Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018

Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018

Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018 - winebg.info

Пътуващият Spirits Selection by Concours Mondial избра България за домакин на следващия си международен конкурс

София-Ла Серена, 25 август 2017 г. Пловдив ще стане световна столица на високоалкохолните напитки през 2018 г. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles избра „Града на тепетата“ за домакин на своeто 18-то международно издание. То ще се проведе от 21 до 23 август 2018 г., с подкрепата на Министерството на икономиката и на община Пловдив. Това обявиха от Spirits Selection by Concours Mondial вчера на пресконференция в Ла Серена, Чили.

Специален филм за Пловдив като град-домакин беше прожектиран по повод домакинството. Заместник-кметът на община Пловдив г-н Александър Държиков, Главният експерт в отдел „Развитие и международно сътрудничество“ на общината г-н Пламен Панов и г-н Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“ дадоха в Чили галавечеря с български напитки. Трима международни експерти по смесване на алкохол направиха коктейли с българска ракия, а гостите гласуваха за своя фаворит. Коктейлите бяха с отличените със златни медали от Spirits Selection през 2016г. напитки на „Карабунар“, „СИС Индустрийс“ и „Черноморско злато“.

“За втори път Concours Mondial избира България за домакин”, сподели Меглена Михова от „Пробежекс“ – представителят на Конкурса за страната ни. “През 2016 г. бяхме домакин на „Световното по вино“. Организаторите бяха впечатлени от мотивацията на българите да направят събитие с международна значимост“, допълни тя. “През 2019 г. Пловдив е европейска столица на културата”, добави Тиери Хайнс, Директор на Spirits Selection. “Международното жури ще открие не само вашето богато историческо и културно наследство, но и качествени високоалкохолни напитки.“
България участва в Spirits Selection за първи път през 2015 г. През 2016г. седем от 18-те български мостри получават медал от Spirits Selection, което е успеваемост от близо 40%. Четири златни медала за страната ни „отиват“ при произведените тук бренди, водка и джин.

Според доклад на Световната здравна организация за 2016 г. България е на 8-мо място по консумация на високоалкохолни напитки в Стария свят[1] (13.6 литра на глава на населението за година). През 2015г.[2] в страната ни са регистрирани 79 производители на високоалкохолни напитки, като най-много са производителите на ракия, водка и джин. През 2015г. най-много у нас са се консумирали водка, ракия, уиски и мастика[3]. Ракията е на трето място по продажби след виното и водката, като най-предпочитана е гроздовата.

Ракията (от 40% до 80% алкохолно съдържание) се смята за национална напитка на България. Най-старите археологически находки в България на съдове за производство на ракия са от IX век; промишленото й производство започва през XVIII век. Освен от грозде, в България ракия може да се прави от круши, дюли, смокини, череши, кайсия, праскова и дори рози. Когато едно дете се ражда, българите заравяли бутилка ракия, произведена през същата година, за да я отворят години по-късно, за сватбата.

Тазгодишното издание на Spirits Selection се провежда в Ла Серена, Чили, от 22 до 24 август 2017 г. 66 съдии от 22 страни в света оценяват 1140 високоалкохолни напитки. В надпреварата участват 54 страни-производители от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Най-много мостри са подадени от Франция, Китай, Тайван, Италия и Бразилия. България участва с 16 мостри: ракия, водка, бренди, ром, уиски и ликьор, като най-много са мострите за ракия. Медалите ще станат известни в началото на м. септември т.г.

Spirits Selection by Concours Mondial е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на наградените напитки. Представителят на Конкурса за България е „Пробежекс“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Syrah 2014 - Villa Bassarea, Syrah 2013 - Gulbanis Wine, Добра година за винопроизводителите, Divino magazine - брой 2, Ранна мелнишка лоза, Винен оптимизъм на Балканите, NEW WINES OF ANCIENT THRACE ще покаже своите еликсири на изложенията ПроВайн Шанхай от 7 до 9 ноември и Hong Kong International Wine & Spirits Fair от 10 до 12 ноември 2016, Summer.Taste Просеко & Зехтин - празнувайте лятото!, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, Какво издава виното за характера на човека ?, Как да се насладим на истинското вино, Хит в Дубай: Безалкохолно вино с 24-каратово злато, Divino magazine - брой 2, Две винарски изби си поделиха голямата награда – Златен Трофей на Балканския международен винен конкурс 2015, 100 литра мерло ще се лее на Дионисиевото шествие за „Винария“, Riverside 2015 - Manastira Winery, Сомелиер на годината 2018, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Сира в бутилката, Пловдив ще бъде домакин на 8 то издание на DWCC 2015 през октомври 2015!, Канадец прави вино от домати, Винарския бранш на България се събирана форум в Обзор, Discover.Vino World 2018 представя: огромното разнообразие от розови и пенливи вина!, DiVino.Taste 2017 представя прочути винарски региони, Wine Folly нова книга от издатеслство Гурме, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, 10 смешни наименования на марки вино, Акценти в програмата на DiVino.Taste 2014: вината от северното поречие на Рона, На Трапезата на Wine & Food Society, Как да се лекуваме с вино, Summer.Taste ПРОСЕКО И ЗЕХТИН – лятно, ароматно и вдъхновяващо, Шест български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2017, Галина Нифору ден преди Августиада 2015, Midalidare ROCK in the wine valley, Агнешко: с розе или червено?

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове