Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Сотерн – Меката на френските десертни вина

Сотерн – Меката на френските десертни вина

СПОДЕЛИЗдравейте,момичета! Днес ви предлагаме да започнем седмицата с изключително елегантните вина на Сотерн, Меката на френските десертни вина.
Апелацията Sauternes, в юго-западна Франция, се намира на 60 километра южно от град Бордо. Тя е посветена на производството на най-висококачествени сладки и сочни десертни вина.
Там се намира и митичното Chateau d ‘Yquem, чийто вина са радвали небцата, както на руските царе, така и на много японски кралски династии. В днешно време шатото е собственост на френския гигант LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) и се менажира от François Lurton, име – икона в световната винена индустрия.И така, да се върнем към региона, дал на света едни от най-вълнуващите десертни вина. Според строгите закони на апелацията, при производството на вина Sauternes могат да се използват само четири сортове грозде: Семийон, Совиньон Блан, Мускадел и Совиньон Гри. Семийонът доминира, тъй като е най-податлив на благородното гниене (Botrytis Cinerea). Именно това е тайната на прочутите десертни вина от Сотерн, скъпи дами!В сухата есен по време на гроздобера гъбата Botritis Cinerea се развива и полепва по гроздовите зърна и благоприятства за изпаряването на водата, при което се увеличава захарното съдържание. Така гроздето концентрира вкусовете си и е готово да попадне под майсторските ръце на винарите от Бордо, за да се превърне в златист еликсир!Совиньон Бланът, използван в купажа добавя свежи и ароматни нотки, докато Мускаделът и Совиньон Гри се използват в минимални количества за по-голяма комплексност, по преценка на енолога на даденото имение.

Най- известните вина от Сотерн са изключително скъпи като производство и има защо.
На първо място, квалифицирани берачи на грозде, специално обучени да различават благородното гниене по гроздовите зърна трябва да направят необходимите неколкократни преминавания в търсене на правилните чепки, засегнати от Botrytis, една трудоемка и сложна задача.
На второ място, вината от Сотерн обикновено ферментират и отлежават в скъпи бъчви от първокласен френски дъб за 18 - 36 месеца, като това струва време и пари на всяко имение в Сотерн.
Има и друг значителен риск, а именно оставянето на гроздето по-дълго на лозята по време на гроздобера. Разрушителните мраз, дъжд и сиво гниене (нежелателна плесен) са основните заплахи в този момент и гаранция за развитие на Botrytis по всички зърна няма. Случвало се е дадена реколта от тези прочути вина да се произведе буквално за минути, поради малкото количество подходящо набрано грозде!Най-впечатляващите вина Сотерн имат интензивен златист цвят - по-тъмен, отколкото повечето други десертни вина. Тъй като те отлежават в бутилката, течността се превръща в еликсир с топъл кехлибарен цвят. Ароматите показват забележителна свежест, сложност и баланс, с цветисти и плодови нотки на ананас и пъпеш, създаващи впечатляващ букет. Отпивайки от тези грандиозни вина, небцата ни ще бъдат погалени от мощен и плътен вкус на мед, карамел, дюля, които в съчетание с отличната киселинност придават изключителна завършеност и пълнота на вкуса.За тези вина най-подходящ избор биха били сладко-кисели или сладко-солени ястия, както и десерти. Добре се комбинират и с патешко с портокали или смокини, както и с ''Фоа Гра'', прочутия гъши дроб, еталон за региона на Бордо. Подходящи са сини сирена като Рокфор, шоколадови, кафени и плодови десерти. Температурата, при която трябва да бъдат поднасяни е 8-12 градуса, а отлежаването в бутилка ще повлияе изключително благоприятно на вкуса им.

Наздраве, скъпи дами! Сладка седмица!

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Craft Spirits Taste – ЧИСТ ЗРЯЛ МАЛЦ, Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017 - с кауза против рака на гърдата, Класирането на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2014, За пръв път на български език световният бестселър „Може и без хайвер“ на Йоханес Марио Зимел от издателство Gourmet Publishing, Червено вино и бели зъби... Възможно ли е?!, IMAGE Reserva Red 2014 - Villa Bassarea, DIVINO Guide Българските вина 2013 е вече на пазара, „Ожених се за веганка“ от Фаусто Брици, новата книга на издателство Gourmet Publishing, Три аржентински вина от малбек, Pure Pink Rose 2016 - Domaine Boyar, Пет български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2016, К7 Каберне Совиньон 2013 - Балар / K7 Cabernet Sauvignon 2013 Balar, Rose - Cabernet Sauvignon 2015 - TOHUN Winery, Вила Юстина – отличие в бутилка, LEGIO I Sauvignon Blanc 2014 - Винарна Свищов, Лятно предложение: две български розета от мавруд!, 4 Season winter 2013 Villa Yustina, 120 души се включиха в лиричен конкурс на община Асеновград, 5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация, Едно фино, моля!, За виното – с любов ...и още нещо, Излезе новото издание на „Дегустацията, или как да опознаем виното“, Винарска изба Шато Бургозоне спечели наградата на exporter.bg „Златната изба на България“ за 2016 г., GastronomiX 2016, Среща с Георги Николов Сомелиер номер 1 за 2015 г., Винарския бранш на България се събирана форум в Обзор, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 - Майсторски клас на тема "Совиньон блан", Лятото продължава: две розета от широка мелнишка лоза, Фестивал „Дефиле на младото вино” - предистория, Над 360 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2017, Революционно: ще отваряме коркова тапа без тирбушон!, Soli Rose 2016 - Edoardo Miroglio, Ванилена сол - нов роман от издателство Гурме, Търсенето на свежи и плодови вина засяга пазара на бъчви, Колекционирането на вино като инвестиция

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове