покаже своите еликсири на изложенията ПроВайн Шанхай от 7 до 9 ноември и Hong Kong International Wine & Spirits Fair от 10 до 12 ноември 2016, Винарска изба Рупел, Августиада 2016 награди, Как да си изберем Розе! Наръчник за стиловете розово вино., Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, Панорамни снимки на винарски изби от цял свят, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, С какви храни и ястия да поднесем Совиньон блан, Тера Тангра Органик 2013 / Terra Tangra Organic 2013, Търсенето на свежи и плодови вина засяга пазара на бъчви, Времената, в които България се гордееше със своето вино, Защо чашата има значение, Готвим бъдещето с GastronomiX 2017, Българската Санта Сара вече си има своя винарна, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" марки, 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство в България, Вкусът на българското вино преди и сега – какво се промени?, Вино и стил - еп.9, „ФУДТЕХ 2017“: МЕСТНИТЕ ХРАНИ СА НОВОТО ГУРМЕ, И замириса на..., България не си пада особено по виното, показва изследване, Bergule Viognier 2012 - Villa Melnik, Дегустация: златното шардоне на България, ВИЖТЕ СПЕЧЕЛИЛИТЕ И НАГРАДЕНИ ВИНА ОТ КОНКУРСИТЕ НА WINE FEST BURGAS 2015, Chardonnay barrigue Santa Maria 2013, Коя ще бъде напитката на 2017 година ?, 5 типа мъже, 5 сорта вино, на които те приличат

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове