Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Брюксел, Хага и Рим дегустират българските вина с медали от „Световното по вино” 2016

Брюксел, Хага и Рим дегустират българските вина с медали от „Световното по вино” 2016

СнимкаНа снимката: В посолството на България в Брюксел дипломати, журналисти, винени експерти и търговци дегустират отличените български вина от Concours Mondial de Bruxelles 2016.

109-те български вина, отличени с медали от Concours Mondial de Bruxelles (CMB) 2016, бяха дегустирани в Брюксел, Хага и Рим. Събитията организира CMB, официалният представител за България - „Пробежекс” (Probegex), и българските посолства в трите държави.
Дипломати, журналисти, винени експерти и търговци от Белгия, Италия, Амстердам бяха сред гостите на официалните приеми. Вината си представиха българските производители Анжелус Естейт, Беса Валей, Бойар, Винекс Славянци, Винпром Свищов, Вила Мелник, Винзавод Асеновград, Домейн Бояр, Едуардо Миролио, Еолис Естейт, Изба Карабунар Меди Вели, Минков Брадърс, Синтика, Шато Бургозоне

50 български изби спечелиха медали от CMB 2016. 45% от наградите за България са златни медали, което е прецедент в 23-годината история на Конкурса. 42% е успеваемостта на страната ни - доста над средното ниво на успеваемост за останалите страни (30%), известни с традициите си в производството на вино и с качествата на вината си по света.

„България има огромен потенциал като винопроизводител и е много важно как ще го реализираме за в бъдеще. Можем да се похвалим със забележително разнообразие от над 2 000 сорта. Имаме модерна винена индустрия, която не само впечатлява с високо качество, но е и в крак с най-новите тенденции. Доказателство за това е засиленото производство на органично вино и вино без сулфити, което наблюдаваме у нас”, коментира Меглена Михова от Probegex.

От компанията поясниха също, че за 2015 г. България заема 10 място като производител на вино в Европа с 1,75 милиона хектолитра. Общият производствен капацитет на страната ни е 7 пъти по-голям (7,2 милиона хектолитра). Делът на белите вина е най-значим – 63%, червените са 32%, а десертните - 5%. Най-произвежданият бял сорт в България е ркацители следван от димят,червен мискет и мускат отонел. При червените най-разпространенu са мерло, каберне совиньон и памид.

30% от българското вино се изнася навън, като най-големите ни пазари са Япония, Китай, Швеция, Полша, Русия, Канада, САЩ, БЕНЕЛЮКС. 80% от износа се реализира от 10 български производителя, при общ брой от 235, уточниха още от Probegex.
23-то издание на Concours Mondial de Bruxelles се проведе в Пловдив от 28 април до 1 май 2016 г. Над 8 750 вина от 51 държави бяха оценяван от 320 сомелиери, търговци, журналисти от над 54 националности.

Concours Mondial de Bruxelles се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара. Това е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Изба Боровица, Вионие Ейнджъл - Анжелус Естейт 2014 / Angel Viognier - Angelus Estate 2014, Поляци търсят наши изби за създаване на нови брандове, Нова марка вина LEGIO I - Винарна Свищов, ВИЖТЕ СПЕЧЕЛИЛИТЕ И НАГРАДЕНИ ВИНА ОТ КОНКУРСИТЕ НА WINE FEST BURGAS 2015, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Вила Mелник, Terra Tangra Algara Merlot & Syrah 2012, DiVino.Taste 2017 представя прочути винарски региони, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017, Обстановката променя вкуса на виното, DiVino.Taste 2015 обзор !, Bergule Melnik 2013 - Villa Melnik, Кулинарни предизвикателства на фестивала „Вино и храна“, В Израел ще пресъздадат виното на Исус, Топ 10 винени барове в Париж !, Дегустация на испански вина от по-слабо познати области, Над 360 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2017, На Трапезата на Wine & Food Society, Разпознавате ли хубавото вино, Майсторски клас с Алекс Гийсен, Giesen Wines, Коркът остава във виното, Пет дни бизнес, атракции и дегустации в Международен панаир Пловдив, Августиада 2017, 5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация, 35 оригинални етикети за вино, Изба Румелия спечели Гранд Трофея на BIWC 2017, Пино Гриджо - с много лица, 10 смешни наименования на марки вино, Divino magazine - брой 1, Кой пие най-много вино по света, Винени червени сортове, Истинското вино - ловец на свободни радикали!, Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино, Храни за вино и вино за храната, Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове