Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Нов върх за българското винопроизводство - 109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles

Нов върх за българското винопроизводство - 109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles

Снимка

Вече са ясни победителите в 23-ото издание на най-престижния в света независим конкурс за вино Concours Mondial de Bruxelles, който за първи път се проведе в България от 29 април до 1 май 2016 г. в Международен панаир Пловдив.
Изключителният успех на събитието е резултат от обединените усилия на Probegex, Националната лозаро-винарска камара, община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните, Съюа на енолозите в България иУниверситета по хранителни технологии в Пловдив.

Това е единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.
И тази година вече по традиция България представи изключителни вина, които впечатлиха авторитетното международно жури, част от което бяха 41 български енолози, еножурналисти, сомелиери и винени експерти.
България затвърди имиджа си на производител на качествени вина, като отново 42% от представените в конкурса близо 260 вина спечелиха отличия. От общо 109 спечелени медала тази година – 4 са големи златни, 47 са златни, а 58 – сребърни.

Призът ГОЛЯМ ЗЛАТЕН МЕДАЛ се присъжда на вина, получили над 92 точки. Тази година престижното отличие завоюваха:

Leva Chardonnay – Dimiat & Muscat 2015 - Vinex Slavyantsi
Domaine Boyar Korten Natura Mavrud & Rubin 2014 - Domaine Boyar International
Salla Cabernet Franc 2013 - Salla Estate
Stallion Classic 2012 - Angelus Estate


Снимка

Рекорден брой проби - близо 9000 от 55 държави се представиха в 23-то издание на Concours Mondial de Bruxelles, който се проведе в Международен панаир Пловдив. Рекорден бе и броят на мострите на български винопроизводители – 257 от 70 изби. За сравнение преди 5 години в конкурса са участвали 48 вина от 7 производители от България, а през 2015-та за престижните отличия се състезаваха 80 родни вина, като на 42 % от тях бяха присъдени златни и сребърни медали. През тази година България се нареди на шесто място по количество мостри след Португалия, Франция, Испания, Италия и Чили.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Как да се ориентираме на винения пазар, Музеят на виното, Вълшебното вино Малбек, За сиренето и виното, VINOAR - Organic Aronia, Synergy 2011 Charonnay & Viognier - Midalidare Estate, Виното издава характера на човека, Търсете брой 18 на DiVino Magazine!, "Платинум Брандс" стъпи на българския пазар с вина на 12 изби от цял свят, Изповедта на Мишел Ролан, България може да бъде известна не само с ракия и вино, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, DiVino.Taste 2014 за четвърти път представи най-доброто от българското вино, Motif - Melnik 55 2014 - Via Verde, Винен оптимизъм на Балканите, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив става по-мащабен, Най-популярните цитати на известни личности за виното, Дефиле на младото вино 2016, Винарска изба Марян, Ден на виното на река Дунав, Вино и стил - еп.10, Представят България като домакин на световен винен конкурс в САЩ, Най-скъпо продаденото бяло вино, Опознайте необятния свят на виното с DIscover.VINO World 2017!, Вкусът на българското вино преди и сега – какво се промени?, Илиян Петракиев - Сомелиер на 2016 годината, Винен уикенд 2013, Yamantiev’s Viognier Single Vineyard 2012, 50 винарски изби в надпревара за приза „Златен ритон“, Наградите на Августиада`2013, Тероар - еп.1, Рекорд - по 8500 посетители дневно идват на мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Още за “FACES”- официалното вино на световното по футбол в Бразилия, ПРОГРАМА НА 7-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ЕНОЛОГИЧЕН СЕМИНАР ЕНОФОРУМ БЪЛГАРИЯ 2016, К7 Каберне Совиньон 2013 - Балар / K7 Cabernet Sauvignon 2013 Balar

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове