Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

Местните български сортове вино трябва да бъдат презентирани по света. На това мнение са чуждестранните лектори от Франция и Гърция, които участваха в дегустациите на Международния конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки на „Винария 2017“.
Френският дегустатор Пол Демелнер представи сортовото разнообразие в Европа и работата на на неправителствената организация „Wine Mosaic“, чийто член е от 3 години. Тя е създадена през 2013 г. и се занимава с проучването на местни сортове вина от Европа и тяхното опазване. Причината за създаването й е фактът, че стандартизацията на винените сортове грозде представлява заплаха за разнообразието им, тъй като около 30 винени сорта преобладават в около 70% от производството на Дионисиевата напитка в света. „Wine Mosaic“ представя 84 сорта от цяла Европа, като идеята е да се разкрие произхода и разнообразието им. На изложението „Winesud“ в Монпелие, Франция са били представили вина от 6 държави – Франция, Ливан, Турция, Испания, Португалия и Италия. Предстои представянето им в Лондон, Будапеща, а през следващата година в САЩ и Канада.
Според Пол Демелнер, който е член на международното жури на „Винария 2017“ българските сортове Мавруд и Мискет са много добри, но трябва да се популяризират на световните пазари.

Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

От своя страна гръцкият енолог Константинос Бакасиетас презентира потенциалът на гръцките и балкански сортове и начинът на тяхното откриване и разпознаване. Той разказа как почти загубени сортове, ги намират в малки стопанства, селектират ги и ги изследват, за да установят дали са известни на енологията. След като открият изчезващи сортове, работят за развитие на клоновата им селекция.

Съпътстващата програма на „Винария“ и утре, когато италианският енолог Барбара Скот ще представи метода Ghill-out като алтернатива на студената стабилизация. Тя е маркетингов директор на „Enartis“, която предлага съпътстващи материали за винарската промишленост и прилага цялостна система за качество, гарантираща чисти продукти в съответствие с новите тенденции в сектора. Лекцията й ще се проведе от 11 часа на 24.02.2017 г. в 10-та палата. По същото време магистърът по енология и винен маркетинг Николета Дикова ще проведе майсторски клас „Винификация в амфора“. в конферентната зала на 11-а палата, като лекцията й е резервирана само за технолози и винени професионалисти.

Посетителите на „Винария 2017“ ще имат възможността да присъстват на дегустацията на висококачествен белгийски шоколад с различни български вина „Шоколад и вино“. Тя ще се проведе за първи път в рамките на изложението, като идеята е да се демонстрират възможностите за съчетаване на сладките изкушения с Дионисиевата напитка. Атрактивната проява „Тръпката на сладко тайнство и омайно вълшебство“ ще се проведе на 24 февруари 2017 г. от 13 часа в дегустационната зала на 11-а палата на панаирния комплекс в Пловдив.

Организатори на събитията в програмата по повод 25-та годишнина от създаване на международната специализирана изложба за лозарство и винарство „Винария“ са Националната лозаро-винарска камара и Съюзът на енолозите в България, като се осъществяват с подкрепата на Международен панаир Пловдив.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Гръцката изба Сигалас от остров Санторини грабна Гранд Трофея на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс ( BIWC ) 2016, Фондю и вино, 5 магазинa за вино които ще ви изумят, Всичко, което трябва да знаете за розето, 37 отличени вина от България на Concours Mondial de Bruxelles, Илая - мавруд Резерва 2012 Винарска изба "Манастира", Виното "Кианти" е прочуто от 300 години, първото контролирано наименование, Едно фино, моля!, Създадоха първото в света вино, ароматизирано с кола, Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti, На Трапезата на Wine & Food Society, Домейн Менада, Винен оптимизъм на Балканите, Salty Hills 2012 - Black Sea Gold / Солените хълмове 2012 - Черноморско злато, Над 200 претенденти се борят за наградите на изложбата „Винария“, Живко Енчев - Виното рано или късно се превръща в начин на живот..., С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles, Discover.Vino представя специалните вина!, Готвим бъдещето с GastronomiX 2016 9-11 ноември, София, Интер Експо Център, СИХРЕ, Sense of Tears Dimyat 2013 - Maryan Winery, ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ 6 - 7 май 2017, Discover.Vino представя вината на Бордо и Долината на Рона !, Как да си изберем Розе! Наръчник за стиловете розово вино., 15 начина да държим чаша за вино. Кой е правилният?, 25 начина за повторно използване на старите бъчви, Над 4000 души посетиха третото издание на форума за българско вино DiVino.Taste!, Discover.Vino - Другата Европа, Вили Гълабова - за българското вино, културата на виното и домакинството на Пловдив през 2016 на CMB., Винарска изба Марян, AplauZ Viognier Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Как да убием 10 милиона болестотворни бактерии за половин час!, Балканският международен винен конкурс издаде каталог с отличените изби, 1 милион евро за колекция редки вина, Уникален софтуер, гарантиращ ръст на продажбите за първи път на ВИНАРИЯ 2018, Цените на виното по света

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове