Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

Местните български сортове вино трябва да бъдат презентирани по света. На това мнение са чуждестранните лектори от Франция и Гърция, които участваха в дегустациите на Международния конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки на „Винария 2017“.
Френският дегустатор Пол Демелнер представи сортовото разнообразие в Европа и работата на на неправителствената организация „Wine Mosaic“, чийто член е от 3 години. Тя е създадена през 2013 г. и се занимава с проучването на местни сортове вина от Европа и тяхното опазване. Причината за създаването й е фактът, че стандартизацията на винените сортове грозде представлява заплаха за разнообразието им, тъй като около 30 винени сорта преобладават в около 70% от производството на Дионисиевата напитка в света. „Wine Mosaic“ представя 84 сорта от цяла Европа, като идеята е да се разкрие произхода и разнообразието им. На изложението „Winesud“ в Монпелие, Франция са били представили вина от 6 държави – Франция, Ливан, Турция, Испания, Португалия и Италия. Предстои представянето им в Лондон, Будапеща, а през следващата година в САЩ и Канада.
Според Пол Демелнер, който е член на международното жури на „Винария 2017“ българските сортове Мавруд и Мискет са много добри, но трябва да се популяризират на световните пазари.

Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

От своя страна гръцкият енолог Константинос Бакасиетас презентира потенциалът на гръцките и балкански сортове и начинът на тяхното откриване и разпознаване. Той разказа как почти загубени сортове, ги намират в малки стопанства, селектират ги и ги изследват, за да установят дали са известни на енологията. След като открият изчезващи сортове, работят за развитие на клоновата им селекция.

Съпътстващата програма на „Винария“ и утре, когато италианският енолог Барбара Скот ще представи метода Ghill-out като алтернатива на студената стабилизация. Тя е маркетингов директор на „Enartis“, която предлага съпътстващи материали за винарската промишленост и прилага цялостна система за качество, гарантираща чисти продукти в съответствие с новите тенденции в сектора. Лекцията й ще се проведе от 11 часа на 24.02.2017 г. в 10-та палата. По същото време магистърът по енология и винен маркетинг Николета Дикова ще проведе майсторски клас „Винификация в амфора“. в конферентната зала на 11-а палата, като лекцията й е резервирана само за технолози и винени професионалисти.

Посетителите на „Винария 2017“ ще имат възможността да присъстват на дегустацията на висококачествен белгийски шоколад с различни български вина „Шоколад и вино“. Тя ще се проведе за първи път в рамките на изложението, като идеята е да се демонстрират възможностите за съчетаване на сладките изкушения с Дионисиевата напитка. Атрактивната проява „Тръпката на сладко тайнство и омайно вълшебство“ ще се проведе на 24 февруари 2017 г. от 13 часа в дегустационната зала на 11-а палата на панаирния комплекс в Пловдив.

Организатори на събитията в програмата по повод 25-та годишнина от създаване на международната специализирана изложба за лозарство и винарство „Винария“ са Националната лозаро-винарска камара и Съюзът на енолозите в България, като се осъществяват с подкрепата на Международен панаир Пловдив.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Излезе брой 10 на DiVino Magazine!, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Защо да хапваме грозде, Продукти Spirits Sanctus - Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира,, За пети път София ще се превърне в Балканска столица на виното V юбилейно издание на БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС И ФЕСТИВАЛ 2016, 25 произведения от коркови тапи, На Трапезата на Wine & Food Society, Винените курсове на Midalidare Rock in the wine valley, Най-добрите български вина на Бургаския фестивал на виното, За сиренето и виното, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА – една история с вкус Варна, 21 – 23 април 2017, На Трапезата на Wine & Food Society, Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба, Какво е съдържанието на виното?, Александра Естейт Розе 2013 Мурведър и Гренаш, За втора поредна година връчваме наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Джулайфест 2017 в Бургас - представя български вина и интересни винени маршрути, Вино с марката Шалкенбош, Започна събирането на мостри за „световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, 50 винарски изби в надпревара за приза „Златен ритон“, Зелено вино, Вкусът на българското вино преди и сега – какво се промени?, Сомелиер на годината 2016 стана младият Илиян Петракиев, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015, Кулинарно кино с гурме вечери, Riverside Chardonnay 2015 -Manastira Winery, Жените които пият две чаши вино на ден имат по-добър секс отколкото тези които не пият, Стартира Международно винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“ 2016, Как да се избавим от излишните килограми, Фестивал утвърждава Варна като гурме дестинация, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Насладете се на живота с новата книга на Gourmet Publishing, Как да съхраним своето вино?, Вино и стил - еп.5, Винарски изби се превръщат в туристически атракции

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове