Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018

Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018

Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018 - winebg.info

Пътуващият Spirits Selection by Concours Mondial избра България за домакин на следващия си международен конкурс

София-Ла Серена, 25 август 2017 г. Пловдив ще стане световна столица на високоалкохолните напитки през 2018 г. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles избра „Града на тепетата“ за домакин на своeто 18-то международно издание. То ще се проведе от 21 до 23 август 2018 г., с подкрепата на Министерството на икономиката и на община Пловдив. Това обявиха от Spirits Selection by Concours Mondial вчера на пресконференция в Ла Серена, Чили.

Специален филм за Пловдив като град-домакин беше прожектиран по повод домакинството. Заместник-кметът на община Пловдив г-н Александър Държиков, Главният експерт в отдел „Развитие и международно сътрудничество“ на общината г-н Пламен Панов и г-н Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“ дадоха в Чили галавечеря с български напитки. Трима международни експерти по смесване на алкохол направиха коктейли с българска ракия, а гостите гласуваха за своя фаворит. Коктейлите бяха с отличените със златни медали от Spirits Selection през 2016г. напитки на „Карабунар“, „СИС Индустрийс“ и „Черноморско злато“.

“За втори път Concours Mondial избира България за домакин”, сподели Меглена Михова от „Пробежекс“ – представителят на Конкурса за страната ни. “През 2016 г. бяхме домакин на „Световното по вино“. Организаторите бяха впечатлени от мотивацията на българите да направят събитие с международна значимост“, допълни тя. “През 2019 г. Пловдив е европейска столица на културата”, добави Тиери Хайнс, Директор на Spirits Selection. “Международното жури ще открие не само вашето богато историческо и културно наследство, но и качествени високоалкохолни напитки.“
България участва в Spirits Selection за първи път през 2015 г. През 2016г. седем от 18-те български мостри получават медал от Spirits Selection, което е успеваемост от близо 40%. Четири златни медала за страната ни „отиват“ при произведените тук бренди, водка и джин.

Според доклад на Световната здравна организация за 2016 г. България е на 8-мо място по консумация на високоалкохолни напитки в Стария свят[1] (13.6 литра на глава на населението за година). През 2015г.[2] в страната ни са регистрирани 79 производители на високоалкохолни напитки, като най-много са производителите на ракия, водка и джин. През 2015г. най-много у нас са се консумирали водка, ракия, уиски и мастика[3]. Ракията е на трето място по продажби след виното и водката, като най-предпочитана е гроздовата.

Ракията (от 40% до 80% алкохолно съдържание) се смята за национална напитка на България. Най-старите археологически находки в България на съдове за производство на ракия са от IX век; промишленото й производство започва през XVIII век. Освен от грозде, в България ракия може да се прави от круши, дюли, смокини, череши, кайсия, праскова и дори рози. Когато едно дете се ражда, българите заравяли бутилка ракия, произведена през същата година, за да я отворят години по-късно, за сватбата.

Тазгодишното издание на Spirits Selection се провежда в Ла Серена, Чили, от 22 до 24 август 2017 г. 66 съдии от 22 страни в света оценяват 1140 високоалкохолни напитки. В надпреварата участват 54 страни-производители от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Най-много мостри са подадени от Франция, Китай, Тайван, Италия и Бразилия. България участва с 16 мостри: ракия, водка, бренди, ром, уиски и ликьор, като най-много са мострите за ракия. Медалите ще станат известни в началото на м. септември т.г.

Spirits Selection by Concours Mondial е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на наградените напитки. Представителят на Конкурса за България е „Пробежекс“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Виното сваля килограми и освобождава от стреса, Виното - характеристика и особености, Отличниците на „Винария 2016“ представят България на световен конкурс, 120 души се включиха в лиричен конкурс на община Асеновград, Кои са най-големите митове и истини за виното?, 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Вино за вегетарианци…Хмм!?, Иво Върбанов: Малките, занаятчийски изби, са част от организма “Българско Вино”, Как да се насладим на истинското вино, Изба Румелия спечели Гранд Трофея на BIWC 2017, Топ 10 на най – скъпите вина в света, Шест български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2017, Българските сортове и регионалният характер на вината по време на DiVino.Taste 2017, Melnik 55 - Rupel Winery 2015, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015, Cabernet Sauvignon 2015 - Spiritus Sanctus, Правят град на виното, Ранна мелнишка лоза, AplauZ Chardonnay 2013 - Villa Melnik, Tamianka - 2016 Rupel Winery, Виното се оказва опасно за зъбния емайл, Вино и красота на Августиада 2016, Винарска изба „Едоардо Миролио“ спечели приза „Изба на годината“ на ВИНАРИЯ 2015, Костадинка Рахова-Димитрова стана Енолог на България за 2017, Вино с марката Шалкенбош, Rose Wine Expo 2016 - Информация в аванс !, Наградиха победителите от два световни конкурса: Concours Mondial и Spirits Selection 2017, Валядолид става световна столица на виното за 3 дни, Търсенето на свежи и плодови вина засяга пазара на бъчви, Как да си гледате на… вино?, Звукът на виното, Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“, Как да съхраним своето вино?, Вкусът на българското вино преди и сега – какво се промени?

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове