Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » РЕКОРДЕН БРОЙ ПРОБИ ВИНА В 23-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES СЕ ПРЕДСТАВЯТ В ПЛОВДИВ

РЕКОРДЕН БРОЙ ПРОБИ ВИНА В 23-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES СЕ ПРЕДСТАВЯТ В ПЛОВДИВ

Снимка

Близо 9 000 проби на вина от 55 държави се представят в Concours Mondial de Bruxelles 2016, който за първи път ще се проведе в България от 29 април до 1 май. Съревнованието на такъв брой вина от цял свят е прецедент в 23-годишната история на престижния международен конкурс, коментират организаторите.

Рекорден е и броят на българските вина, които се включват в конкурса. Над 260 проби на родни производители ще бъдат дегустирани от международното жури на Concours Mondial de Bruxelles 2016. През миналата година техният брой е бил 80, като 42 % от тях спечелиха златни и сребърни отличия и регистрираха своеобразен рекорд за българския винен бранш.
Снимка
Снимка архив от 2014

В дегустационните комисии на престижния конкурс ще се включат 320 водещи еножурналисти, сомелиери, търговци на вино и енолози от 52 държави. 40 от тях са българските дегустатори, като половината от родните представители в международното жури са едни от най-добрите енолози у нас. В подготовката на мострите за конкурса участват 36 изключителни професионалисти – български енолози. Събитието ще се обслужва от сомелиери от Университета по хранителни технологии, водени лично от заместник-ректора на УХТ – Пловдив проф. д-р инж. Йорданка Алексиева.

„България се представя на Concours Mondial de Bruxelles 2016 както с най-добрите си вина, така и с изключителни професионалисти, които са членове на международното жури“, коментират от Националната лозаро-винарска камара.
Конкурсът не помни такъв интерес от страна на участници и на членове на журито, които имат желание да посетят български винарски изби. Над 30 винопроизводители ще посрещнат представители на международната дегустационна комисия. Родните винарски изби ще бъдат посетени както по време на винения фест, така и в постконкурсни турове.

Concours Mondial de Bruxelles ще се проведе от 29 април до 1 май 2016 г. в Международен панаир – Пловдив и България ще посрещне енолози, сомелиери, винени журналисти и търговци на вино от 52 държави. 23-ото издание на най-престижния независим винен конкурс в света се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара. Престижният конкурс ще се състои по време на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово. Организаторите приемат този факт като знак България да възкръсне на световната винена карта, а българското винарство да възкреси имиджа си на световната сцена.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Кой пие най-много вино по света, Riverside Chardonnay 2015 -Manastira Winery, С какви храни и ястия да поднесем Розе, Нова книга от издателство Гурме - “По следите на зехтина”, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Tragata 2013 - Cabernet Sauvignon - Sopot Winery, Големите вина от пино ноар, За бъчвите и виното, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2011 Вила мелник, WiFo е първият форум за вино и храна, Посетители на Августиада 2013 получиха награди, VINOAR - Organic Aronia, Любими български рецепти - нова книга от издателство Гурме, Рекордно слаба реколта очакват в Европа, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите, Продукти Spirits Sanctus - Sensus, Sensus ver. 2, 4 признака, че сме алергични към вино, Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема, Приключения по пътя на божолето, Защо чашата има значение, 7-те грешки, които любителите на виното правят най-често, Angel's share Syrah 2016 - Midalidare Estate, Вълшебното вино Малбек, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015, Италианският списък, Bononia Estate - Rose Ooh La La 2015, Айсвайн или "Ледено вино", Участници - Сомелиер на годината 2017, Августиада 2017, За бъчвите и виното, Перу на вкус: кухнята като социално оръжие, Валядолид става световна столица на виното за 3 дни, 10x - Въпрос на нос, Топ 10 на джаджите за любители на вино

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове