Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Как да се ориентираме на винения пазар

Как да се ориентираме на винения пазар

СПОДЕЛИ
Преди години често ми се налагаше в компании, след като се разбере, че пиша за вино, да отговарям на един и същ въпрос, зададен със съзаклятническа интонация: "Кажи, сега, кое е най-хубавото българско вино?" Имаше и варианти за най-хубавото вино в света или само на българския пазар, най-хубавия сорт и т.н.

От опит разбрах, че щом започна да обяснявам как този въпрос не може да има еднозначен отговор, защото виното не е като световното по футбол, за да е ясно кой е актуалният шампион и както не може да се каже коя е най-хубавата книга, филм или опера, така и за виното не може да се каже кое е най-хубаво, всички тези логични според мен обяснения постигат като резултат едно все по-изразително отегчение по физиономията на събеседника.

Един вид, защо се занимавам с нещо, след като не знам кое е най-доброто. Случвало се е събеседникът, за разлика от мен, да знае кое е най-хубавото вино. Прави го негов братовчед в Копривщица, Габрово, Кнежа или друг град, като правило в не особено популярен с лозята си край. Постепенно свикнах в такива случаи да кимам утвърдително за неща, в които дълбоко се съмнявам и внимателно да отклонявам разговора към друга тема.

Wine tasting
От няколко години се измъквам от подобни събеседвания като препращам питащия към някой от винените сайтове, както и към някоя от все по-често и все по-добре организираните открити дегустации (Wine tasting). Последната беше преди месец в хотел "София", където Winebox, една от силните фирми вносителки на вина, представи портфолиото си от 20 изби (с над 100 вина) от Франция, Испания, Италия, Чили, Аржентина, Нова Зеландия и Австралия.

Срещу почти символичната цена от 12 лева посетителите можеха да опитат няколко вида шампанско от Taittinger, бели и червени бургундски от изби като Louis Michel и Boushad, истински ермитажи, совиньони от Сансер, нежни розета от Прованс, пищни червени вина от Сицилия, чувствени и много фини испански вина от Темпранийо (на Elias Mora и Emilio Moro) и това съвсем не е всичко, но няма как да се спомене всичко, което си струваше да бъде опитано.

Подобни wine tasting-и са най-добрият начин човек да се ориентира във винения пазар у нас, както и да разбере какво всъщност харесва, защото на такива места почти винаги се открива по нещо ново. Първата по-мащабна дегустация от този тип беше преди четири години в Археологическия музей. Организира я "Cheer's".

По същото време стана и първото издание на вече ежегодните Grand Austrian Tasting. Няма никакво съмнение, че Австрия дължи доброто си реноме и видимо присъствие на българския пазар в значителна степен на тези дегустации. Много хора преди това не бяха вкусвали хубави австрийски вина, а едва ли биха посегнали към бутилка от рафта, ако не знаят какво купуват. Особено когато става дума за качествени, а това означава и неевтини вина, каквито са австрийските грюнери и ризлинги. Петото издание на най-представителната дегустация на австрийски вина у нас ще се проведе на 7 юни 2012 в клуб "Вестибюл".

Специално за българските вина най-представителен форум е DiVino Tasting, който миналата есен се проведе за първи път във Военния клуб в София и ще се прави всяка година. Известна представа дава и ежегодната "Винария" в Пловдив, но от година на година интересът към това изложение спада, поради което и все повече български изби предпочитат да не участват.

По-добро от виното на брат'чеда
Ако човек посещава редовно такива форуми, може да разчита, че ще бъде общо взето ориентиран относно ставащото на винения пазар и в същото време ще поддържа собствения си вкус буден. Но съществува известен риск да установи, че все пак има и по-добри вина от виното на брат'чеда:)

Какво представляват тези wine tasting-и? В подходящо помещение (конферентна зала в хотел или друго просторно място като балната зала на Военния клуб) изложителите си подреждат маси с бутилки, чаши, съдове за плюене и малко рекламни материали. Зад всяка маса застава собственик, технолог или търговец от избата, залепя си една приветлива усмивка на лицето и цял ден разлива вината на избата, готов за всяко от тях да отговори на зададените въпроси - цени, сортове, лозя, бъчви, технология на производство и т.н.

Може да има и някаква съпътстваща програма с образователни беседи, но не е задължително. Същественото са вината и възможността да се поговори за тях, докато се опитват. Разговорите за вино са не само най-приятни, но и най-пълноценни с чаша в ръка. Да се опита всичко за един ден, най-често е невъзможно и това е едно от неудобствата на тези дегустации. Обикновено след двадесетото вино човек се уморява и започва да губи преценка, особено ако няма опит - и ако се изкушава да пие вместо да плюе. Затова понякога се правят в два последователни дни.

Доказано е, че няма по-добър начин да се скъси дистанцията между виното и неговите потенциални потребители от откритите дегустации. За встрастените ценители това обикновено са внимателно следени и очаквани с нетърпение събития. На такива места човек най-добре разбира какво точно значи хубаво или много хубаво вино. И още нещо - разбира защо някои вина са в пъти по-скъпи от други.

Източник: Webcafe.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

4 Seasons Summer Gewurztraminer - 2015 Villa Yustina, Пиянството на зодиакалните знаци, Приключения по пътя на божолето, Ветеранът актьор Жерар Депардийо се снима във френски филм който се сравнява с хитовия "Отбивки"., За трети път „Августиада” в Стара Загора, Изпращаме мостри на ракия за известен световен конкурс, Мавруд 2008 "Винарска изба Брестовица", Coravin- иновативна джаджа, “1000 км около София”, К7 Каберне Совиньон 2013 - Балар / K7 Cabernet Sauvignon 2013 Balar, Тера Тангра - Black Label, Инж. Божидар Донков спечели приза „Енолог на Винария 2015“, Готвим бъдещето с GastronomiX 2017, Учени препоръчаха червено вино за диабетици, Опознайте необятния свят на виното с DIscover.VINO World 2017!, НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015, С дъх на рубин под Трихълмието, Как да изберем изгодно чаши за вино в четири лесни стъпки, Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, Най-добрите български вина на Бургаския фестивал на виното, One Red 2013 - Better Half, Революционно: ще отваряме коркова тапа без тирбушон!, Gramatik Ekzarh 2015 - Rupel Winery, Motif - Melnik 55 2014 - Via Verde, Има нещо странно в това вино, Angel's Share Syrah 2016 - Midalidare Estate, Илиян Петракиев - Сомелиер на 2016 годината, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Нов върх за българското винопроизводство - 109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles, Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни стартира с рекорд, Zitara Sauvignon Blanc "Four Friends" 2014, Contour Rose 2014 - Изба Карабунар, Най-нелепите въпроси за виното, Le Rose 2015 - Katarzyna Estate

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове