Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

Местните български сортове вино трябва да бъдат презентирани по света. На това мнение са чуждестранните лектори от Франция и Гърция, които участваха в дегустациите на Международния конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки на „Винария 2017“.
Френският дегустатор Пол Демелнер представи сортовото разнообразие в Европа и работата на на неправителствената организация „Wine Mosaic“, чийто член е от 3 години. Тя е създадена през 2013 г. и се занимава с проучването на местни сортове вина от Европа и тяхното опазване. Причината за създаването й е фактът, че стандартизацията на винените сортове грозде представлява заплаха за разнообразието им, тъй като около 30 винени сорта преобладават в около 70% от производството на Дионисиевата напитка в света. „Wine Mosaic“ представя 84 сорта от цяла Европа, като идеята е да се разкрие произхода и разнообразието им. На изложението „Winesud“ в Монпелие, Франция са били представили вина от 6 държави – Франция, Ливан, Турция, Испания, Португалия и Италия. Предстои представянето им в Лондон, Будапеща, а през следващата година в САЩ и Канада.
Според Пол Демелнер, който е член на международното жури на „Винария 2017“ българските сортове Мавруд и Мискет са много добри, но трябва да се популяризират на световните пазари.

Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

От своя страна гръцкият енолог Константинос Бакасиетас презентира потенциалът на гръцките и балкански сортове и начинът на тяхното откриване и разпознаване. Той разказа как почти загубени сортове, ги намират в малки стопанства, селектират ги и ги изследват, за да установят дали са известни на енологията. След като открият изчезващи сортове, работят за развитие на клоновата им селекция.

Съпътстващата програма на „Винария“ и утре, когато италианският енолог Барбара Скот ще представи метода Ghill-out като алтернатива на студената стабилизация. Тя е маркетингов директор на „Enartis“, която предлага съпътстващи материали за винарската промишленост и прилага цялостна система за качество, гарантираща чисти продукти в съответствие с новите тенденции в сектора. Лекцията й ще се проведе от 11 часа на 24.02.2017 г. в 10-та палата. По същото време магистърът по енология и винен маркетинг Николета Дикова ще проведе майсторски клас „Винификация в амфора“. в конферентната зала на 11-а палата, като лекцията й е резервирана само за технолози и винени професионалисти.

Посетителите на „Винария 2017“ ще имат възможността да присъстват на дегустацията на висококачествен белгийски шоколад с различни български вина „Шоколад и вино“. Тя ще се проведе за първи път в рамките на изложението, като идеята е да се демонстрират възможностите за съчетаване на сладките изкушения с Дионисиевата напитка. Атрактивната проява „Тръпката на сладко тайнство и омайно вълшебство“ ще се проведе на 24 февруари 2017 г. от 13 часа в дегустационната зала на 11-а палата на панаирния комплекс в Пловдив.

Организатори на събитията в програмата по повод 25-та годишнина от създаване на международната специализирана изложба за лозарство и винарство „Винария“ са Националната лозаро-винарска камара и Съюзът на енолозите в България, като се осъществяват с подкрепата на Международен панаир Пловдив.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Rose Wine Expo 2015 през погледа на Анна Дундакова, Cabernet Franc 2013 - Gulbanis Wine, Музеят на виното, Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България, Филип Харманджиев: биодинамичното земеделие е свобода и селянин, това звучи гордо!, DiVino.Taste 2013 Програма, Най-популярните червени вина, Какво да направим с неизпитото вино?, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, Класирането на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2014, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" серии, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив става по-мащабен, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, Enigma Experience 2010 - Malkata Zvezda, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, Yamantiev’s Viognier Single Vineyard 2012, Angel - Syrah & Merlot 2014 - Angel's Estate, Villa Santa Maria, Търсете най-новото издание на DiVino Guide Българските вина!, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА гр. Варна 2015, Американска рок легенда – фен на българското вино, Бутилките от вино в двора и градината, AplauZ Chardonnay Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Blanc Cuvee 2012 Villa Yustina / Вила Юстина, По-малко от ден остава до началото на DiVino.Taste 2013, Essence - Marselan & Merlot 2011 Винарна "Малката Звезда", Winebox Portfolio Tasting – майсторски класове и лекции, Български тероари, AplauZ Viognier 2013 - Villa Melnik, За Дефилето на младото вино и някои мисли за реколта 2014, Кои са най-големите митове и истини за виното?, Виното сваля килограми и освобождава от стреса, Discover.Vino представя вината на Бордо и Долината на Рона !, Беса Валей

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове