Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018

Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018

Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018 - winebg.info

Пътуващият Spirits Selection by Concours Mondial избра България за домакин на следващия си международен конкурс

София-Ла Серена, 25 август 2017 г. Пловдив ще стане световна столица на високоалкохолните напитки през 2018 г. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles избра „Града на тепетата“ за домакин на своeто 18-то международно издание. То ще се проведе от 21 до 23 август 2018 г., с подкрепата на Министерството на икономиката и на община Пловдив. Това обявиха от Spirits Selection by Concours Mondial вчера на пресконференция в Ла Серена, Чили.

Специален филм за Пловдив като град-домакин беше прожектиран по повод домакинството. Заместник-кметът на община Пловдив г-н Александър Държиков, Главният експерт в отдел „Развитие и международно сътрудничество“ на общината г-н Пламен Панов и г-н Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“ дадоха в Чили галавечеря с български напитки. Трима международни експерти по смесване на алкохол направиха коктейли с българска ракия, а гостите гласуваха за своя фаворит. Коктейлите бяха с отличените със златни медали от Spirits Selection през 2016г. напитки на „Карабунар“, „СИС Индустрийс“ и „Черноморско злато“.

“За втори път Concours Mondial избира България за домакин”, сподели Меглена Михова от „Пробежекс“ – представителят на Конкурса за страната ни. “През 2016 г. бяхме домакин на „Световното по вино“. Организаторите бяха впечатлени от мотивацията на българите да направят събитие с международна значимост“, допълни тя. “През 2019 г. Пловдив е европейска столица на културата”, добави Тиери Хайнс, Директор на Spirits Selection. “Международното жури ще открие не само вашето богато историческо и културно наследство, но и качествени високоалкохолни напитки.“
България участва в Spirits Selection за първи път през 2015 г. През 2016г. седем от 18-те български мостри получават медал от Spirits Selection, което е успеваемост от близо 40%. Четири златни медала за страната ни „отиват“ при произведените тук бренди, водка и джин.

Според доклад на Световната здравна организация за 2016 г. България е на 8-мо място по консумация на високоалкохолни напитки в Стария свят[1] (13.6 литра на глава на населението за година). През 2015г.[2] в страната ни са регистрирани 79 производители на високоалкохолни напитки, като най-много са производителите на ракия, водка и джин. През 2015г. най-много у нас са се консумирали водка, ракия, уиски и мастика[3]. Ракията е на трето място по продажби след виното и водката, като най-предпочитана е гроздовата.

Ракията (от 40% до 80% алкохолно съдържание) се смята за национална напитка на България. Най-старите археологически находки в България на съдове за производство на ракия са от IX век; промишленото й производство започва през XVIII век. Освен от грозде, в България ракия може да се прави от круши, дюли, смокини, череши, кайсия, праскова и дори рози. Когато едно дете се ражда, българите заравяли бутилка ракия, произведена през същата година, за да я отворят години по-късно, за сватбата.

Тазгодишното издание на Spirits Selection се провежда в Ла Серена, Чили, от 22 до 24 август 2017 г. 66 съдии от 22 страни в света оценяват 1140 високоалкохолни напитки. В надпреварата участват 54 страни-производители от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Най-много мостри са подадени от Франция, Китай, Тайван, Италия и Бразилия. България участва с 16 мостри: ракия, водка, бренди, ром, уиски и ликьор, като най-много са мострите за ракия. Медалите ще станат известни в началото на м. септември т.г.

Spirits Selection by Concours Mondial е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на наградените напитки. Представителят на Конкурса за България е „Пробежекс“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Старозагорка популяризира наше вино в кътче, защитено от ЮНЕСКО, Какво ще опитате на WiFo, Deja Vu 2015 - Minkov Brothers, Alexandra Estate, Легендите за чукането с чаши, Mundus Vini даде 14 медала на български вина на лятната дегустационна сесия, Дъб и вино – неповторима комбинация, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, DiVino.Taste 2017 представя прочути винарски региони, Всички френски вина съдържат пестициди, Как да се ориентираме на винения пазар, Колекция шампанско Armand de Briganc Dynastie за $500 000, „Винени маршрути“ 2015 вече на пазара, Как старее виното, Alexandra Estate - Merlot 2013, Essence - Marselan & Merlot 2011 Винарна "Малката Звезда", Вино и стил - еп.2, 4 Seasons Summer Gewurztraminer - 2015 Villa Yustina, Chardonnay barrigue Santa Maria 2013, Времената, в които България се гордееше със своето вино, Българското вино: по-малко, по-добро, по-скъпо, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Панорамни снимки на винарски изби от цял свят, Вино - цени и рекорди, Дървена бутилка пресъздава отлежаването в барик, Божоле нуво - 2016, Разпознавате ли хубавото вино, Вино според характера, Траминерите на България, DiVino.Taste 2016 показва, че виното е за всички !, Панорамни снимки на винарски изби от цял свят, DiVino Guide Българските вина 2016 е в помощ на всеки любител на виното, Craft Beer Taste събира микропивовари и вносители на крафт бири!, Divino magazine - брой 6, Лятно предложение: две български розета от мавруд!

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове