Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Музиката променя аромата и плътността на виното

Музиката променя аромата и плътността на виното

СПОДЕЛИПроизводител от Германия, който пуска класическа музика на виното в процеса на ферментация, твърди, че резултатът е напитка с по-голяма плътност и по-наситен аромат, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В продължение на един час всеки ден по време на 10-седмичния процес на ферментация виното на Кристиан Буц от Хохщад "слуша" класическа музика - от Приспивна песен на Брамс до Кармен на Бизе. Резултатите говорят сами - 25 доброволци, дегустирали вина със затворени очи, са предпочели ферментиралото под звуците на класическа музика. "Търсенето на музикално вино е голямо и то бързо се разпродава", казва производителят. Идеята да използва музика в процеса на ферментация на виното е базирана върху научни изследвания, според които звуковите вълни предизвикват промени във вегетативната нервна система и имунната система на човешкото тяло. "Ако честотите на звука влияят върху човешкото здраве, защо да не действат и върху виното?", се запитал 40-годишният Кристиан Буц.

Звуковата система, която винопроизводителят използва, е разработена от музиканта и здравен терапевт Дирк Колберг. Други винопроизводители в района вече са последвали примера на своя колега. Местна учени дори са направили проучване. Изследователите не са открили аналитични или сензорни доказателства за влиянието на звука върху виното. Те обаче са установили, че винените дрожди са много по-активни в началото на ферментационния процес, ако са стимулирани от звукови вълни. Причината не е научно обяснена, но някои винопроизводители смятат, че звуковите вълни от високоговорителите помагат за размесването на дрождите. Така на микроорганизмите не им се налага да изразходват собствената си енергия, за да се хранят със захар. Вместо това дрождите я съхраняват и влияят върху виното по други начини.

Източник: www.divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

DiVino.Taste отново събира българското вино под един покрив !, По-сухо? По-леко? Как да избера вино по мой вкус?, Продукти на Винарска изба Марян, С какви храни и ястия да поднесем Розе, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, Защо французите получават рядко инфаркт?, НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015, Пекин става световна столица на виното през 2018 г., Orange wine 2015 - Villa Melnik, Енолог на годината 2015, Bergule – Chardonney & Viognier 2012, Вили Гълабова - за българското вино, културата на виното и домакинството на Пловдив през 2016 на CMB., Брад Пит показа лозята си във Франция, Защо точно шардоне?, Riverside - Mavrud & Cabernet Sauvignon 2013 - Manastira Winery, Продукти на "Вила Юстина", Рекорден брой изложители във ВИНАРИЯ 2015, Етикет при поднасянето и консумация на бяло вино, Със силно международно участие започна конкурсът за Винария 2014, С какво вино е подходящо да готвим, Сира в бутилката, Вино и стил - еп.10, 15 чуждестранни експерти в журито на "Винария 2015", Enigma "Experience" 2009 - ВИ Малката Звезда, Особености на консумацията на алкохол по света, Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, Потребителите ги превръщаме в свои фенове, коментират победителите във „Винария 2017“, Вино и стил - еп.4, Villa Santa Maria, Divino magazine - Брой 4, Тера Тангра Органик 2013 / Terra Tangra Organic 2013, Балканският международен винен конкурс издаде каталог с отличените изби, Виното като любовник, Discover.Vino World представя: вината от Италия и Франция на българския пазар, Ванилена сол - нов роман от издателство Гурме

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове