Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Божоле нуво - 2016

Божоле нуво - 2016

Снимка winebg.info

Божоле нуво е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия.

Това е младо вино, което се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на ноември. По цял свят този ден се е превърнал в очакван празник на божолето, с фразата, която го ознаменува «Le Beaujolais Nouveau est arrivé!» (на френски: «Новото божоле пристигна!»).

Производство

Виното се характеризира с розово-виолетов оттенък и силно изразен плодов вкус. Поднася се леко охладено (около 13°C). Това е леко младо вино, произведено за незабавна консумация без отлежаване, тъй като с годините качеството му не се подобрява. Ежегодно се произвеждат около 45 милиона литра от него, което е близо половината от всичкото произведено бургундско вино. Над 50% от виното се изнася, като най-големите пазари са Германия и Япония, следвани от САЩ.

Всяка година в първите секунди на третия четвъртък от месеца милиони бутилки от виното, което току-що е станало, се отварят по всички краища на света. Тази година датата е 17 ноември.

Снимка winebg.info

История

Началото на традицията за честване на новото "Божоле" е поставена през 1970 г., през 80-те години виното превзема Европа и Северна Америка, а през 90-те не му устоява и Азия. Първата дата за влизане в продажба на новото "Божоле" е била 15 декември, после е променена на 15 ноември, а от 1985 г. е узаконена това да е винаги на третия четвъртък от ноември.

С розово-виолетовия си оттенък, с финия си аромат на виолетки, ябълки или боровинки и свежия си вкус младото вино от района Божоле притежава качество, което в родината му се нарича gouleyant - може да се пие на големи, спокойни глътки. И е сред най-сговорчивите вина за съчетаване с храна. Отличава с уникален аромат и вкус и дава това леко, плодово, но запомнящо се вино.

Областта Божоле се радва на над 22 000 ха лозя по гранитните хълмове на юг от Макон в Южна Бургундия. През ноември районът се превръща за няколко дни в сърцето на винарския свят. Такова светкавично струпване на винолюбители и професионалисти на едно място е мечта на всеки винар, но само Божоле го предизвиква.

Днес

Да бъдеш първият, който предлага от новата реколта Божоле, се е превърнало в престижно състезание. В тази надпревара търговци и ресторантьори го транспортират с мотори, камиони, хеликоптери, дори балони и рикши, за да достигне навреме крайната дестинация. Само допреди няколко седмици това вино е тежало по лозята във вид на чепки грозде. Но след експедитивен гроздобер, бърза ферментация и моментално бутилиране, то е в уреченото време, по местата, където го очакват.

Божоле Нуво се ражда като местно явление в баровете, кафенетата и бистрата на едноименна област и близкия Лион. Всяка есен то пристига с фанфари и се разлива по кани, напълвани направо от бъчвата. Това е семпло вино, направено да се изпие бързо, докато по-качествените вина на областта бавно отлежават и подобряват вкуса и аромата си.

В България имаме наш фестивал на младото вино "ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО" Пловдив, който всяка година се провежда през месец ноември ! Тази година датите са 25, 26 и 27 ноември. На фестивала може да опитате много млади вина от Български изби които по нищо не отстъпват на прочутото Божоле !

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Американска рок легенда – фен на българското вино, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Серии, Как спретнали хитър номер на дегустатори на вино, Кино и вино – Международен София филм фест 2015, Топ 10 дестинации за винен туризъм, DiVino.Taste 2016 поставя акцент върху регионалния характер на вината, Сравнителна видео дегустация на рубин и пинотаж, Deja Vu 2015 - Minkov Brothers, Domaine Bessa Valley отбелязва празника на виното Трифон Зарезан, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, Вино според характера, ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ, Със силно международно участие започна конкурсът за Винария 2014, Лятото и виното, ГРАДЪТ НА ВИНОТО СЕ РАЗРАСТВА И ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ФЕНОВЕ, Инж. Божидар Донков спечели приза „Енолог на Винария 2015“, 3 причини да охладите червените вина през лятото и след това....., Кой ще сади лозя с евросубсидии, Колибри Розе 2012 - ВИ Манастира, Two Rivers Chardonnay Barrique 2014 - Gulbanis Wine, Пет български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2016, Произходът има значение, Отличниците на „Винария 2016“ представят България на световен конкурс, 16 класически шардонета от Шабли, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Дегустация: златното шардоне на България, 5 години Балкански винен форум, Държавите, които пият най-много вино и къде е България?, Видеоурок: цветовете на виното, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Търсенето на свежи и плодови вина засяга пазара на бъчви, Айсвайн или "Ледено вино", Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?, Spiritus Sanctus - Merlot 2015, Вино и стил - еп.8

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове