Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Сотерн – Меката на френските десертни вина

Сотерн – Меката на френските десертни вина

СПОДЕЛИЗдравейте,момичета! Днес ви предлагаме да започнем седмицата с изключително елегантните вина на Сотерн, Меката на френските десертни вина.
Апелацията Sauternes, в юго-западна Франция, се намира на 60 километра южно от град Бордо. Тя е посветена на производството на най-висококачествени сладки и сочни десертни вина.
Там се намира и митичното Chateau d ‘Yquem, чийто вина са радвали небцата, както на руските царе, така и на много японски кралски династии. В днешно време шатото е собственост на френския гигант LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) и се менажира от François Lurton, име – икона в световната винена индустрия.И така, да се върнем към региона, дал на света едни от най-вълнуващите десертни вина. Според строгите закони на апелацията, при производството на вина Sauternes могат да се използват само четири сортове грозде: Семийон, Совиньон Блан, Мускадел и Совиньон Гри. Семийонът доминира, тъй като е най-податлив на благородното гниене (Botrytis Cinerea). Именно това е тайната на прочутите десертни вина от Сотерн, скъпи дами!В сухата есен по време на гроздобера гъбата Botritis Cinerea се развива и полепва по гроздовите зърна и благоприятства за изпаряването на водата, при което се увеличава захарното съдържание. Така гроздето концентрира вкусовете си и е готово да попадне под майсторските ръце на винарите от Бордо, за да се превърне в златист еликсир!Совиньон Бланът, използван в купажа добавя свежи и ароматни нотки, докато Мускаделът и Совиньон Гри се използват в минимални количества за по-голяма комплексност, по преценка на енолога на даденото имение.

Най- известните вина от Сотерн са изключително скъпи като производство и има защо.
На първо място, квалифицирани берачи на грозде, специално обучени да различават благородното гниене по гроздовите зърна трябва да направят необходимите неколкократни преминавания в търсене на правилните чепки, засегнати от Botrytis, една трудоемка и сложна задача.
На второ място, вината от Сотерн обикновено ферментират и отлежават в скъпи бъчви от първокласен френски дъб за 18 - 36 месеца, като това струва време и пари на всяко имение в Сотерн.
Има и друг значителен риск, а именно оставянето на гроздето по-дълго на лозята по време на гроздобера. Разрушителните мраз, дъжд и сиво гниене (нежелателна плесен) са основните заплахи в този момент и гаранция за развитие на Botrytis по всички зърна няма. Случвало се е дадена реколта от тези прочути вина да се произведе буквално за минути, поради малкото количество подходящо набрано грозде!Най-впечатляващите вина Сотерн имат интензивен златист цвят - по-тъмен, отколкото повечето други десертни вина. Тъй като те отлежават в бутилката, течността се превръща в еликсир с топъл кехлибарен цвят. Ароматите показват забележителна свежест, сложност и баланс, с цветисти и плодови нотки на ананас и пъпеш, създаващи впечатляващ букет. Отпивайки от тези грандиозни вина, небцата ни ще бъдат погалени от мощен и плътен вкус на мед, карамел, дюля, които в съчетание с отличната киселинност придават изключителна завършеност и пълнота на вкуса.За тези вина най-подходящ избор биха били сладко-кисели или сладко-солени ястия, както и десерти. Добре се комбинират и с патешко с портокали или смокини, както и с ''Фоа Гра'', прочутия гъши дроб, еталон за региона на Бордо. Подходящи са сини сирена като Рокфор, шоколадови, кафени и плодови десерти. Температурата, при която трябва да бъдат поднасяни е 8-12 градуса, а отлежаването в бутилка ще повлияе изключително благоприятно на вкуса им.

Наздраве, скъпи дами! Сладка седмица!

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Вино според характера, Пластмасовите бутилки – предимства и недостатъци, Какво е Малолактичната ферментация ?, Бяло вино и риба?, Domaine Bessa Valley с нова визуална идентичност, вдъхновена от Панагюрското съкровище, За втора поредна година връчваме наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, 1 милион евро за колекция редки вина, ВИЖТЕ СПЕЧЕЛИЛИТЕ И НАГРАДЕНИ ВИНА ОТ КОНКУРСИТЕ НА WINE FEST BURGAS 2015, 10 смешни наименования на марки вино, Джулайфест 2017 в Бургас - представя български вина и интересни винени маршрути, Какво е съдържанието на виното?, Бял коняк и екзотични напитки сред изненадите на Международната изложба „Винария 2018“, Дефиле на младото вино 2014 - Програма и участници, Rose Angelica 2016 - Chateau Copsa, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, Посетители на Августиада 2013 получиха награди, Седемте най-често допускани грешки при избора на вино, Видове винени сноби и как да се справяме с тях, За сиренето и виното, Дефиле на младото вино 2016, Пет рецепти с червено вино, Розето и модата, Tamianka - 2016 Rupel Winery, Всичко, което трябва да знаете за розето, Международни дегустации „Наградени вина и високоалкохолни напитки“ Винария 2015, Levent Riesling 2015 - Rousse Winery, Merlot 2013 - Dives Winery, Enigma Experience 2010 - Malkata Zvezda, Gorchivka - Cabernet Sauvignon 2011 - Винарна Свищов, Christie's продава колекция от вина на Джоел Малин, Виното като ритуал и религия, Винарски изби се превръщат в туристически атракции, Майсторски клас с Алекс Гийсен, Giesen Wines, Панорамни снимки на винарски изби от цял свят

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове