Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Музиката променя аромата и плътността на виното

Музиката променя аромата и плътността на виното

СПОДЕЛИПроизводител от Германия, който пуска класическа музика на виното в процеса на ферментация, твърди, че резултатът е напитка с по-голяма плътност и по-наситен аромат, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В продължение на един час всеки ден по време на 10-седмичния процес на ферментация виното на Кристиан Буц от Хохщад "слуша" класическа музика - от Приспивна песен на Брамс до Кармен на Бизе. Резултатите говорят сами - 25 доброволци, дегустирали вина със затворени очи, са предпочели ферментиралото под звуците на класическа музика. "Търсенето на музикално вино е голямо и то бързо се разпродава", казва производителят. Идеята да използва музика в процеса на ферментация на виното е базирана върху научни изследвания, според които звуковите вълни предизвикват промени във вегетативната нервна система и имунната система на човешкото тяло. "Ако честотите на звука влияят върху човешкото здраве, защо да не действат и върху виното?", се запитал 40-годишният Кристиан Буц.

Звуковата система, която винопроизводителят използва, е разработена от музиканта и здравен терапевт Дирк Колберг. Други винопроизводители в района вече са последвали примера на своя колега. Местна учени дори са направили проучване. Изследователите не са открили аналитични или сензорни доказателства за влиянието на звука върху виното. Те обаче са установили, че винените дрожди са много по-активни в началото на ферментационния процес, ако са стимулирани от звукови вълни. Причината не е научно обяснена, но някои винопроизводители смятат, че звуковите вълни от високоговорителите помагат за размесването на дрождите. Така на микроорганизмите не им се налага да изразходват собствената си енергия, за да се хранят със захар. Вместо това дрождите я съхраняват и влияят върху виното по други начини.

Източник: www.divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи, България ще бъде домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство, Divino magazine - брой 6, За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко, Едно фино, моля!, Винарски изби се превръщат в туристически атракции, Звукът на виното, Riverside Chardonnay 2015 -Manastira Winery, Сотерн – Меката на френските десертни вина, НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Най-добрите български вина на Бургаския фестивал на виното, Има два вида жени, Пловдив ще бъде домакин на 8 то издание на DWCC 2015 през октомври 2015!, Световни винени експерти идват в София за Балканския винен конкурс и фестивал, За втора поредна година конкурс за наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, От шегата до фестивала - #ВарнаWINEkend 2017, Българското вино – дар от тракийските богове, Вино и стил - еп.3, Electo Selection Cabernet Sauvignon 2012 Вила Любимец, Young § Crazy 2014 - Вила Мелник, Десертни червени сортове, Изповедта на Мишел Ролан, Дефиле на младото вино 2016, Мавруд 2008 "Винарска изба Брестовица", Шест български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2017, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" марки, Произходът има значение, Discover.Vino - Другата Европа, Градът на виното обединява агробизнеса и хранително-вкусовата индустрия, Винарска изба Рупел, Коя ще бъде напитката на 2017 година ?, Няколко интересни и неочаквано добри комбинации с червено вино, Enigma Experience 2010 Винарска изба Малката звезда, AplauZ Chardonnay 2013 - Villa Melnik, 4 Season winter 2013 Villa Yustina

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове