Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Божоле нуво - 2016

Божоле нуво - 2016

Снимка winebg.info

Божоле нуво е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия.

Това е младо вино, което се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на ноември. По цял свят този ден се е превърнал в очакван празник на божолето, с фразата, която го ознаменува «Le Beaujolais Nouveau est arrivé!» (на френски: «Новото божоле пристигна!»).

Производство

Виното се характеризира с розово-виолетов оттенък и силно изразен плодов вкус. Поднася се леко охладено (около 13°C). Това е леко младо вино, произведено за незабавна консумация без отлежаване, тъй като с годините качеството му не се подобрява. Ежегодно се произвеждат около 45 милиона литра от него, което е близо половината от всичкото произведено бургундско вино. Над 50% от виното се изнася, като най-големите пазари са Германия и Япония, следвани от САЩ.

Всяка година в първите секунди на третия четвъртък от месеца милиони бутилки от виното, което току-що е станало, се отварят по всички краища на света. Тази година датата е 17 ноември.

Снимка winebg.info

История

Началото на традицията за честване на новото "Божоле" е поставена през 1970 г., през 80-те години виното превзема Европа и Северна Америка, а през 90-те не му устоява и Азия. Първата дата за влизане в продажба на новото "Божоле" е била 15 декември, после е променена на 15 ноември, а от 1985 г. е узаконена това да е винаги на третия четвъртък от ноември.

С розово-виолетовия си оттенък, с финия си аромат на виолетки, ябълки или боровинки и свежия си вкус младото вино от района Божоле притежава качество, което в родината му се нарича gouleyant - може да се пие на големи, спокойни глътки. И е сред най-сговорчивите вина за съчетаване с храна. Отличава с уникален аромат и вкус и дава това леко, плодово, но запомнящо се вино.

Областта Божоле се радва на над 22 000 ха лозя по гранитните хълмове на юг от Макон в Южна Бургундия. През ноември районът се превръща за няколко дни в сърцето на винарския свят. Такова светкавично струпване на винолюбители и професионалисти на едно място е мечта на всеки винар, но само Божоле го предизвиква.

Днес

Да бъдеш първият, който предлага от новата реколта Божоле, се е превърнало в престижно състезание. В тази надпревара търговци и ресторантьори го транспортират с мотори, камиони, хеликоптери, дори балони и рикши, за да достигне навреме крайната дестинация. Само допреди няколко седмици това вино е тежало по лозята във вид на чепки грозде. Но след експедитивен гроздобер, бърза ферментация и моментално бутилиране, то е в уреченото време, по местата, където го очакват.

Божоле Нуво се ражда като местно явление в баровете, кафенетата и бистрата на едноименна област и близкия Лион. Всяка есен то пристига с фанфари и се разлива по кани, напълвани направо от бъчвата. Това е семпло вино, направено да се изпие бързо, докато по-качествените вина на областта бавно отлежават и подобряват вкуса и аромата си.

В България имаме наш фестивал на младото вино "ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО" Пловдив, който всяка година се провежда през месец ноември ! Тази година датите са 25, 26 и 27 ноември. На фестивала може да опитате много млади вина от Български изби които по нищо не отстъпват на прочутото Божоле !

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Нов върх за българското винопроизводство - 109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles, 5 години Балкански винен форум, Топ 10 на най – скъпите вина в света, Winebox Portfolio Tasting – майсторски класове и лекции, Трифон Зарезан – празник на лозята и виното, Има два вида жени, Как да съхраним своето вино?, Защо чашата има значение, Wine & Food Festival - Варна 22 - 24 април 2016, ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ 6 - 7 май 2017, Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал, Deja Vu 2015 - Minkov Brothers, Винотерапия за красота, Иво Върбанов: Малките, занаятчийски изби, са част от организма “Българско Вино”, 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Sense of Tears rose 2015 - Maryan Winery, 10 яки вица за виното, с които винаги може да кажете НАЗДРАВЕ!, Merul Rose 2015 - Rumelia Wine Cellar, Световни дипломати и политици от Европейския парламент дегустират български вина в Брюксел, Вино и стил - еп.2, Музеят на виното, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, БАТА АГРО - най-атрактивното събитие за агробизнес у нас, Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti, Ден на отворените врати Gourmet Publishing, Бъчвата като мебел и аксесоар, Фестивал утвърждава Варна като гурме дестинация, Крилце или кълка ( L'aile ou la cuisse 1976 ), Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017 - с кауза против рака на гърдата, Каталог Августиада 2015, Мавруд 2008 "Винарска изба Брестовица", Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" марки, Международни дегустации „Наградени вина и високоалкохолни напитки“ Винария 2015, Фалира доставчик на вино за милиардери, Българските сортове и регионалният характер на вината по време на DiVino.Taste 2017

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове