Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Ден на виното и любовта 14 февруари

Ден на виното и любовта 14 февруари

Ден на виното и любовта 14 февруари

На 14 февруари отбелязваме два празника, които съчетават в себе си виното и любовта. Днес е ден на всички лозари или известен още като Трифон Зарезан, в чест на свети Трифон. Градинарите, соколарите и кръчмарите също празнуват този хубав български празник (по григорианския календар).

На Трифон Зарезан във всяка къща трябва да се омеси пресен хляб, да се свари кокошка, която по традиция домакинята пълни с ориз или булгур. Кокошката се препича на саджак след сваряване, след което се слага в нова торба заедно с питата и бъклица с вино. Торбата се дава на мъжете, които отиват рано на лозето. Там те се прекръстват и зарязват по три пръчки от лозето. След което отново се прекръстват и поливат лозите с вино, за да се ражда грозде, от което се прави ароматната напитка. Мъжете избират цар на лозето, който носи венец от лозови пръчки и се черпят за здраве и плодородие.

По-късно царят на лозето и неговата свита минават от дом на дом и поздравяват домакините, които трябва да им дадат да отпият бяло или червено вино. „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!", отговаря царят на благословията с „Амин".

Вторият празник, който най-вече се празнува от по-младите, е Свети Валентин или Ден на влюбените. Това е католически празник, но през последните години все повече българи го отбелязват и по този начин показват любовта си към своята половинка. Традицията на 14 февруари датира от векове.

Още древните римляни са празнували Деня на влюбените. Те отправяли молитви към богинята на брака и майчинството Юнона. Тогава вярвали, че момичетата, които си търсят партньор в живота, трябва да напишат писмо и да го хвърлят в дълбока кутия. Поверието гласяло, че техният съпруг ще успее да го извади.

Ден на виното и любовта 14 февруари


Свети Валентин се е празнувал и в древна Гърция. Тогава гърците са организирали масово правене на любов в чест на богинята на любовта Афродита.Т огава много мъже и жени срещали своята любов.

В Западна Европа все повече празнуват празника на любовта. Там стартирали с писането на любовни послания на хартия или така наречените валентинки. По-късно става традиция на 14 февруари мъжете да подаряват цветя на жените, бонбони, любовни послания или серенади.

В Деня на влюбените улиците на страната са изпълнени с балони във формата на сърце, червените рози са най-купуваните цветя, а двойките имат повод за поредната романтична вечер, в която да отпразнуват любовта си.

Не ни е нужен само Св. Валентин, за да показваме любовта към половинката си или да си намерим такава. Всеки решава дали да празнува Трифон Зарезан или Деня на влюбените, много българи обаче твърдят, че съчетаването на двата е най-добрият избор за деня. Довечера проверете дали е вярно.

Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Излезе брой 11 на DiVino Magazine, Три аржентински вина от малбек, Бяло вино и риба?, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" марки, Винарска изба “Манастира”, „Ожених се за веганка“ от Фаусто Брици, новата книга на издателство Gourmet Publishing, На Трапезата на Wine & Food Society, Компоненти на дегустацията I: Окото, Craft Spirits Taste – ЧИСТ ЗРЯЛ МАЛЦ, БЪЛГАРИЯ Е В ТОП 10 НА ВИНЕНИТЕ ДЕСТИНАЦИИ В СВЕТА, Стартира Международно винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“ 2016, Discover.Vino - Другата Европа, К7 Каберне Совиньон 2013 - Балар / K7 Cabernet Sauvignon 2013 Balar, Топ 10 дестинации за винен туризъм, ВИЖТЕ СПЕЧЕЛИЛИТЕ И НАГРАДЕНИ ВИНА ОТ КОНКУРСИТЕ НА WINE FEST BURGAS 2015, Цените на виното по света, AplauZ Syrah 2010 - Villa Melnik, 24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017, Етикети за вино / Wine labels, Натюрморт за начинаещи дегустатори, Новите вина на Вила Мелник за 2016, Marselan 2015 - Rupel Winery, Debut Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Via Verde, Китай е на първо място в света по консумация на червено вино, Августиада 2017, Българските сортове са акцент в програмата на Divino.Taste, Джейми Гууд: “Тук сме, за да разкажем историята”, Rose 2014 - Santa Maria, Живко Енчев - Виното рано или късно се превръща в начин на живот..., Вино и стил - еп.7, 50 повода да празнуваме българското вино, Дегустация на испански вина от по-слабо познати области, Местно време, БНТ2 Благоевград - 10 юли 2013, Bononia Estate - Rose Ooh La La 2015

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове