Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Изповедта на Мишел Ролан

Изповедта на Мишел Ролан

СПОДЕЛИОсем години след появата си в документалния филм Mondovino (в не особено положителна светлина) един от най-прочутите винени консултанти в света, Мишел Ролан се завръща с автобиографична книга. Със сигурност, споделенето от него в Michel Rolland, le gourou du vin (Мишел Ролан, гуруто на виното) ще предизвика противоречиви отзиви, каквито всъщност винаги е имало около личността му.

Интересното в тази книга е, че Мишел Ролан споделя пред широката публика много любопитни неща за самия него, за лозарите и винари, които консултира и за злите езици, които не престават да критикуват успеха му. С богат и изпълнен с цитати изказ "летящият уайнмейкър", подпомогнат от съавторка, разкрива изминатия досега път. Най-убедителен се оказва той в главите на книгата, където "вещерът" говори за критиците си. Може би на мнозина няма да се хареса фактът, че Мишел Ролан отделя твърде много място за уреждане на сметки.

Безспорен факт е обаче, че вече 30 години Ролан доминира консултантската дейност в света на виното не само във Франция, но и по целия свят. В момента той е консултант на над 200 изби от цял свят, сред които и българската Кастра Рубра. Именно той е първият, който усеща изключителното качество на реколта 1982 в Бордо и значението на терморегулацията при винификацията. През 90-те години на ХХ век той стои в основата на големия напредък препоръчвайки зелената резитба за подпомагане на узряването, както и използването на нови барици.

Във филма Mondovino обаче той е представен като "униформизатор" на вкуса на виното, заедно с приятеля си и най-влиятелен винен критик - Робърт Паркър. Именно на последния и на Джонатан Носитер, автор на Mondovino, са посветени две от петте глави в книгата. За Паркър, Мишел Ролан казва, че е променил световния винен пейзаж благодарение на "подхода към дегустацията, какъвто никой преди него не е имал. Той, казва Ролан, стига до идеята за система на оценяване, която въпреки критиките е единствената работеща". Що се отнася до Джонатан Носитер, "посланието му беше лошо", отбелязва Ролан.

"Въпреки критиките към мен", споделя още прочутият винен консултант, "Mondovino имаше обратен ефект и много хора ми засвидетелстваха симпатия".

Източник: www.divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Класирането на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2014, Посетители превзеха Винария 2017, Събират мостри на български ракии за престижен световен конкурс, Какво е съдържанието на виното?, DiVino.Taste 2013, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, Как да се ориентираме на винения пазар, Брой 16 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Предлагат на търг уникална колекция с вина на Domaine de la Romanee-Conti, Компоненти на дегустацията I: Окото, Учени препоръчаха червено вино за диабетици, За виното – с любов ...и още нещо, Contour Rose 2014 - Изба Карабунар, Chardonnay 2015 - Spiritus Sanctus, Тероар - еп.2, Aureos merlot 2009 reserve Винарна Свищов, Продукти на Винарна Свищов, Как да съчетаваме пица и вино, Световни дипломати и политици от Европейския парламент дегустират български вина в Брюксел, В Израел ще пресъздадат виното на Исус, Оранжево вино - същност, производство и консумация, Пазителят на вълшебните качества на бутилираното вино, Колибри Розе 2012 - ВИ Манастира, Розето и модата, Bergule - Розе Мелник 55 2012 Вила Мелник, В предаването "За виното и хората" на 02.06.2013, Пътят към по-добро здраве – чаша червено вино, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: Енигма, Motif - Melnik 55 2014 - Via Verde, Вино и кафе на Андреа Бочели за първи път на „Вкусове от Италия 2018“, Wine & Food Festival - за шеста поредна година, Пет български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2016, Sense of Tears Dimyat 2013 - Maryan Winery, Vinoar - Пийте за здраве !, 25 начина за повторно използване на старите бъчви

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове