Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Нов върх за българското винопроизводство - 109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles

Нов върх за българското винопроизводство - 109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles

Снимка

Вече са ясни победителите в 23-ото издание на най-престижния в света независим конкурс за вино Concours Mondial de Bruxelles, който за първи път се проведе в България от 29 април до 1 май 2016 г. в Международен панаир Пловдив.
Изключителният успех на събитието е резултат от обединените усилия на Probegex, Националната лозаро-винарска камара, община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните, Съюа на енолозите в България иУниверситета по хранителни технологии в Пловдив.

Това е единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.
И тази година вече по традиция България представи изключителни вина, които впечатлиха авторитетното международно жури, част от което бяха 41 български енолози, еножурналисти, сомелиери и винени експерти.
България затвърди имиджа си на производител на качествени вина, като отново 42% от представените в конкурса близо 260 вина спечелиха отличия. От общо 109 спечелени медала тази година – 4 са големи златни, 47 са златни, а 58 – сребърни.

Призът ГОЛЯМ ЗЛАТЕН МЕДАЛ се присъжда на вина, получили над 92 точки. Тази година престижното отличие завоюваха:

Leva Chardonnay – Dimiat & Muscat 2015 - Vinex Slavyantsi
Domaine Boyar Korten Natura Mavrud & Rubin 2014 - Domaine Boyar International
Salla Cabernet Franc 2013 - Salla Estate
Stallion Classic 2012 - Angelus Estate


Снимка

Рекорден брой проби - близо 9000 от 55 държави се представиха в 23-то издание на Concours Mondial de Bruxelles, който се проведе в Международен панаир Пловдив. Рекорден бе и броят на мострите на български винопроизводители – 257 от 70 изби. За сравнение преди 5 години в конкурса са участвали 48 вина от 7 производители от България, а през 2015-та за престижните отличия се състезаваха 80 родни вина, като на 42 % от тях бяха присъдени златни и сребърни медали. През тази година България се нареди на шесто място по количество мостри след Португалия, Франция, Испания, Италия и Чили.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Как да си гледате на… вино?, Едно фино, моля!, "Платинум Брандс" стъпи на българския пазар с вина на 12 изби от цял свят, Соаве - Виното на Данте, Винени червени сортове, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив става по-мащабен, Изпращаме мостри на ракия за известен световен конкурс, Вино и стил - еп.5, Колекционирането на вино като инвестиция, Градът на виното обединява агробизнеса и хранително-вкусовата индустрия, Основни правила за етикет и протокол на масата, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", Галина Нифору ден преди Августиада 2015, Как да се лекуваме с вино, DiVino.Taste 2014 за четвърти път представи най-доброто от българското вино, Приключения по пътя на божолето, Августиада 2017, Български совиньон блан, реколта 2012, Bergule Melnik 2013 - Villa Melnik, Пето издание на Винобалканика 16 - 18 април, 2015 г. Велико Търново, Излезе брой 9 на DiVino Magazine!, Компоненти на дегустацията I: Окото, Summer.Taste ПРОСЕКО И ЗЕХТИН – лятно, ароматно и вдъхновяващо, Оригинални мебели от винени бутилки, 10 причини да пием розе, Ако сънуваш вино, Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., Натюрморт за начинаещи дегустатори, Midalidare ROCK in the wine valley, Muscat Giallo 2013 - Spiritus Sanctus, София ще се превърне в Балканска столица на виното на 28-29 май 2016, AplauZ Chardonnay 2013 - Villa Melnik, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: Енигма, Пандизчии правят бяло вино

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове