Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Ден на виното и любовта 14 февруари

Ден на виното и любовта 14 февруари

Ден на виното и любовта 14 февруари

На 14 февруари отбелязваме два празника, които съчетават в себе си виното и любовта. Днес е ден на всички лозари или известен още като Трифон Зарезан, в чест на свети Трифон. Градинарите, соколарите и кръчмарите също празнуват този хубав български празник (по григорианския календар).

На Трифон Зарезан във всяка къща трябва да се омеси пресен хляб, да се свари кокошка, която по традиция домакинята пълни с ориз или булгур. Кокошката се препича на саджак след сваряване, след което се слага в нова торба заедно с питата и бъклица с вино. Торбата се дава на мъжете, които отиват рано на лозето. Там те се прекръстват и зарязват по три пръчки от лозето. След което отново се прекръстват и поливат лозите с вино, за да се ражда грозде, от което се прави ароматната напитка. Мъжете избират цар на лозето, който носи венец от лозови пръчки и се черпят за здраве и плодородие.

По-късно царят на лозето и неговата свита минават от дом на дом и поздравяват домакините, които трябва да им дадат да отпият бяло или червено вино. „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!", отговаря царят на благословията с „Амин".

Вторият празник, който най-вече се празнува от по-младите, е Свети Валентин или Ден на влюбените. Това е католически празник, но през последните години все повече българи го отбелязват и по този начин показват любовта си към своята половинка. Традицията на 14 февруари датира от векове.

Още древните римляни са празнували Деня на влюбените. Те отправяли молитви към богинята на брака и майчинството Юнона. Тогава вярвали, че момичетата, които си търсят партньор в живота, трябва да напишат писмо и да го хвърлят в дълбока кутия. Поверието гласяло, че техният съпруг ще успее да го извади.

Ден на виното и любовта 14 февруари


Свети Валентин се е празнувал и в древна Гърция. Тогава гърците са организирали масово правене на любов в чест на богинята на любовта Афродита.Т огава много мъже и жени срещали своята любов.

В Западна Европа все повече празнуват празника на любовта. Там стартирали с писането на любовни послания на хартия или така наречените валентинки. По-късно става традиция на 14 февруари мъжете да подаряват цветя на жените, бонбони, любовни послания или серенади.

В Деня на влюбените улиците на страната са изпълнени с балони във формата на сърце, червените рози са най-купуваните цветя, а двойките имат повод за поредната романтична вечер, в която да отпразнуват любовта си.

Не ни е нужен само Св. Валентин, за да показваме любовта към половинката си или да си намерим такава. Всеки решава дали да празнува Трифон Зарезан или Деня на влюбените, много българи обаче твърдят, че съчетаването на двата е най-добрият избор за деня. Довечера проверете дали е вярно.

Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Artistique 2015 - Menada Winery, Разпознавате ли хубавото вино, “Дефиле на младото вино” 2017, Rose Angelica 2016 - Chateau Copsa, Фестивал утвърждава Варна като гурме дестинация, Истинското вино - ловец на свободни радикали!, Какво издава виното за характера на човека ?, Melnik 55 - 2016 - Orbelia Winery, Кино Гурме & Домейн Бойар предлагат неустоима комбинация от качествени филми и специално вино, Най-популярните бели вина, Над 4000 души посетиха третото издание на форума за българско вино DiVino.Taste!, 15 любопитни факта за виното, WINEPROFILE 2017 - Фестивал на Виното, Villa Santa Maria, Градът на виното обединява агробизнеса и хранително-вкусовата индустрия, Шестия Балкански винен конкурс и фестивал 2017 стартира с много силна програма, Пазителят на вълшебните качества на бутилираното вино, Винен оптимизъм на Балканите, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Villa Melnik, Вино, Храна и Туризъм 2017, Тера Тангра Органик 2013 / Terra Tangra Organic 2013, Александра Естейт Розе 2013 Мурведър и Гренаш, Кино и вино – Международен София филм фест 2015, Four Friends Rose - 2013, Изба Румелия спечели Гранд Трофея на BIWC 2017, DIVINO Guide Българските вина 2013 е вече на пазара, Contenplations Rose 2016 - Katarzyna Estate, Orange wine 2015 - Villa Melnik, Арт салон Любов и вино 2016 от 28 януари, Sees Rose 2016 - Midalidare Estate, Оцетът на милиардера от Бенджамин Уолъс, AplauZ - Merlot & Syrah Reserve 2011 Villa Melnik, Младото вино отново на Дефиле в Пловдив, Коя ще бъде напитката на 2017 година ?

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове