Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме

Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме

Снимка

За пръв път на български език се появява прочутия разказ на датската писателка Карен Бликсен, “Угощението на Бабет”, по който е създадена великолепната едноименна кинотворба, спечелила “Оскар” за чуждестранен филм през 1988. Литературният първообраз на филма е част от книгата “Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата” на Издателство Гурме - четири необикновени истории, четири класически литературни творби или философски разкази.
Баронеса Карен фон Бликсен-Финеке (1885–1962) е известна датска писателка от аристократичен произход, известна и под псевдонима Исак Динесен. Освен с „Извън Африка“ - нейната равносметка за живота й в Кения, чиято екранизация има цели седем награди „Оскар“, Карен Бликсен е много известна и с разказа „Угощението на Бабет“, по който е създадена кинотворбата на датския режисьор Габриел Аксел, отличена с „Оскар“ за чуждестранен филм през 1988 г. Филмът заема челно място в повечето класации на най-хубавите филми в историята на киното, посветени на храната и готварското изкуство. Самата Карен Бликсен винаги е била превъзходна готвачка и храната е другата й обсесия освен книгите и любовните страсти.
В разказите от тази книга авторката смесва свръхестествени елементи, религиозен аскетизъм, чувственост и култ към изкуството с една аристократична представа за живота. Бликсен винаги е подчертавала, че е разказвачка на истории в най-традиционния смисъл. Вдъхновение черпи от Библията, 1001 нощи, творбите на Омир, исландските саги, Бокачо и приказките на знаменития й сънародник Андерсен.
„Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“ включва: „Ловецът на бисери“, „Угощението на Бабет“, „Неумиращата история“ и „Пръстенът“. Това е последната колекция с разкази на Карен Бликсен, публикувана през живота й. Излиза в Дания през октомври 1958, а същата година се публикува във Великобритания и САЩ. „Анекдоти на съдбата“ наподобяват притчи и се занимават с връзката между живота, духовния свят и изкуството - едни класически литературни бисери, увличащи и вдъхновяващи. Книгата може да закупите и онлайн на: http://www.vintageclub.bg/product/ugoshtenieto-babet-karen-bliksen-1169

По повод първото българско издание на книгата „Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“, на 14 април, четвъртък, от 18:30 часа, в столичното кино „Одеон“ може да гледате и великолепния филм „Угощението на Бабет“, с талантливата Стефан Одран в главната роля.

Заповядайте на 14 април в 18:00 часа, преди прожекцията на филма, на кратко представяне на книгата „Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“, издадена на български език от „Гурме Пъблишинг“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Защо французите получават рядко инфаркт?, Има нещо странно в това вино, Дефиле "Вино и Гурме" 2016 / Wine and Gourmet Parade 2016, Винен аромат от Асеновград, 24 уникални подаръка за любителите на вино, Етикет при поднасянето и консумация на червено вино, Живко Енчев - Виното рано или късно се превръща в начин на живот..., Има нещо странно в това вино, Панорамни снимки на винарски изби от цял свят, Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015 ПРОГРАМА, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015, Kera Tamara Sauvignon Blanc 2013 - Maryan Winery, Солта подобрява вкуса на виното, Мебели от бъчви - креативни хрумвания !, С какво вино е подходящо да готвим, Има нещо странно в това вино, Винените курсове на Midalidare Rock in the wine valley, Как да се избавим от излишните килограми, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА гр. Варна 2015, Chardonnay 2015 - Spiritus Sanctus, Syrah 2013 - Gulbanis Wine, Riverside Chardonnay 2015 -Manastira Winery, Винената Дипломация – Балканите на фокус на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал, A Good Year Cuvee 2014 - Medi Valley, Винарна Свищов, Какво е тероар ?, Защо точно шардоне?, 5 типа мъже, 5 сорта вино, на които те приличат, Blanc Cuvee 2012 Villa Yustina / Вила Юстина, Българската Санта Сара вече си има своя винарна, Кой ще сади лозя с евросубсидии, Енолог на годината 2015, Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове