Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Ден на виното и любовта 14 февруари

Ден на виното и любовта 14 февруари

Ден на виното и любовта 14 февруари

На 14 февруари отбелязваме два празника, които съчетават в себе си виното и любовта. Днес е ден на всички лозари или известен още като Трифон Зарезан, в чест на свети Трифон. Градинарите, соколарите и кръчмарите също празнуват този хубав български празник (по григорианския календар).

На Трифон Зарезан във всяка къща трябва да се омеси пресен хляб, да се свари кокошка, която по традиция домакинята пълни с ориз или булгур. Кокошката се препича на саджак след сваряване, след което се слага в нова торба заедно с питата и бъклица с вино. Торбата се дава на мъжете, които отиват рано на лозето. Там те се прекръстват и зарязват по три пръчки от лозето. След което отново се прекръстват и поливат лозите с вино, за да се ражда грозде, от което се прави ароматната напитка. Мъжете избират цар на лозето, който носи венец от лозови пръчки и се черпят за здраве и плодородие.

По-късно царят на лозето и неговата свита минават от дом на дом и поздравяват домакините, които трябва да им дадат да отпият бяло или червено вино. „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!", отговаря царят на благословията с „Амин".

Вторият празник, който най-вече се празнува от по-младите, е Свети Валентин или Ден на влюбените. Това е католически празник, но през последните години все повече българи го отбелязват и по този начин показват любовта си към своята половинка. Традицията на 14 февруари датира от векове.

Още древните римляни са празнували Деня на влюбените. Те отправяли молитви към богинята на брака и майчинството Юнона. Тогава вярвали, че момичетата, които си търсят партньор в живота, трябва да напишат писмо и да го хвърлят в дълбока кутия. Поверието гласяло, че техният съпруг ще успее да го извади.

Ден на виното и любовта 14 февруари


Свети Валентин се е празнувал и в древна Гърция. Тогава гърците са организирали масово правене на любов в чест на богинята на любовта Афродита.Т огава много мъже и жени срещали своята любов.

В Западна Европа все повече празнуват празника на любовта. Там стартирали с писането на любовни послания на хартия или така наречените валентинки. По-късно става традиция на 14 февруари мъжете да подаряват цветя на жените, бонбони, любовни послания или серенади.

В Деня на влюбените улиците на страната са изпълнени с балони във формата на сърце, червените рози са най-купуваните цветя, а двойките имат повод за поредната романтична вечер, в която да отпразнуват любовта си.

Не ни е нужен само Св. Валентин, за да показваме любовта към половинката си или да си намерим такава. Всеки решава дали да празнува Трифон Зарезан или Деня на влюбените, много българи обаче твърдят, че съчетаването на двата е най-добрият избор за деня. Довечера проверете дали е вярно.

Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Новите вина на Вила Мелник за 2016, 4 Seasons Summer Gewurztraminer - 2015 Villa Yustina, Колекционерите на вино се насочват към портото, Вкусът на българското вино преди и сега – какво се промени?, Пино Гриджо - с много лица, Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”, Кулинарно кино с гурме вечери, Джейми Гууд: “Тук сме, за да разкажем историята”, ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ 6 - 7 май 2017, Розе от България и от Прованс, „ФУДТЕХ 2017“: МЕСТНИТЕ ХРАНИ СА НОВОТО ГУРМЕ, Merlot - Rupel Winery 2015, Лятно предложение: две български вина от мискет!, За пръв път в България бе представен Маутай, китайската национална напитка, Santa Maria - Cabernet Sauvignon & Petit Verdot & Merlot 2012, Cabernet Franc 2013 - Spiritus Sanctus, Защо точно шардоне?, Divino magazine - брой 3, Августиада 2017, Топ 10 на джаджите за любители на вино, Агнешко: с розе или червено?, Sees Rose 2016 - Midalidare Estate, Колибри Розе 2012 - ВИ Манастира, Чаши за вино, Винарска изба "Ямантиев", 4 признака, че сме алергични към вино, ПОСЕТЕТЕ V-ТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015, Продукти на "Домейн Менада" серия Дамена, Пет грешни мита за българското вино, Серия SPANCHA 2016 - Rupel Winery, Готвим бъдещето с GastronomiX 2016 9-11 ноември, София, Интер Експо Център, СИХРЕ, Enigma Experience 2010 Винарска изба Малката звезда, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, Vestibule Wine Ambassador

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове