Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Нов върх за българското винопроизводство - 109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles

Нов върх за българското винопроизводство - 109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles

Снимка

Вече са ясни победителите в 23-ото издание на най-престижния в света независим конкурс за вино Concours Mondial de Bruxelles, който за първи път се проведе в България от 29 април до 1 май 2016 г. в Международен панаир Пловдив.
Изключителният успех на събитието е резултат от обединените усилия на Probegex, Националната лозаро-винарска камара, община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните, Съюа на енолозите в България иУниверситета по хранителни технологии в Пловдив.

Това е единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.
И тази година вече по традиция България представи изключителни вина, които впечатлиха авторитетното международно жури, част от което бяха 41 български енолози, еножурналисти, сомелиери и винени експерти.
България затвърди имиджа си на производител на качествени вина, като отново 42% от представените в конкурса близо 260 вина спечелиха отличия. От общо 109 спечелени медала тази година – 4 са големи златни, 47 са златни, а 58 – сребърни.

Призът ГОЛЯМ ЗЛАТЕН МЕДАЛ се присъжда на вина, получили над 92 точки. Тази година престижното отличие завоюваха:

Leva Chardonnay – Dimiat & Muscat 2015 - Vinex Slavyantsi
Domaine Boyar Korten Natura Mavrud & Rubin 2014 - Domaine Boyar International
Salla Cabernet Franc 2013 - Salla Estate
Stallion Classic 2012 - Angelus Estate


Снимка

Рекорден брой проби - близо 9000 от 55 държави се представиха в 23-то издание на Concours Mondial de Bruxelles, който се проведе в Международен панаир Пловдив. Рекорден бе и броят на мострите на български винопроизводители – 257 от 70 изби. За сравнение преди 5 години в конкурса са участвали 48 вина от 7 производители от България, а през 2015-та за престижните отличия се състезаваха 80 родни вина, като на 42 % от тях бяха присъдени златни и сребърни медали. През тази година България се нареди на шесто място по количество мостри след Португалия, Франция, Испания, Италия и Чили.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Нов върх за българското винопроизводство - 109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles, 5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация, Красимир Коев: Цената на виното няма да се увеличи заради дъждовете, Винарски изби в частни домове, СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ С ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ВИНЕН ПАЗАР, Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, ВИНАРИЯ 2018 с повече изложители и продукти, Защо точно шардоне?, Траминерите на България, Merlot - Rupel Winery 2015, Трифон Зарезан – празник на лозята и виното, Александра Естейт Розе 2013 Мурведър и Гренаш, Как да си гледате на… вино?, Перу на вкус: кухнята като социално оръжие, Domaine Bessa Valley отбелязва празника на виното Трифон Зарезан, Винарска изба Вила Мелник представя новите си вина на Трифон Зарезан!, Въведение в сомелиерството с Йордан Кирилчев и Благой Кузмански, Няколко интересни и неочаквано добри комбинации с червено вино, Продукти на "Вила Юстина", 15 начина да държим чаша за вино. Кой е правилният?, Розето и модата, Legio I Sauvignon Blanc 2015 - Svishtov Winery, Marselan 2015 - Rupel Winery, 10 смешни наименования на марки вино, С дъх на рубин под Трихълмието, Петото юбилейно издание на Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал 2016 стартира със силна съпътстваща програма, Добра година за винопроизводителите, 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство в България, Брой 15 на Divino Magazine е вече на пазара!, еXcentric Incanto – Ivan Lechev edition 2015 Medi Valley Winery, Първи фестивал на вина от местни сортове в Казанлък, 15 чуждестранни експерти в журито на "Винария 2015", С рекорд по иновации стартира мегафорумът за агробизнес, вино и храни, Търсете брой 18 на DiVino Magazine!, Вино и красота на Августиада 2016

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове