Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Кои са най-големите митове и истини за виното?

Кои са най-големите митове и истини за виното?

Знаете ли всичко за виното? Може, но не съвсем! Прочетете най-важните истини за лечебните му свойства!

Снимка winebg.info

Виното е пълноценен хранителен продукт
ВЯРНО
То съдържа вода и алкохол, понякога глюциди, минерали (калий, калций, магнезий, фосфор), олигоелементи (мед, цинк, манган), витамини (особено от група В), полифеноли – общо около 800 различни вещества! Въпреки че се смята за напитка, виното има характеристиките на храна, дори и да се вземе предвид само калорийната му стойност. Една чаша червено вино (125 мл) доставя 80 ккал, колкото един банан или голяма ябълка. Затова не е странно, че в някои диети вместо плод е включена чаша вино.

Ресвератролът е чудодеен антиоксидант
ВЯРНО и НЕВЯРНО
Червеното вино е богато на ресвератрол, който според много специалисти удължава живота и предпазва сърдечносъдовата система въпреки хранене с продукти, съдържащи много мазнина. С това се обяснява т.н. „френски парадокс”. Ново изследване, проведено от италиански учени, подлага на съмнение това твърдение. Резултатите сочат, че е възможно ресвератролът да благоприятства състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, но това е само вероятност и в никакъв случай нещо сигурно. Положителният ефект на виното се дължи по-скоро на комбинация от полифеноли. По-разумно е да престанем да търсим чудодейните качества на виното или шоколада и да ги поставим на точното им място, като ги консумираме умерено.

Бялото вино причинява главоболие
ВЯРНО и НЕВЯРНО
Зависи как е приготвено. Има бели вина, които причиняват не само главоболие, а също уринарни инфекции или тендинит. В някои бели вина като шампанското и в розето, има повишено количество сулфити (консервиращи вещества), които могат да станат причина за алергии или непоносимост, изразяваща се в главоболие. Този вид бяло вино променя pH на урината и благоприятства размножаването на бактерии, отговорни за цистита. Ако сте сред хората, които обичат бяло вино, пийте сухо бяло вино или опитайте натуралния му вариант без сулфити.

Бялото и червеното вино имат едни и същи полезни свойства
НЕВЯРНО
По време на производството на червено вино люспите и семките на гроздовите зърна участват в процеса – на тях се дължат цветът и съдържанието на танини в готовата напитка. Бялото вино се получава от ферментацията на гроздовия сок, от който са отстранени люспите и семките. Това е причината червеното вино да съдържа полифеноли, а бялото – не. Именно на тези вещества се дължи антиоксидантният ефект, който предпазва от сърдечносъдови заболявания. Червеното вино в малки количества има благотворен ефект върху здравето, какъвто бялото и розето нямат.

По-добре е виното да се пие по време на хранене
ВЯРНО
Смесването на виното с хранителни елементи гарантира по-добрата смилаемост. Освен това така се ограничава количеството изпит алкохол. Традиционната консумация на вино по време на хранене неслучайно е в културата на много народи.

От виното се пълнее
НЕВЯРНО
Виното доставя 7 ккал на грам алкохол. Ако се консумира умерено (1 чаша дневно), то не води до напълняване и калориите му се изгарят напълно от организма. Внимание! Калоричността на виното зависи от нивото на глюцидите в него. Ако чаша червено съдържа между 80 и 105 ккал, то чаша бяло ликьорено вино може да стигне до 225 ккал.

Максималната всекидневна доза е 2 чаши
ВЯРНО
Световната здравна организация определя до 2 чаши дневно за жените и до 3 за мъжете, за да може да се говори за консумация с нисък риск за здравето. Колкото по-далече се отива отвъд тази граница, толкова повече са опасностите за различни органи и системи в организма. Дори и да не се стига до зависимост, алкохолът благоприятства появата на различни видове рак, сърдечносъдови заболявания, нервни и психически болести.
Препоръчва се също по време на празненства да не се надхвърля количеството от 4 чаши алкохол и да се определя един ден в седмицата без капка алкохол – това е и начин да се прецени има или няма зависимост.

Източник: Здравен журнал

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Гръцката изба Сигалас от остров Санторини грабна Гранд Трофея на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс ( BIWC ) 2016, Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?, Creative wine arts - част 1, Добра година за винопроизводителите, Продукти Spirits Sanctus - Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира,, Музиката променя аромата и плътността на виното, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Legio I Sauvignon Blanc 2015 - Svishtov Winery, Изследвайте планетата на виното с DISCOVER.VINO WORLD 2018, Иво Върбанов: Малките, занаятчийски изби, са част от организма “Българско Вино”, Българските сортове и регионалният характер на вината по време на DiVino.Taste 2017, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, Summer.Taste ПРОСЕКО И ЗЕХТИН – лятно, ароматно и вдъхновяващо, Midalidare ROCK in the wine valley, Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“, 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“, Революционно: ще отваряме коркова тапа без тирбушон!, Базар на изкуствата "Изкуство, вино, любов и шоколад", Поставки Вино - "Винарни" - VLASOS, Пловдив ще бъде домакин на 8 то издание на DWCC 2015 през октомври 2015!, A Good Year Cuvee 2014 - Medi Valley, Каскада от събития представя България преди Световния винен конкурс 2016, WINE FEST BURGAS 2015 - Участници и билети, Джейми Гууд: “Тук сме, за да разкажем историята”, Кое вино подхожда най-много на зодията ви, Тракия Cabernet Sauvignon Reserve 2012 Винарска изба "Манастира", Какво не знаем за червените вина, Syrah 2013 - Gulbanis Wine, Винени червени сортове, Над 360 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2017, Видеоурок: цветовете на виното, 10 интригуващи предания и легенди за виното, Как да разберем “Натуралните вина”, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, 24 експоната са шампионите на „Агра“, Фудтех“ и „Винария“

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове