Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

Местните български сортове вино трябва да бъдат презентирани по света. На това мнение са чуждестранните лектори от Франция и Гърция, които участваха в дегустациите на Международния конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки на „Винария 2017“.
Френският дегустатор Пол Демелнер представи сортовото разнообразие в Европа и работата на на неправителствената организация „Wine Mosaic“, чийто член е от 3 години. Тя е създадена през 2013 г. и се занимава с проучването на местни сортове вина от Европа и тяхното опазване. Причината за създаването й е фактът, че стандартизацията на винените сортове грозде представлява заплаха за разнообразието им, тъй като около 30 винени сорта преобладават в около 70% от производството на Дионисиевата напитка в света. „Wine Mosaic“ представя 84 сорта от цяла Европа, като идеята е да се разкрие произхода и разнообразието им. На изложението „Winesud“ в Монпелие, Франция са били представили вина от 6 държави – Франция, Ливан, Турция, Испания, Португалия и Италия. Предстои представянето им в Лондон, Будапеща, а през следващата година в САЩ и Канада.
Според Пол Демелнер, който е член на международното жури на „Винария 2017“ българските сортове Мавруд и Мискет са много добри, но трябва да се популяризират на световните пазари.

Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

От своя страна гръцкият енолог Константинос Бакасиетас презентира потенциалът на гръцките и балкански сортове и начинът на тяхното откриване и разпознаване. Той разказа как почти загубени сортове, ги намират в малки стопанства, селектират ги и ги изследват, за да установят дали са известни на енологията. След като открият изчезващи сортове, работят за развитие на клоновата им селекция.

Съпътстващата програма на „Винария“ и утре, когато италианският енолог Барбара Скот ще представи метода Ghill-out като алтернатива на студената стабилизация. Тя е маркетингов директор на „Enartis“, която предлага съпътстващи материали за винарската промишленост и прилага цялостна система за качество, гарантираща чисти продукти в съответствие с новите тенденции в сектора. Лекцията й ще се проведе от 11 часа на 24.02.2017 г. в 10-та палата. По същото време магистърът по енология и винен маркетинг Николета Дикова ще проведе майсторски клас „Винификация в амфора“. в конферентната зала на 11-а палата, като лекцията й е резервирана само за технолози и винени професионалисти.

Посетителите на „Винария 2017“ ще имат възможността да присъстват на дегустацията на висококачествен белгийски шоколад с различни български вина „Шоколад и вино“. Тя ще се проведе за първи път в рамките на изложението, като идеята е да се демонстрират възможностите за съчетаване на сладките изкушения с Дионисиевата напитка. Атрактивната проява „Тръпката на сладко тайнство и омайно вълшебство“ ще се проведе на 24 февруари 2017 г. от 13 часа в дегустационната зала на 11-а палата на панаирния комплекс в Пловдив.

Организатори на събитията в програмата по повод 25-та годишнина от създаване на международната специализирана изложба за лозарство и винарство „Винария“ са Националната лозаро-винарска камара и Съюзът на енолозите в България, като се осъществяват с подкрепата на Международен панаир Пловдив.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Как да разберем “Натуралните вина”, ГРАДЪТ НА ВИНОТО СЕ РАЗРАСТВА И ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ФЕНОВЕ, Франция стана световен шампион на сляпа дегустация на вино, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Как да сервираме и консумираме бяло вино?, Фондю и вино, За пръв път на български език световният бестселър „Може и без хайвер“ на Йоханес Марио Зимел от издателство Gourmet Publishing, Продукти Винарска изба Манастира, Топ 10 на джаджите за любители на вино, Виното сваля килограми и освобождава от стреса, Как изглеждат българските вина шест години по-късно?, 25 начина за повторно използване на старите бъчви, Виното се оказва опасно за зъбния емайл, Търсете брой 18 на DiVino Magazine!, Spancha Melnik 55 Rupel Winery 2016, Виното не вреди на бременността, Mavrud Reserve 2012 - Villa Melnik, Новият бр. 76 на сп. Меню е вече на пазара, България не си пада особено по виното, показва изследване, Red Cuvee 2013 - Villa Yustina, София ще се превърне в Балканска столица на виното на 28-29 май 2016, Произходът има значение, Ден на виното на река Дунав, Вино, секс и още нещо ..., Terra Tangra Winery, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Wines of The Ages 2017 - Пловдив, NEW WINES OF ANCIENT THRACE ще покаже своите еликсири на изложенията ПроВайн Шанхай от 7 до 9 ноември и Hong Kong International Wine & Spirits Fair от 10 до 12 ноември 2016, Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti, Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 63 години, Viognier 2014 - Spiritus Sanctus, Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?, Времената, в които България се гордееше със своето вино, Приятели и посланици на българското виното в Лондон, Излезе брой 7 на DiVino Magazine!

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове