Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Божоле нуво - 2016

Божоле нуво - 2016

Снимка winebg.info

Божоле нуво е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия.

Това е младо вино, което се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на ноември. По цял свят този ден се е превърнал в очакван празник на божолето, с фразата, която го ознаменува «Le Beaujolais Nouveau est arrivé!» (на френски: «Новото божоле пристигна!»).

Производство

Виното се характеризира с розово-виолетов оттенък и силно изразен плодов вкус. Поднася се леко охладено (около 13°C). Това е леко младо вино, произведено за незабавна консумация без отлежаване, тъй като с годините качеството му не се подобрява. Ежегодно се произвеждат около 45 милиона литра от него, което е близо половината от всичкото произведено бургундско вино. Над 50% от виното се изнася, като най-големите пазари са Германия и Япония, следвани от САЩ.

Всяка година в първите секунди на третия четвъртък от месеца милиони бутилки от виното, което току-що е станало, се отварят по всички краища на света. Тази година датата е 17 ноември.

Снимка winebg.info

История

Началото на традицията за честване на новото "Божоле" е поставена през 1970 г., през 80-те години виното превзема Европа и Северна Америка, а през 90-те не му устоява и Азия. Първата дата за влизане в продажба на новото "Божоле" е била 15 декември, после е променена на 15 ноември, а от 1985 г. е узаконена това да е винаги на третия четвъртък от ноември.

С розово-виолетовия си оттенък, с финия си аромат на виолетки, ябълки или боровинки и свежия си вкус младото вино от района Божоле притежава качество, което в родината му се нарича gouleyant - може да се пие на големи, спокойни глътки. И е сред най-сговорчивите вина за съчетаване с храна. Отличава с уникален аромат и вкус и дава това леко, плодово, но запомнящо се вино.

Областта Божоле се радва на над 22 000 ха лозя по гранитните хълмове на юг от Макон в Южна Бургундия. През ноември районът се превръща за няколко дни в сърцето на винарския свят. Такова светкавично струпване на винолюбители и професионалисти на едно място е мечта на всеки винар, но само Божоле го предизвиква.

Днес

Да бъдеш първият, който предлага от новата реколта Божоле, се е превърнало в престижно състезание. В тази надпревара търговци и ресторантьори го транспортират с мотори, камиони, хеликоптери, дори балони и рикши, за да достигне навреме крайната дестинация. Само допреди няколко седмици това вино е тежало по лозята във вид на чепки грозде. Но след експедитивен гроздобер, бърза ферментация и моментално бутилиране, то е в уреченото време, по местата, където го очакват.

Божоле Нуво се ражда като местно явление в баровете, кафенетата и бистрата на едноименна област и близкия Лион. Всяка есен то пристига с фанфари и се разлива по кани, напълвани направо от бъчвата. Това е семпло вино, направено да се изпие бързо, докато по-качествените вина на областта бавно отлежават и подобряват вкуса и аромата си.

В България имаме наш фестивал на младото вино "ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО" Пловдив, който всяка година се провежда през месец ноември ! Тази година датите са 25, 26 и 27 ноември. На фестивала може да опитате много млади вина от Български изби които по нищо не отстъпват на прочутото Божоле !

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Сотерн – Меката на френските десертни вина, Summer.Taste Просеко & Зехтин - празнувайте лятото!, Melnik 55 - Libera Estate 2015, Красотата на френското вино, Monogram Cabernet Sauvignon 2009 Villa Yustina, Bergule - Розе Мелник 55 2012 Вила Мелник, Как да се лекуваме с вино, ГРАДЪТ НА ВИНОТО СЕ РАЗРАСТВА И ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ФЕНОВЕ, “Yes Chef“ - „Една от великите кулинарни истории на нашето време.“, Какво да направим с неизпитото вино?, Виното помага и на бъбреците, Голямата пролетна дегустация - SPRING WINE TASTING, Ако сънуваш вино, 50 повода да празнуваме българското вино, Записването за участие в състезанието за титлата "Сомелиер на годината" приключи !, Топ 10 дестинации за винен туризъм, Седми рожден ден на БАСВ в стил Roaring Twenties, Излезе брой 7 на DiVino Magazine!, Как да си изберем Розе! Наръчник за стиловете розово вино., Времената, в които България се гордееше със своето вино, Santa Maria - Cabernet Sauvignon & Petit Verdot & Merlot 2012, ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015 ПРОГРАМА, Red Cuvee 2015 - Four Friends, Gulbanis Wine - Syrah 2011, Santa Maria - Cabernet Sauvignon & Petit Verdot & Merlot 2012, Розе Свети Илия 2009, Discover.Vino Южна Америка – 08 октомври 2015, 1 милион евро за колекция редки вина, RUSALIi новата серия вина на Rupel Winery, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, Защо точно шардоне?, Енолог на годината е Тихомир Трифонов от Винарска изба Варна!, Колекция шампанско Armand de Briganc Dynastie за $500 000, Rose - Cabernet Sauvignon 2015 - TOHUN Winery, Коя ще бъде напитката на 2017 година ?

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове