Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

Местните български сортове вино трябва да бъдат презентирани по света. На това мнение са чуждестранните лектори от Франция и Гърция, които участваха в дегустациите на Международния конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки на „Винария 2017“.
Френският дегустатор Пол Демелнер представи сортовото разнообразие в Европа и работата на на неправителствената организация „Wine Mosaic“, чийто член е от 3 години. Тя е създадена през 2013 г. и се занимава с проучването на местни сортове вина от Европа и тяхното опазване. Причината за създаването й е фактът, че стандартизацията на винените сортове грозде представлява заплаха за разнообразието им, тъй като около 30 винени сорта преобладават в около 70% от производството на Дионисиевата напитка в света. „Wine Mosaic“ представя 84 сорта от цяла Европа, като идеята е да се разкрие произхода и разнообразието им. На изложението „Winesud“ в Монпелие, Франция са били представили вина от 6 държави – Франция, Ливан, Турция, Испания, Португалия и Италия. Предстои представянето им в Лондон, Будапеща, а през следващата година в САЩ и Канада.
Според Пол Демелнер, който е член на международното жури на „Винария 2017“ българските сортове Мавруд и Мискет са много добри, но трябва да се популяризират на световните пазари.

Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017

От своя страна гръцкият енолог Константинос Бакасиетас презентира потенциалът на гръцките и балкански сортове и начинът на тяхното откриване и разпознаване. Той разказа как почти загубени сортове, ги намират в малки стопанства, селектират ги и ги изследват, за да установят дали са известни на енологията. След като открият изчезващи сортове, работят за развитие на клоновата им селекция.

Съпътстващата програма на „Винария“ и утре, когато италианският енолог Барбара Скот ще представи метода Ghill-out като алтернатива на студената стабилизация. Тя е маркетингов директор на „Enartis“, която предлага съпътстващи материали за винарската промишленост и прилага цялостна система за качество, гарантираща чисти продукти в съответствие с новите тенденции в сектора. Лекцията й ще се проведе от 11 часа на 24.02.2017 г. в 10-та палата. По същото време магистърът по енология и винен маркетинг Николета Дикова ще проведе майсторски клас „Винификация в амфора“. в конферентната зала на 11-а палата, като лекцията й е резервирана само за технолози и винени професионалисти.

Посетителите на „Винария 2017“ ще имат възможността да присъстват на дегустацията на висококачествен белгийски шоколад с различни български вина „Шоколад и вино“. Тя ще се проведе за първи път в рамките на изложението, като идеята е да се демонстрират възможностите за съчетаване на сладките изкушения с Дионисиевата напитка. Атрактивната проява „Тръпката на сладко тайнство и омайно вълшебство“ ще се проведе на 24 февруари 2017 г. от 13 часа в дегустационната зала на 11-а палата на панаирния комплекс в Пловдив.

Организатори на събитията в програмата по повод 25-та годишнина от създаване на международната специализирана изложба за лозарство и винарство „Винария“ са Националната лозаро-винарска камара и Съюзът на енолозите в България, като се осъществяват с подкрепата на Международен панаир Пловдив.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

VINOAR - Organic Aronia, Оцетът на милиардера от Бенджамин Уолъс, Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Въведение в сомелиерството с Йордан Кирилчев и Благой Кузмански, ДИРЕКТОРЪТ НА CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES ТОМА КОСТЕНОБЪЛ ЩЕ ВРЪЧИ ЛИЧНО НАГРАДИТЕ НА 18 БЪЛГАРСКИ ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛИ, Августиада 2016 награди, Сомелиер на годината 2018, Брюксел, Хага и Рим дегустират българските вина с медали от „Световното по вино” 2016, Колко добре действа на тялото ви греяното вино, Bononia Estate - Rose Ooh La La 2015, Каталог на българското вино 2013, Bergule - Розе Мелник 55 2012 Вила Мелник, Blanc Cuvee на Вила Юстина със злато от Канада, По-малко от ден остава до началото на DiVino.Taste 2013, Rose - Bratya Daskalovi 2015, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, Защо чашата има значение, Villa Bassarea Chardonnay 2015, Кино и вино на "София филм фест", Legio I Sauvignon Blanc 2015 - Svishtov Winery, WiFo е първият форум за вино и храна, Уникален софтуер, гарантиращ ръст на продажбите за първи път на ВИНАРИЯ 2018, WiFo е първият форум за вино и храна, AplauZ - Rose 2013 Villa Melnik, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Riverside - Mavrud & Cabernet Sauvignon 2013 - Manastira Winery, Ethno Chardonnay 2010, Кои са най-големите митове и истини за виното?, Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, Terra Tangra Algara Merlot & Syrah 2012, Ivan Alexander Grand Cuvee Single Vineyard 2011 Maryan Winery, Филип Харманджиев: биодинамичното земеделие е свобода и селянин, това звучи гордо!, Разрешено ли е виното по време на пости ?, Пресконференция - шести Балкански винен фестивал 2017, Angel's Estate Rose 2016

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове