Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Брюксел, Хага и Рим дегустират българските вина с медали от „Световното по вино” 2016

Брюксел, Хага и Рим дегустират българските вина с медали от „Световното по вино” 2016

СнимкаНа снимката: В посолството на България в Брюксел дипломати, журналисти, винени експерти и търговци дегустират отличените български вина от Concours Mondial de Bruxelles 2016.

109-те български вина, отличени с медали от Concours Mondial de Bruxelles (CMB) 2016, бяха дегустирани в Брюксел, Хага и Рим. Събитията организира CMB, официалният представител за България - „Пробежекс” (Probegex), и българските посолства в трите държави.
Дипломати, журналисти, винени експерти и търговци от Белгия, Италия, Амстердам бяха сред гостите на официалните приеми. Вината си представиха българските производители Анжелус Естейт, Беса Валей, Бойар, Винекс Славянци, Винпром Свищов, Вила Мелник, Винзавод Асеновград, Домейн Бояр, Едуардо Миролио, Еолис Естейт, Изба Карабунар Меди Вели, Минков Брадърс, Синтика, Шато Бургозоне

50 български изби спечелиха медали от CMB 2016. 45% от наградите за България са златни медали, което е прецедент в 23-годината история на Конкурса. 42% е успеваемостта на страната ни - доста над средното ниво на успеваемост за останалите страни (30%), известни с традициите си в производството на вино и с качествата на вината си по света.

„България има огромен потенциал като винопроизводител и е много важно как ще го реализираме за в бъдеще. Можем да се похвалим със забележително разнообразие от над 2 000 сорта. Имаме модерна винена индустрия, която не само впечатлява с високо качество, но е и в крак с най-новите тенденции. Доказателство за това е засиленото производство на органично вино и вино без сулфити, което наблюдаваме у нас”, коментира Меглена Михова от Probegex.

От компанията поясниха също, че за 2015 г. България заема 10 място като производител на вино в Европа с 1,75 милиона хектолитра. Общият производствен капацитет на страната ни е 7 пъти по-голям (7,2 милиона хектолитра). Делът на белите вина е най-значим – 63%, червените са 32%, а десертните - 5%. Най-произвежданият бял сорт в България е ркацители следван от димят,червен мискет и мускат отонел. При червените най-разпространенu са мерло, каберне совиньон и памид.

30% от българското вино се изнася навън, като най-големите ни пазари са Япония, Китай, Швеция, Полша, Русия, Канада, САЩ, БЕНЕЛЮКС. 80% от износа се реализира от 10 български производителя, при общ брой от 235, уточниха още от Probegex.
23-то издание на Concours Mondial de Bruxelles се проведе в Пловдив от 28 април до 1 май 2016 г. Над 8 750 вина от 51 държави бяха оценяван от 320 сомелиери, търговци, журналисти от над 54 националности.

Concours Mondial de Bruxelles се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара. Това е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Ден на виното и любовта 14 февруари, Пловдив стана първия град с винен тур в България, ГРАДЪТ НА ВИНОТО СЕ РАЗРАСТВА И ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ФЕНОВЕ, Chardonnay AplauZ Villa Melnik - 2013, Bergule Melnik 2013 - Villa Melnik, Продукти на Вила Мелник: „Villa Melnik”, Седем български вина с медали от China Wine & Spirits Awards, Бакхус организира първия уличен гурме фестивал в България - “StrEAT Fest”, Красотата на френското вино, 12 от най-впечатляващите винарни по света, Gramatik Ekzarh 2015 - Rupel Winery, Пловдив ще бъде домакин на 8 то издание на DWCC 2015 през октомври 2015!, Казанлък - столица на виното „Розе", Фондю и вино, Създадоха първото в света вино, ароматизирано с кола, Виното се оказва опасно за зъбния емайл, Американците пият повече италианско вино от самите италианци, Blanc Cuvee 2012 Villa Yustina / Вила Юстина, DiVino.Taste 2016 показва, че виното е за всички !, Революционно: ще отваряме коркова тапа без тирбушон!, Виното - характеристика и особености, Тероар - еп.4, Добра година за винопроизводителите, България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки, „50 постни рецепти“ - новата книга на Gourmet Publishing, DiVino.Taste 2015 - време е за нови срещи с българското вино, Франция стана световен шампион на сляпа дегустация на вино, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Продукти на "Домейн Менада" серия Менада, Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?, Продукти Spirits Sanctus - Sensus, Sensus ver. 2, Chardonnay AplauZ Villa Melnik - 2013, TCHERGA 10* Red 2013 - Домейн Менада, „Ожених се за веганка“ от Фаусто Брици, новата книга на издателство Gourmet Publishing, Digi.Taste или къде се пресичат виното и виртуалната среда

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове