Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме

Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме

Снимка

За пръв път на български език се появява прочутия разказ на датската писателка Карен Бликсен, “Угощението на Бабет”, по който е създадена великолепната едноименна кинотворба, спечелила “Оскар” за чуждестранен филм през 1988. Литературният първообраз на филма е част от книгата “Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата” на Издателство Гурме - четири необикновени истории, четири класически литературни творби или философски разкази.
Баронеса Карен фон Бликсен-Финеке (1885–1962) е известна датска писателка от аристократичен произход, известна и под псевдонима Исак Динесен. Освен с „Извън Африка“ - нейната равносметка за живота й в Кения, чиято екранизация има цели седем награди „Оскар“, Карен Бликсен е много известна и с разказа „Угощението на Бабет“, по който е създадена кинотворбата на датския режисьор Габриел Аксел, отличена с „Оскар“ за чуждестранен филм през 1988 г. Филмът заема челно място в повечето класации на най-хубавите филми в историята на киното, посветени на храната и готварското изкуство. Самата Карен Бликсен винаги е била превъзходна готвачка и храната е другата й обсесия освен книгите и любовните страсти.
В разказите от тази книга авторката смесва свръхестествени елементи, религиозен аскетизъм, чувственост и култ към изкуството с една аристократична представа за живота. Бликсен винаги е подчертавала, че е разказвачка на истории в най-традиционния смисъл. Вдъхновение черпи от Библията, 1001 нощи, творбите на Омир, исландските саги, Бокачо и приказките на знаменития й сънародник Андерсен.
„Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“ включва: „Ловецът на бисери“, „Угощението на Бабет“, „Неумиращата история“ и „Пръстенът“. Това е последната колекция с разкази на Карен Бликсен, публикувана през живота й. Излиза в Дания през октомври 1958, а същата година се публикува във Великобритания и САЩ. „Анекдоти на съдбата“ наподобяват притчи и се занимават с връзката между живота, духовния свят и изкуството - едни класически литературни бисери, увличащи и вдъхновяващи. Книгата може да закупите и онлайн на: http://www.vintageclub.bg/product/ugoshtenieto-babet-karen-bliksen-1169

По повод първото българско издание на книгата „Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“, на 14 април, четвъртък, от 18:30 часа, в столичното кино „Одеон“ може да гледате и великолепния филм „Угощението на Бабет“, с талантливата Стефан Одран в главната роля.

Заповядайте на 14 април в 18:00 часа, преди прожекцията на филма, на кратко представяне на книгата „Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“, издадена на български език от „Гурме Пъблишинг“.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

37 отличени вина от България на Concours Mondial de Bruxelles, Какво вино за кое сирене е подходящо, Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 63 години, Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 63 години, Two Rivers Chardonnay Barrique 2014 - Gulbanis Wine, 7-ото издание на DiVino.Taste приключи, вече имаме първите седем!, Дегустационни комисии на V национален конкурс за розе "ЗЛАТЕН КИЛИКС" - Казанлък 05 юни 2015, Няколко интересни и неочаквано добри комбинации с червено вино, Expressions Misket & Muscat 2015 - Via Verde, Среща с Георги Николов Сомелиер номер 1 за 2015 г., Terra Tangra Algara Merlot & Syrah 2012, Кино и вино – Международен София филм фест 2015, Червено вино и бели зъби... Възможно ли е?!, Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема, ГРАДЪТ НА ВИНОТО СЕ РАЗРАСТВА И ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ФЕНОВЕ, Terra Tangra Winery, Villa Santa Maria, Вино и стил - еп.2, “Дефиле на младото вино” 2017, Винария 2012, Мебели от бъчви - креативни хрумвания !, Връчването на Годишните награди „ЕНОЛОГ НА ГОДИНАТА НА БЪЛГАРИЯ“, Тероар - еп.2, Розе - Малката Звезда 2012, Направете си сангрия, Вино от България очарова посетителите на „Мегавино“ - най-голямото изложение в Белгия, Холандия и Люксембург, София отново стана столица на българското вино с DiVino.Taste 2015, Rigid Elm Rose 2015 - Nisovo, Bergule Melnik 2013 - Villa Melnik, Винен уикенд 2013, БУРГАСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 СТАРТИРА НА 30 ЮЛИ, „Ожених се за веганка“ от Фаусто Брици, новата книга на издателство Gourmet Publishing, WINEPROFILE 2017 - Фестивал на Виното, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, Три български червени вина за края на лятото

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове