Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме

Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме

Снимка

За пръв път на български език се появява прочутия разказ на датската писателка Карен Бликсен, “Угощението на Бабет”, по който е създадена великолепната едноименна кинотворба, спечелила “Оскар” за чуждестранен филм през 1988. Литературният първообраз на филма е част от книгата “Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата” на Издателство Гурме - четири необикновени истории, четири класически литературни творби или философски разкази.
Баронеса Карен фон Бликсен-Финеке (1885–1962) е известна датска писателка от аристократичен произход, известна и под псевдонима Исак Динесен. Освен с „Извън Африка“ - нейната равносметка за живота й в Кения, чиято екранизация има цели седем награди „Оскар“, Карен Бликсен е много известна и с разказа „Угощението на Бабет“, по който е създадена кинотворбата на датския режисьор Габриел Аксел, отличена с „Оскар“ за чуждестранен филм през 1988 г. Филмът заема челно място в повечето класации на най-хубавите филми в историята на киното, посветени на храната и готварското изкуство. Самата Карен Бликсен винаги е била превъзходна готвачка и храната е другата й обсесия освен книгите и любовните страсти.
В разказите от тази книга авторката смесва свръхестествени елементи, религиозен аскетизъм, чувственост и култ към изкуството с една аристократична представа за живота. Бликсен винаги е подчертавала, че е разказвачка на истории в най-традиционния смисъл. Вдъхновение черпи от Библията, 1001 нощи, творбите на Омир, исландските саги, Бокачо и приказките на знаменития й сънародник Андерсен.
„Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“ включва: „Ловецът на бисери“, „Угощението на Бабет“, „Неумиращата история“ и „Пръстенът“. Това е последната колекция с разкази на Карен Бликсен, публикувана през живота й. Излиза в Дания през октомври 1958, а същата година се публикува във Великобритания и САЩ. „Анекдоти на съдбата“ наподобяват притчи и се занимават с връзката между живота, духовния свят и изкуството - едни класически литературни бисери, увличащи и вдъхновяващи. Книгата може да закупите и онлайн на: http://www.vintageclub.bg/product/ugoshtenieto-babet-karen-bliksen-1169

По повод първото българско издание на книгата „Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“, на 14 април, четвъртък, от 18:30 часа, в столичното кино „Одеон“ може да гледате и великолепния филм „Угощението на Бабет“, с талантливата Стефан Одран в главната роля.

Заповядайте на 14 април в 18:00 часа, преди прожекцията на филма, на кратко представяне на книгата „Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“, издадена на български език от „Гурме Пъблишинг“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Винени фестивали и изложения, Най-популярните бели вина, Световни топ експерти ще оценяват вината по време на Балканския винен конкурс и фестивал, Viognier 2015 - Spiritus Sanctus, Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи, Новото лице на испанското вино, Представят България като домакин на световен винен конкурс в САЩ, Digi.Taste или къде се пресичат виното и виртуалната среда, Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка, Кино и вино на "София филм фест", Kera Tamara Sauvignon Blanc 2013 - Maryan Winery, УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВИНА НА ПРОВАЙН 2016 И ДОБРА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕТО ИМ В CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES, Отличниците на „Винария 2016“ представят България на световен конкурс, Новият брой 19 на DiVino Magazine e посветен на винените конкурси, Дегустация: златното шардоне на България, Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи, Готвим бъдещето с GastronomiX 2017, София ще се превърне в Балканска столица на виното на 28-29 май 2016, ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС СТАРТИРА 23-ТО ИЗДАНИЕ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, USB Wine - изтеглете вино направо от лозята!, Four Friends Chardonnay 2013, Божоле нуво - 2016, Вино и стил - еп.10, С ГРАНДИОЗЕН УСПЕХ ПРИКЛЮЧИ 23-ОТО ИЗДАНИЕ НА CONCOURS MONDIAL В ПЛОВДИВ, Ванилена сол - нов роман от издателство Гурме, Винената бутилка, Какво вино за кое сирене е подходящо, Музеят на виното, Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”, ГРАДЪТ НА ВИНОТО СЕ РАЗРАСТВА И ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ФЕНОВЕ, Как спретнали хитър номер на дегустатори на вино, Как да се лекуваме с вино, Кои са най-големите митове и истини за виното?, Spiritus Sanctus - Merlot 2015, Bergule Melnik 2013 - Villa Melnik

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове